2/16/2023

Deprem ülkesinde yaşadığımızı bir kez daha hatırladığımız büyük bir yıkımla karşı karşıyayız. Neredeyse tarihte görülmeyecek şekilde arka arkaya 7,7 (Merkez üssü Pazarcık) ve 7,6 (Merkez üssü Elbistan) gibi çok şiddetli iki deprem meydana geldi. Bunun sonucunda, 11 ili etkileyen, binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına, binlerce binanın yıkılmasına  yol açan büyük bir felaket ortaya çıktı. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Her ne kadar kafamızı diğer tarafa çevirip görmezden gelmeye çalışsak da orada tüm gerçekliğiyle duruyor. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğinin yanında başka bazı gerçekleri de görmüş olduk. 


Unutma Gerçeği

İnsan beyninin en önemli özelliklerinden birisi unutabilmesidir. Bu sebepledir ki başımıza gelen pek çok acıya katlanabiliyoruz. Ama kurumsal hafızanın unutması çok yanlış. 1999 depreminin yaşattığı bunca acıya rağmen sonra meydana gelecek depremlere karşı önlem alınmamış,  neredeyse duyarsız kalınmış denilebilir. Deprem yönetmelikleri çıkartılmış ama binaların bu yönetmeliğe uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilmemiş. Yönetmeliğe uygun yapılan dayanıklı binaların depremde yıkılmadığı görülüyor. Yani '' Deprem öldürmez, bina öldürür'' sözünün ne kadar doğru olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Ayrıca 1999 depreminden sonra fon oluşturmak için toplanan vergilerin bu iş için harcanmayıp başka alanlarda kullanıldığı görüldü. Geçmiş yıllarda bir bakan da bu vergilerin yollar ve köprüler vb. gibi yatırımlara harcandığını söylemişti. Oysaki bu fon binaların güçlendirilmesi, yeni yapıların etkin kontrolü, ekipman alımı ve personel eğitimi için kullanılsa bu kadar büyük acı ve yıkım yaşamazdık. Ayrıca deprem sonrası can kayıpları oluşmaz, bunun yanında büyük maddi külfet meydana gelmezdi.

Fırsatçılık Gerçeği

Temelde deprem bölgesinde yağma, hırsızlık yapanla evini fahiş fiyata kiraya veren, yiyecek, içecek, ihtiyaç duyulan malzeme fiyatlarında büyük artışlar yapanlar aynıdır. Hepsi fırsatçılık yapmaktadır. Maalesef her türlü felaketin ardından bu tür insanlarla karşılaşıyoruz. Vicdan devre dışı kalıyor. Bu insanlara ciddi yaptırımlar uygulanmalı ki vicdanlarının çalışmadığı yerde cezaları hatırlasınlar ve bu tür işlere kalkışmasınlar. 

Siyaset Gerçeği

Maalesef yıllardır siyaset yüzünden ayrışan insanlar arasında, bu durumda bile pozisyonlarını koruma çabası içerisine giren ''Siyaset esnafları'' vardı. Siyasetten geçinen, siyaset sayesinde bir şeyler elde edebilmiş insanlar. Her iki siyasi kutup arasında da bu tip insanlar vardı. Çok yazık. İnsanlar can derdindeyken bile hala siyasi mücadele veriyorlardı. Şu ortamda bile bir araya gelmemek için çabaladılar. Onlar adına utandık maalesef. Oysa ki Türkiye' nin her yerinden binlerce tır yardım malzemesi bölgeye gönderildi. Gönüllüler bölgeye akın etti. İnanılmaz bir dayanışma vardı. Bir kez daha insanımızla gurur duyduk. Herkes elinden geleni canla başla yapmaya çalıştır. Ne mutlu. Herkesin siyasete bakışını gözden geçirmesinde yarar var.

Medya Gerçeği

Medyanın halinin de içler acısı olduğunu görmüş olduk. Tarafına göre, objektiflikten uzak yayınlar yapıldı. Depremzedeler konuşmasın diye itekleyen, onlardan uzaklaşan muhabirleri gördük. Medyanın bir kısmına göre her şey iyi yapılıyordu, diğer kısmına göre her şey kötü yapılıyordu. İyi yapılanlarda oldu, kötü yapılanlar da oldu. Ama objektif bilgi alma şansımız pek olmadı.

Categories:

12 yorum:

  1. Merhabalar.
    Yazınızdan çıkardığım sonuç: Deprem afetinde sınıfta kalan Türkiye!
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Regrettable event. The Romanians were there and helped. More cannot be done.

    YanıtlaSil
  3. Sınıfta kalan bir ülke diyebiliriz acı bir şekilde....

    YanıtlaSil
  4. ya bu olaya dek yaşadığımız en kötü olay pandemi diyordum ama bu onu da geçti ezdi dağıttı bizi çok ağır olay bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ağır gerçekten. Allah bir daha yaşatmasın.

      Sil
  5. bence bu deprem bizi tam anlamıyla ikiye bölde tıpkı bir fay hattı gibi vicdanı olanlar ve olmayanlar...

    YanıtlaSil
  6. Herkes sınıfta kaldı da en çok da Yunanistan'ın sabah haberlerinde verdiği yayını gördükten sonra bizim medyanın nasıl sınıfta kaldığını görmüş oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi herkes belli oranda sınıfta kaldı. Medyanın hali içler acısı uzun zamandır.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!