2/25/2020

Ali Koç tarihi oy farkıyla Fenerbahçe başkanı seçildiğinde, taraflı tarafsız herkes çok mutlu olmuştu. Türkiye' nin en önde gelen ailelerinden olan Koç ailesine mensup Ali Koç' un, vizyonuyla, eğitimiyle, kültürüyle hem Fenerbahçe' yi hem de Türk futbolunu ileriye taşıyacağına dair beklenti yüksekti. Kısacası bir umuttu Ali Koç. 
Fenerbahçe' nin çok büyük borçları vardı ve gelirleri temlik altındaydı. Türk futbolunda ise kavga, şiddet, adam- takım kayırmacılıkla birlikte adaletsiz bir ortam vardı. Ayrıca Aziz Yıldırım' dan miras kalan kötü ilişkiler ve tüm paydaşlarla kavgalı bir durum vardı. Önce kulübün mali tablosunu ortaya çıkardı Ali Koç. Borç görünenden fazlaydı. 50 milyon dolar hibe yaptı. Sermaye arttırımı ve sahibi olduğu firmalardan sponsorluk desteklerinde bulundu. Ama delik o kadar büyüktü ki kapanmıyordu. Ünlü Sportif Direktör Damien Comolli getirildi takıma. Kulüpte kurumsallık çalışmaları başlatıldı. Bu arada diğer kulüplerle ilişkiler düzeltilmeye başlandı. Hatta Ali Koç, Trabzon deplasmanına gidip sokakta dolaştı. 
Top Kaleyi Geçmeyince
Saha dışında bu gelişmeler olurken saha içine işler hiç iyi gitmiyordu. Sezonun büyük bölümünü küme düşme potasında geçirip ligi 6. bitirmişti takım. Hem de başkan istemediği halde taraftarın ısrarıyla takımın başına getirilen Ersun Yanal' a rağmen. Yeni sezon, yeni transferler,  yeni umutlar derken sahada işler istenilen gibi gitmemeye başladı. Bütçe problemi nedeniyle istenilen transferlerin yapılamaması, sakatlıklar, Ersun Yanal' ın yetersiz teknik direktörlüğü, siyasilerin ve spor medyasının bazı kulüplere açıktan destek vermesi, hakem hataları, çifte standart kararlar alınması bu sonuçların alınmasına sebep oldu. 
Can Simidi Derbi
Bazen derbiler kaos ortamlarından çıkabilmek için bir fırsat olur. Takım, taraftar ve kulüp bütünleşir hele bir de iyi bir sonuç alınırsa ayağa kalkmaya yardımcı olur. Hele ki bu derbi Galatasaray derbisi olursa ayrı bir motivasyon ortaya çıkar. Alınacak bir galibiyet takımı şampiyonluk potasında tutarken, Galatasaray' ın şampiyonluk şansına darbe vurma imkanı da verir. 20 yıldır devam eden Kadıköy' de Galatasaray' a yenilmeme rekorunun geliştirilecek olması da cabası.
Hayaller Yıkılırken
Ama işler beklenildiği gibi gitmedi. Ersun Yanal' ın haftalardır sonuç vermeyen kadro seçimi ve oyun planında ısrar etmesi derbi mağlubiyetine ve 20 yıllık rekorun sona ermesine neden oldu. Taraftar öfkeliydi. Maçı kazanacaklarından eminlerdi. Hayaller yıkılmıştı. Şampiyonluk şansı neredeyse ortadan kalkmıştı. Bir kısım taraftar Ersun Yanal' ı istifaya çağırırken, bir kısım taraftar da hıncını koltukları kırarak çıkartmaya çalışıyordu. Bu sırada protokol tribününde bir karışıklık oldu. 
Beni Satmayın
Ali Koç protokol tribününde taraftarın olduğu tribüne atladı. İddiaya göre bir grup taraftar başkana küfür edip kötü sözler sarf etmişti. Aslında başkanın o kalabalığın arasına girmesi çok sakıncalı bir durumdu. Büyük arbede yaşandı. O sırada Ali Koç' un sesi duyuldu: '' Beni satmayın'' Büyük bir sessizlik oldu. Ali Koç kulübü kurtarmak için hem maddi hem de manevi olarak çok büyük bir çaba harcıyordu. Onun arkasındaki en büyük güç taraftardı. Olumsuz saha sonuçları taraftarın bir kısmının arkasını dönmesine sebep olmuştu. Taraftar o seneki şampiyonluğu düşünürken, Ali Koç kulübe kayyum atanmasının önüne geçmeye çalışıyordu. Yani yarını kurtarmaya çalışıyordu. Ali Koç' un mağlubiyet harici diğer büyük hayal kırıklığı da taraftarın bu tepkisi oldu. O da diğer kulüp başkanları gibi yarını düşünmeyip devletin kredi anlaşmasını imzalayıp daha iyi transferler yapabilirdi. İki sene sonra ne olursa olsun diyebilirdi. Ama demedi. Dürüst davrandı. Unuttuğu bir şey vardı. Bu oyun bu ülkede fair oynanmıyordu. Fair play göstermelik bir slogandı. Çocukların elini tutup sahaya çıkmak ve pankart açmaktan ibaretti. Maç başladığında başka bir oyun oynanıyordu.
Tribünden Atlamak
Peki koskoca Ali Koç neden tribünden atladı? İletişim uzmanı Serap Duygulu, Fransız sosyolog Gustave Le Bon' u referans göstererek şöyle bir değerlendirme yapıyor. “Kişiler meslekleri, geldikleri kültürler, yetiştiriliş biçimleri her ne olursa olsun, bir toplumun üyesi oldukları ya da bir amaç uğruna çalışmaya başladıkları andan itibaren kişisel özelliklerini, eğilim ve zekalarını, geldikleri kültürü bir yana bırakıp diğer bütün bireylerle aynı bilinçaltına inerler” Yani, kitleleri oluşturan bireyler ‘uğruna kendilerini adadıkları hedef için’ aynılaşır. Hiçbir nezaket kuralı dinlemez. Başkan Ali Koç’un ‘amigo’ gibi davranmasına neden olan işte tam da bu hissiyat.'' 
Liderlik
Aslında Ali Koç' tan beklenen, liderlik edip bu şekilde davranan futbol camiasını olduğu seviyeden daha yukarı çıkartmak için uğraşmasıydı. Ama sportif başarısızlık onun gücünü ve etkinliğini azalttığı için toplumu dönüştürecek gücü bulamadı. Ama ne olursa olsun, takım isterse şampiyon olmasın Ali Koç' un yola çıkış vizyonu doğru. Taraftarın her koşulda arkasında durması gerekiyor. Enkaz halinde olan kulübü kurtarmak için kişisel ve ailevi itibarını riske atarak mücadele ediyor. Hem de siyasi ve sportif olmayan baskılara rağmen. Tarih, bu süreçte kulübe maddi destek olmayıp arkasını dönen eski yöneticileri, Fenerbahçeli olduğunu iddia eden iş adamlarını ve bu zor günlerde takımını, başkanını yalnız bırakan taraftarı da unutmayacaktır.     
Categories:

14 yorum:

  1. ali koç, başkan olduğundan bu yana kendisi değil takımı resmen taraftar yönetti. seçilmeden evvel yola kocaman ile devam etmek istediğini söylemişti. taraftar istemeyince hedeflerim büyük dedi yabancı hocaya yöneldi. ersunu hiçbir zaman istemedi. baskıyla getirmek zorunda kaldı. yetmedi tribünlere gidip zaman istedi. sürekli taraftarla yakın olmaya çalıştı. bu işler sporda böyle yürümüyor. taraftar sonuca bakıyor. bu noktaya gelme sebebi taraftar bana göre. vefa bilmez, skorcu tayfa. ersunu yolladıktan sonra artık kararlarını kendi almalı, ali koç'un fenerbahçesini görmeliyiz. sabırla ve saygıyla.

    YanıtlaSil
  2. Dediğin gibi taraftara çok güvendi. Taraftar da 1 sene geçmeden arkasını dönmeye başladı. Onlar için sadece sahadaki sonuç önemli. Kazanırsan iyisin. Kaybedersen kötü. Bu güzel yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Ali Koç Ersun Yanal'ı istemediğinde birçok taraftar, Ersun da Ersun diye kampanyalar başlattı. Şimdi o günleri unuttular adamı suçluyorlar. Nankörüz. İki kere iki dört. Ha Ali Koç ne yapacaktı, söz konusu zamanlarda dinlemeyecekti taraftarı. Ama her şeye rağmen, bence toparlanılacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Taraftar isteri Ersun Yanal' ı. Başarısız olduğunda başkanı suçluyorlar.

      Sil
  4. Tek sorumlu Ali Koç’tur. Galatasaray yetmemiş birde devleti karşısına almıştır. Kitleleri hem devlete, hem de Galatasaray’a karşı doldurmuştur. Taraftarlar bu gazla birbirini yese, ölümler ortaya çıksa, bunu kaldırabilecek midir? Ali Koç, tam bir fiyasko olmuştur. Vehbi Koç zamanında boşuna dememiş, Kulüp başkanı olmayın, sadece yönetimde bulunun. Koç soyadını böyle işlere karıştırmayın diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devlete karşı bir hamle yapmaz Ali Koç. Ancak devleti arkasına alan siyasiler ona karşı güçlerini kullanılırlar. Koç grubunda 100.000 kişi çalışırken ve en çok vergiyi hem kurumsal hem de bireysel devlete verenler devlete karşı olur mu?

      Sil
  5. ali koçu severim yaa zamanla başarılı oluur :)

    YanıtlaSil
  6. Ali Koç eninde sonunda tarzını koyacaktır ortaya.. içimden bir ses böyle diyor :)

    YanıtlaSil
  7. Keşke futbol hakkında biraz bilgim olsaydı. Centilmenlik güzeldir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbola bulaşmadığınız için şanslısınız diyebilirim:)

      Sil
  8. Zamanla oturacaktır ya Ali Koç candır :)

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!