8/10/2014

       Herkes yönetici olmak istiyor. Oysa ki iyi bir yönetici olmak hiç o kadar da kolay değildir. İyi ve etkili bir yönetici olmanın olmazsa olmaz kuralları vardır:

1) Adil Olmak: Yönetici mutlak adil olmalı. Ödül ya da cezayı herkese aynı şekilde dağıtmalı, standart bir yaklaşım göstermeli.
2) Yaptığı İşe Hakim Olmak: Yönetici, hangi alanda çalışıyorsa, o konuda çok bilgili olmalı. Astlarından gelen öneri, talep ve sorunlar karşısında yetersiz kalmamalı. Astlar bilgisiz yöneticilere saygı duymazlar.
3) Kendisini Güncellemek: Kendi alanındaki gelişmeleri ve güncel konuları takip etmeli.
4) Çalışanları Dinlemek: Yöneticilerin en büyük hatalarında biri astlarını dinlemeyi zaafiyet olarak görmesidir. Oysa ki masa başında yapılan planlar sahada uygulanmaktadır. Uygulayıcılarla iletişim kesilmemelidir.
5) Çalışanların Sorunlarını Görmezden Gelmemek: Çalışanların ailevi, sağlık ve maddi problemlerini görmezden gelmemeli. İmkanlar dahilinde yardımcı olunmalıdır. Bu destekleri alamayan çalışanlar şirketlerini sahiplenmeyeceklerdir.
6) Mental Olarak Güçlü Olmak: Sorunlar karşısında soğukkanlı olmalı, sinirlerine hakim olmalı, zaafiyet göstermemeli ve sabırlı olmalıdır.
7) Çalışanlara Örnek Olmak: Koyduğunuz kurallara önce siz uyun. En iyi öğüt verme yöntemi örnek olmaktır. Kıyafetinize, tavır ve davranışlarınıza dikkat edin.
8) Çalışanlara Doğru Hitap Etmek: Çalışanlar hata yaptıklarında onlara hakaret edip, topluluk önünde küçük düşürmemeli, gururunu kırmamalı. Doğru yaptıklarında da bunu söylemeli, teşekkür edebilmeli.



9) Kararsız Kalmamak Net Olmak: Karar verilmesi gerektiği zaman evet ya da hayır deyin. En kötü karar kararsızlıktan iyidir. Kararsız kalmanız astlarınız tarafından da zaafiyet olarak algılanacaktır.
10) Yetki Vermekten Çekinmemek: Astlarınızı geliştirin ve onlara yetki verin. Her işi siz yapamazsınız.
11) Çalışkan Olmak: Siz çalışkan olmazsanız astlarınız da olmaz. Atatürk' ün sözünü unutmayın: Bir tek şeye ihtiyacımız var o da çalışkan olmak.
12) Doğru İnsanları Doğru Mevkilere Getirmek: Hak eden insanları hak ettikleri mevkilere getirmezseniz, hem o insanların performansını düşürürsünüz hem de o mevkiden yeterli verimi alamazsınız.
13) Yaptığınız İşi Görünür Kılmak: Şirket için ya da çalışanlarınız için iyi yaptığınız şeylerin görülmesini sağlayın. İyi yaptığınız işler size artı getirecektir. Bu nedenle duyulması gerekir.
Categories:

4 yorum:

  1. Dışarıdan kolay gözükse de aslında oldukça zor.
    Bu da daha önce yazdığım bir yazı:
    http://www.suatsaygin.net/kotu-bir-yonetici-olmanin-10-sarti/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru ve bu kuralları her zaman uygulamanız gerekiyor.

      Sil
  2. 14- zeki olmak
    15- bol bol okumak
    :)

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!