1/09/2024

Yapboz oyununu hepimiz biliriz. Kutunun içerisinde bulunan parçalarla kutunun üzerinde bulunan resmi tamamlama oyunu. Parça sayısı ve zorluk derecesi değiştiği için çocukluktan itibaren her yaş grubuna hitap eden bir oyundur. Yapboz oyununda resmi oluşturan parçaların tamamı kutu içerisinde yer alır. Yani yapboz oyununda eksik parça yoktur. 

Hayatımızı da bir yapboz oyunu gibi düşünebiliriz. Yapmak istediklerimiz, hayallerimiz, hedeflerimiz, görev ve sorumluluklarımızla hayat boyu süren bir parça tamamlama oyunu. Tamamlamaya çalıştığımız yapbozdaki resim ise mutluluğun resmi. Yani tüm parçaları tamamlayınca mutlu olacağımızı düşünüyoruz. Yapboz oyunuyla gerçek hayatın farkı, bizim kutumuzdaki parçaların eksik olması ve resmin de hiç bir zaman tamamlanamayacak olması.

Mutluluğun Resmi

Nazım Hikmet, Saman Sarısı, şiirinde Abidin Dino' ya '' Mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin '' diye sormuştu. Abidin Dino mutluğun resmini yapabilseydi her şeyi tam olan bir resim mi çizerdi acaba? Kendi yapbozumuzdaki tüm parçaları tamamlayınca mutluluk geleceğini sanıyoruz ama hayat dediğimiz şey, eksik parçalarıyla ve eksik parçalarına rağmen yaşamak zorunda olduğumuz, asla bütünüyle tamamlanamayacak bir şey. Bütün parçaların tamamlanmasıyla hayatın güzel olacağını sananlar ise mutlu olmakta zorlanıyorlar. 

Yanlış Parça

Kendi parçalarımızla resmi tamamlamayı başaramadığımızda eksik olan yeri yanlış parçalarla tamamlamaya çalışıyoruz. Örneğin, eğitim ve sporda başarı gibi konularda çocuklarının üzerinde çok baskı kuran veliler kendi eksik parçalarını çocukları üzerinden tamamlamaya çalışıyorlar. Geçmişte kendilerinin elde edemedikleri başarıları çocuklarının elde etmesi için onları zorluyorlar. Çocukluk ya da gençlik dönemlerinde para sıkıntısı çekenler, ileriki dönemlerde paraya kavuştuklarında, geçmişin eksik parçası olan parasızlığı telafi edebilmek için abartılı alışverişe ve gösterişe yönelebiliyorlar. Paranın gelmiş olması parçayı tamamlamaya yetmiyor. Çünkü zamanında gelmediği için ne kadar harcama yaparlarsa yapsınlar bu anlık hazdan öteye gidemiyor ve eksik parça tamamlanmıyor. Geçmişe yönelik hesaplar kapanamıyor bir türlü. Bu insanların pek azı, ihtiyacı olan insanlara yardım etmeye yöneliyorlar. Ben çektim onlar da çekmesin diye düşünüyorlar.

Geçmiş

Tabi ki geçmişte yaşadıklarımız gelecekte yapacağımız bazı davranışlara neden olabilir. Bu çok normal. Ama geçmişte yapamadıklarımızı günümüzde yapacağımız abartılı davranışlarla tamamen telafi etmek mümkün değil. Keşke geçmişi ve kendimizi rahat bırakabilsek. İnsan vücudunun % 70' ini su oluşturur denir. Su ve ukde desek daha doğru olur. İçimizde ukde olan o kadar çok şey var ki. 

Categories:

16 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsınız. Belki de eksik parçaların eksikliğine, içimizde kalan ukdelere değil de tamamlanmış parçaların güzelliğine ve hazzına odaklansak daha mutlu olabiliriz. 🌺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Tamamlanmamışları kovaladıkça mutluluk bize uzak olacaktır.

      Sil
  2. Öyle doyumsuz ve özenti ki insan ukde kaldı dediği herşeyi yapsa da içinde yine eksik parça kalır.

    YanıtlaSil
  3. Bir de sanırım yapbozu küçük tutmak önemli, 1000 parçaya oynamak yerine 100 parçaya tutunmak..

    YanıtlaSil
  4. İnsan vücudunun % 70' ini su oluşturur denir. Su ve ukde desek daha doğru olur. İçimizde ukde olan o kadar çok şey var ki. Çok güzel bir cümle olmuş bu.

    YanıtlaSil
  5. İnsan hayatında hep birşey yarım kalıyor çok haklısınız. Belki de yapbozu geride kalanlar devam ettiriyordur ☺️

    YanıtlaSil
  6. Hiç bir yaşam dört dörtlük değildir. İllaki bir yerlerde bir şeyde eksiklik kalıyor. Bu çok normal. Hepsini tamamlamaya insanın ömrü yetmez. Biz tamamladıklarımızla mutlu olmayı başarmalıyız. Fırsat buldukça yeri geldikçe kalan sürede tamamlanma bekleyen eksiklere yönelmeli diye düşünüyorum. Turgay Bey düşündürücüydü yazınız. Kaleminiz susmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için Hanife Hanım.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!