İş hayatında çalışanlar arasında yaptıkları işe göre sınıflandırma bulunmaktadır. İş kanununda belirtilmemekle birlikte çalışma hayatında kullanılan sınıflandırmadır. Beyaz yaka ve Mavi yaka olarak sınıflandırma yapılmaktadır.
Beyaz Yakalı
Bedeninden daha çok zihnini kullanarak çalışan ofis personelleridir. Yönetim, organizasyon, pazarlama, mühendislik, planlama, sevkiyat ve raporlama gibi alanlarda çalışırlar.
Mavi Yakalı
Bedensel gücüyle ve ücret karşılığı çalışan saha işçileridir. Mal ve hizmet üretiminde, arazide ve sahada çalışırlar.
Yaka Savaşları
Beyaz yakılarla mavi yakalılar zaman zaman sürtüşme yaşarlar. Ustalarla mühendisler arasındaki sürtüşmeler buna örnektir. Mavi yakalı ustalar teknik konuda tecrübeli oldukları ve beden gücüyle çalıştıkları için bütün işi kendilerinin yaptıklarını düşünürler. Mühendislerin okul okuduklarını ama hiç bir şey bilmediklerin söylerler. Ofis çalışanlarının bütün gün oturduklarını ve hiç bir iş yapmadıklarından şikayetlenirler. İş geliştirme, planlama, takip, raporlama ve organizasyon gibi konuların önemli olmadığını düşünürler. Bazı beyaz yakalılarsa operasyonel ve fiziksel işleri önemli görmezler. İş nasıl olsa yürüyor derler ve mavi yakalı çalışanlara saygı göstermezler. Aslında her çalışan grubunun yaptığı iş kıymetli ve biri birinin tamamlayıcısıdır. Her çalışan biri birine ve işine saygılı olursa çatışmalar minimum olacaktır.
Bembeyaz Yakalı!
Literatürde tanımlanmamış ama davranışları ve çalışma biçimleri nedeniyle bu sınıfa giren çalışanlardır. İyi okullarda eğitim görmüş, üst kademe yöneticilik yapan çalışanlar arasından çıkar. Yönetim siyasetiyle ilgilenirler. Üst yönetimle ve patronla ilişkileri sıcak tutmaya odaklanırlar. Sorun çözmek yerine sorun tespit etmeye daha meyillidirler. Yetki isterler ama sorumluluk almak istemezler. Başarı kendilerinin, başarısızlık ise çalışanlarındır diye düşünürler. Öncelikleri hata yapanları tespit edip cezalandırmaktır. Egoları yüksektir ve diğer çalışanlara yukarıdan bakarlar. Hatta kimi zaman patronlarını da küçük görme eğilimi gösterirler. İş hayatının gerçekleriyle ilgilenmeyip kendi kafalarında yarattıkları sanal dünya üzerinden değerlendirme yaparlar. Çalışanların önce insan olduklarını unuturlar. Hatta bunu önemsemezler. Adapte olamayan gitsin yerine yenisi gelsin yaklaşımı gösterirler. Aynı şirkette uzun süreli çalışamazlar ve sürekli iş değiştirirler.
Beyaz yaka ve mavi yaka arasında ki ücret dengeli olsun yeter.
YanıtlaSilÜcret dengesi çok önemli.
Silbembeyaz yakalıyı ilk duydum:)
YanıtlaSilMasmavi de olmalı o zaman.
Olabilir:)
SilBembeyaz yakalının işi iyiymiş :)))
YanıtlaSilEvet gayet iyi:)
SilI like the definition of the two categories.
YanıtlaSilThank you.
SilBembeyaz yakalılar mı?
YanıtlaSilMegalomanlar desek de uyar galiba.
Herkes yerini ve işini bilse sorun çıkmayacak oysa. Biri olmasa öteki de olmaz çünkü.
Kesinlikle haklısınız. Herkes kendisini olduğundan yüksekte görmek istiyor.
Silhımm sayende bembeyaz yakalıları da öğrenmiş olduk :)
YanıtlaSilLiteratüre bir katkımız olsun değil mi:)
SilTürk milleti olarak hayalimiz beyaz yakalı olmak.
YanıtlaSilKesinlikle:)
Silİşin kötü yanı, sanki patronlar da bu literatürde olmayan türü daha çok tutuyor gibiler:)
YanıtlaSilMaalesef onların hayal dünyasına kapılabiliyorlar:)
Silbu tarz makalelerde aklıma yeni tanıştığım insanlarla tanışma konuşmaları geliyor Türk biriyle tanıştığımda bana direk ''mesleğimi'' rütbemi soruyor saygınlığı buna göre değişiyor ama yabancı arkadaşlarımın arasında mesleğimi bilmeyen arkadaşlarım bile var :) insan sınıflandırmalarımız gerçekten tuhaf.
YanıtlaSilEvet statülerimiz bize olan yaklaşımı değiştiriyor.
SilYirmi yirmi beş yaşlarında takım elbiseli, elinde bond çantası olan bir genç geldi. Finansman danışmanıymış! Şirket 50 milyon USD uygun koşullarda kredi arıyor. Bu yatırım fonlarından, bankalardan bir şeyler ayarlayıp teklif getiriyor. Yani para komisyoncusu. Alıcı ile satıcıyı bir araya getirip şahit olarak imza atıyor sözleşmeye sadece. Sıfır risk. Eğer anlaşma sağlanırsa en az yüzde bir komisyon alacak. Deli para, 500 bin USD. Ya ben bu parayı hayatım boyunca kazanamam. İşte bu tür gençlere bembeyaz yakalı deniyormuş meğer:)))
YanıtlaSilHiç sorumluluk almayıp parasına bakanlar:)
SilSuper blog
YanıtlaSilRead my new post
YanıtlaSilBembeyaz yakalı olayını duymamıştım. Cidden var mı böyle bir tabir?
YanıtlaSilYok tabi ki. Benim bazı beyaz yakalıların durumunu anlatmak için kullandığım bir tabir:)
SilBembeyaz yakalıyı ben de ilk defa duydum. Teşekkürler.
YanıtlaSilTeşekkürler.
SilBembeyaz yakalılara oldum olası gıcığım :) Mavi yakalıların beyaz yakalılara "ne iş yapıyor ki bu" demesine çok şahit oldum :)
YanıtlaSilDaha geçen gün modelist " ben tekstil mühendisini cebimden çıkarırım" dedi. "Hop orda dur, mesleğime laf söylettirmem" deyince utandı :) Benim mühendis olduğumu unutuvermiş başkası hakkında atıp tutarken :))
İş hayatı ne biçim bir hayat :) Güler misin ağlar mısın
İş hayatı garip, kaotik bir hayat. Mavi yakalılar fiziksel iş yapmayanları iş yaptı saymıyorlar.
Sil