3/18/2022

Bazen insanları olduğundan farklı görürüz ya da görmek isteriz. Gözümüze perde çekeriz adeta. Ortam ya da koşullar değişince gözümüzdeki perde kalkar ve gerçeklerle yüzleşmek durumunda kalırız.

Gözümüze olumlu ya da olumsuz manada perde çekmemizin en önemli nedenlerinden biri de önyargılarımızdır. Kendimize yakın bulduğumuz insanların olumsuz yönlerini görmezden gelirken, hoşlanmadığımız insanların olumlu yönlerini görmek istemeyiz.

Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından oluşturulan ses, görüntü vb. verilerle zenginleştirilmesidir. Kısaca, gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi denilebilir. Bizim de yaptığımız beynimiz ve duygularımız sayesinde insanları olduğundan farklı görmektir. Mevcut olan özelliklerini ve kapasitelerini olduğundan fazla görüyoruz. Bir anlamda artırılmış gerçeklik. Tam tersi olan durumda, insanları olduğundan daha az görme gayretimize de ''azaltılmış gerçeklik'' desek yeridir.

Güvenme Mecburiyeti

Tabi ki insanlara inanmaya ve güvenmeye ihtiyacımız var. Ama insan konumlandırma yaparken dikkatli olmakta fayda var. İster iş hayatımızda personel görevlendirme ve yetkilendirmede, isterse de özel hayatımızda, gönlümüzde ya da kafamızda konumlandırdığımız insanları doğru belirlemek gerekir. Beklentilerimizin karşılanmadığı durumlarda üzüntü yaşayabiliriz. Sabahattin Ali' nin söylediği gibi: ''İnsanları olduğundan farklı görmekte ısrar edişime içerliyorum.'' demeye başlarız.

Categories:

20 yorum:

  1. Sabahattin Ali'nin sözü çok hoşmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Bu artırılmış gerçeklik benim de gözlemlediğim bir durum kendimde, bazı insanları gerçekten doğru değerlendiremediğimi fark ettim zamanla...

    YanıtlaSil
  3. son sözü Sabahattin Ali söylemiş :)

    YanıtlaSil
  4. I think it is true that we often refuse to see people for what they are truly like. Our prejudice, positive or negative, often makes us blind.

    YanıtlaSil
  5. Ne yazık ki özellikle sanal dünyada her şey algılar üzerine kurulu. Önyargılar da bu algılar üzerine olunca, yanılma payı da oldukça yüksek! İnsanlar hakkında hemen karar vermemeli!. İnsan birbirini zamanla tanır!. Güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Bak bu çok doğru "kendimize yakın bulduğumuz insanların olumsuz yönlerini görmezden gelirken, hoşlanmadığımız insanların olumlu yönlerini görmek istemeyiz"

    YanıtlaSil
  7. Çevremdeki insanları olabildiğince azalttığımdan beri çok mutlu ve huzurluyum ☺️

    YanıtlaSil
  8. İnsanları tam olduğu gibi görmekte iyiyim. Gördüğüm halleri ile sevmeyi de biliyorum. Hamurumuzda olan bir şeyi inkar edemeyiz; belki törpüler, belki az çok kontrol altında tutarız ama eninde sonunda bir yerden patlak verir olmadık huylarımız. İnsan saf iyi bir varlık değil. Hepimizin içinde iyi yanlar ve kötü yanlar var. En baştan bunu bilerek hareket edince hayal kırıklığı olmuyor insanda. Herkesten her şeyi beklerim ben ama bu yine de bazı insanları sevmeme engel teşkil etmiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanların içinde iyi ve kötü yanların olduğu fikrinize ben de katılıyorum. Bir insan toptan iyi veya toptan kötü olamaz. Önemli olan bu yanlarını görebilmek.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!