11/25/2021

Tom Sawyer, Amerikalı yazar Mark Twain' in 1876 yılında yazdığı, Tom Sawyer' in maceraları adlı kitabını kahramanıdır. Sawyer Efekti denilen kavram bu kitapta yer alan bir alıntıdan ortaya çıkmıştır. Hikaye şöyle: Tom Sawyer' in halası olan Polly Hala Tom' un çitleri boyamasını istemiştir. Bu sıkıcı görev Tom' un hiç hoşuna gitmez. Çitleri boyadığı için arkadaşları da onunla dalga geçmektedir. Tom' un aklına parlak bir fikir gelir. Yaptığı işten keyif alıyormuş gibi davranır. Bu durum çocukların ilgisini çeker ve onlar da boya yapmak istediklerini söylerler. Tom ise izin vermez boya yapmalarına. Çocuklar elma, çikolata, para gibi şeyler verirler Tom' a. O da bunun karşılığında boya yapmalarına izin verir. Çocuklar büyük bir mutlulukla çitleri boyarlar.
                                          
Motivasyon Efekti
Sıkıcı ve rutin işleri sevmiyoruz diye yapmama şansımız yok. Onları yapılabilir hale getirmek en doğrusu. Bu hikayede aslında Tom çit boyama gibi sıkıcı bir işi oyunlaştırarak ve olduğundan farklı göstererek eğlenceli hale getiriyor. Yapılacak olan sıkıcı işi farklı bir motivasyon kaynağı yaratarak yapılabilir kılıyor. Böylece aynı işi diğer çocuklar büyük bir keyifle yapıyorlar.
Bireysel Efekt
Burada önemli olan yapılacak olan sıkıcı işi daha kolay yapmamızı sağlayacak motivasyonu bulmamız. Yani bizi harekete geçirecek olan efekti keşfetmemiz. Örneğin yapılacak olan sıkıcı işin amacını anlar ve yapılması gerektiğine inanırsak da daha kolay yapabiliriz. İşe değil fayda ve sonuçlarına odaklanabiliriz. Ayrıca sıkıcı işin sonuna kendimiz için bir ödül koyarak işin sıkıcılığını değil sonundaki ödülü de düşünebiliriz. Ödül işin önüne geçmiş olur. Egzersiz, yürüyüş vb. sağlığımız için yapmamız gerekenleri de Sawyer Efekti yöntemini kullanarak daha yapılabilir hale getirebiliriz.

Categories:

24 yorum:

  1. Bulaşık yıkarken sevdiğim müzikleri açıp dinlerim, daha çabuk bitiyor gibi gelir o zaman. Bulaşıktan nefret ederim, her gün hiç bitmez.
    Güzel bir paylaşımdı. Daha farklı açılardan bakmak bazı şeyleri güzelleştirebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Siz uygulamayı zaten yapıyormuşsunuz:)

      Sil
  2. Gerçekten de çok işe yarıyor. İş yaparken müzik açıp dinliyorum ve sevmediğimi halde bir anda bittiğini görüyorum. Güzel bir yazıydı. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Yazınız yapmakta zorlandığımız işler için güzel bir çözümleme sunuyor, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir hatırlatıcı. "Herkesin Efekti Kendine" dışında tastamam bir yazı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Onu da değiştirdim tam olsun:)

      Sil
  5. Çok güzel bir yazıydı. Ben hicbir ev işini sevmiyorum, müzik dinleyerek yapmaya çalışıyorum. Ödül fikri hoşuma gitti, bundan sonra kendime ödül koyacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Bu sayede işler aradan çıkmış oluyor:)

      Sil
  6. A very good book. And the movie inspired by her was all his.

    YanıtlaSil
  7. sawyer efekti, duymadıydım, bu kitabı da severim tabi ayrıca, saol bilgi içiiin :)

    YanıtlaSil
  8. çocukken çok severdim izlemeyi, çit boyama ve sandal sahneleri hala aklımda, teşekkürler bu hatırlatma için. :)

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten motivasyon çok önemli özellikle de okul ve iş yaşamında.

    YanıtlaSil
  10. Sawyer efekti çok iymiş. Denemem lazım bunu :)

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar.
    Sayfanızı ziyaret edip bir gezintiye çıktım. Sayfanızı her ziyaret ettiğim de gözüme bu "Sawyer Efekti" başlıklı yazınız dikkatimi çekmekteydi. Tom Sawyer'i ve kitabın Amerikalı yazarı olan Mark Twain'i çocukluğumdan hatırlıyorum. Ama içindeki macera serüvenleri ile ilgili hikayeleri hatırlamıyorum. Sawyer efektini de bu paylaşımınızda gördüm ve okudum. Aslında çok değerli bir tespit. Gerçekten zaman zaman canımızı sıkan ve hiç istemeyerek yaptığımız işleri zevkle yapılabilir hale getirmek için güzel bir yöntem.
    Bu güzel ve yararlı paylaşımınız için, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!