12/22/2022

Katar' da yapılan Dünya Futbol Şampiyonası Arjantin' in şampiyonluğuyla sona erdi. Kış mevsiminde yapılmasıyla diğer dünya kupalarından farklı olarak öne çıkan şampiyona, Messi' nin kazandığı ilk dünya kupası olması sebebiyle ve müthiş final maçıyla da akıllarda kalacak. 


Normal süresi 3-3 biten ve penaltılara giden final maçı, kupa tarihinin en güzel final maçlarından biri olarak değerlendirildi. Dünya futbolunun son 15 yılında damga vurmuş olan Messi' nin oynayacağı son dünya kupasını kupa alarak kapatması da pek çok futbolseverin dileğiydi. Bu dilek gerçekleşip Arjantin kazanınca biz de kazanmış olduk:)
Nusret
Buraya kadar her şey futbol sahasının içerisindekilerle ilgiliydi. Ne zaman maç bitti başka aktörler ve rol çalma çabaları devreye girdi. Salt Bae hareketiyle dünyada tanınan, restoranlarında ağırladığı ünlülerle pozları bulunan medyatik bir figür olan Nusret, yoğun reklam faaliyetlerine Katar' da da devam etti. Maç bitiminde sahaya inerek futbolcularla ve dünya kupasıyla poz verdiği hatta Messi ile fotoğraf çekilmek için onu çekiştirdiği görüldü. Messi şaşkın ve kızgındı. Nusret bir futbol figürü değildi. Hatta Arjantinli hiç değildi. Peki ne arıyordu maçtan hemen sonra sahada. Yoğun güvenlik önlemlerini aşıp sahaya inmesi mümkün değildi. 
Money Talks
Tabi ki burada özel izinler olduğu belliydi. Kim bilir kaç para ödeme yapılmıştı. Reklamın iyisi kötüsü olmazdı nasıl olsa. Zaten Nusret' in 49.8 milyon takipçili Instagram hesabına bakıldığında, Arjantinli futbolcularla çekilmiş Dünya kupası fotoğraflarının yanında, Katar Emiri ve FIFA başkanıyla da fotoğrafları görülüyordu. Katar' da para konuşuyordu. Dünya Kupasının futbolla ve futbol kültürüyle ilgisi olmayan Katar' da oynanması da paranın gücüydü. Paranın gücü futbola saygı duymuyordu. 36 yıl sonra gelen dünya kupasının kupa kaldırma fotoğrafının, kaptan Messi' nin üzerinde formasıyla değil Bişt' le gerçekleşmiş olması da bunun sonucuydu. FIFA başkanı İnfantino' nun da Messi' nin, Bişt' i giymesi için çaba gösterdiği de gözlerden kaçmadı. 
Her ne kadar Bist Katar' da üst düzey kutlamalarda giyilen onurlandırıcı bir kıyafet olsa da Arjantinliler' i onurlandıracak şey kendi formalarıdır. Daha sonraki dünya kupalarında turnuvayı düzenleyen ülkeler de benzer uygulamalara gidip futbolun ruhunu zedeleyici hareketlerde bulunabilirler. Katar 2022 Simon Kuper' in ünlü kitabını yeniden hatırattı bize: '' Futbol Asla Sadece Futbol Değildir''

Categories:

18 yorum:

  1. Gerçekten harika bir yazı olmuş. İnsanların belki de çok dikkat etmediği şeyleri apaçık ortaya koymuşsunuz.

    YanıtlaSil
  2. Zaten kasım ayında liglerin ortasında düzenlenen bir dünya kupası ile satın alınmışlık buram buram ortadaydı. Bence bu satın alınmışlık lig maçlarımızı izlemek için para vermeye başladığımız günlerde başladı buralara kadar geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saçma bir organizasyondu. Tüm dünyayı Katar' a uydurduk.

      Sil
  3. Katar deyince aklıma sadece para geliyor.

    YanıtlaSil
  4. Futboldan hiç anlamam, ama bu yaşananlar, futbolseverleri hiçe sayan paragöz anlayışın sonucu bence de.
    Eskiden pazar günleri trt'de bedava yayınlanan maçların ruhu nerde, yayıncı kuruluşa para kazandırmak için hafta içi Kadıköy'de insanlara trafik stresi yaşatan faşist anlayış nerde
    Evet futbol gerçekten de sadece futbol değil. Nusret ise aynı ülkenin vatandaşı olduğu için utanç duyulacak bir figür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbol büyük paraların döndüğü bir organizasyona dönüştü. İddia da girdi işin içerisine. Bizim bildiğimiz futbol değil maalesef.

      Sil
  5. Fransa yerine Arjantin aldı kupayı daha iyi oldu

    YanıtlaSil
  6. Katar da yapılması saçmaydi gerçekten para konuşuyor heryerde.

    YanıtlaSil
  7. Sadece ülkemizde değil dünyada da eleştirildi. Bence hiç yapmamalıydı bu sahaya girme hareketini ama oldu bir kere :) Ben de yeni bir bloggerım. Hikaye ve denemeler yazarak bunları paylaşıyorum. Göz atmak isterseniz bloguma beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz blog dünyasına. Tabi ki ziyarete gelirim.

      Sil
  8. futbol izlemeyeli yıllar oluyor . Artık zevk vermediği için bakmıyorum bu tarz şeylere voleybol ve basketbol daha güzel bence

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!