10/21/2016

Kimse arkasından konuşulmasını istemez. Ama biz dahil herkes, birilerinin arkasından konuşur. Arkadaşlarımız, iş arkadaşlarımız, yöneticilerimiz, patronlarımız, aile fertlerimiz hakkında konuşuruz.
Bu konuşmalar genelde olumsuz ve eleştirel konuşmalardır. Bu konuşmaları o kişilerin yüzlerine karşı yapsak büyük ihtimalle kavga çıkacağı için arkadan konuşmayı tercih ederiz. Arkamızdan konuşan insanlara karşı ilk tepkimiz, yüzüme karşı niye konuşmadı oluyor. Peki gerçekten arkamızdan değil de sürekli yüzümüze karşı konuşulmasını ister miyiz? Ya da elimizde imkan olsa arkamızdan kimlerin, neler konuştuğunu duymak ister miydik? Yüzümüze karşı iyi sözler söyleyen insanların bizim hakkımızdaki gerçek düşüncelerini öğrenmek nasıl olurdu? Buna yüreğimiz yeter mi? Hiç sanmıyorum. Bu kadar gerçek bir hayatı kimse istemez galiba. Önemli bir sosyalleşme ve rahatlama aracı olan '' Gıybet Buluşmaları'' ortadan kalkarsa, bu boşluğu nasıl doldururuz o da ayrı. Ömer Seyfettin' in   Yüksek Ökçeler romanının ilginç bir konusu var.  Evin hanımefendisi Hatice Hanım boyu kısa olduğu için evde yüksek ökçeli ayakkabılarla geziyor. Bu ökçeli ayakkabılar yürürken ses çıkartıyor. Bir gün rahatsızlığı nedeniyle çağırdığı doktorun tavsiyesiyle ökçesiz terlik giymeye başlıyor. Evin ahalisi eskiden ökçe seslerinden hanımefendinin geldiğini duyarken şimdi duymaz oluyor. Bu sayede Hatice Hanım arkasından çevrilen işleri ve konuşulanları duymaya başlıyor. Çalışanları işten çıkarıyor ama yeni aldıkları da bir türlü istediği gibi olmuyor. O da sonunda, doktorun ikazına rağmen yüksek ökçeli ayakkabıları giymeye başlıyor. Her şey eski haline dönüyor ama Hatice Hanım hiç birini duymuyor. Hiç olmazsa şimdi yüreğim rahat diyor.
Categories:

40 yorum:

  1. Yüreğimizin elvereceğini hiç sanmam:) Olumsuz eleştirilere ne yazık ki açık değiliz:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar olumsuz eleştiri duymaya pek gerek yok galiba:)

      Sil
  2. Sanırım bazı zamanlar bilmemek daha iyi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz. Her şeyi bilmeye gerek yok :)

      Sil
  3. Ay kimsenin arkasından konuşmam. Benim de arkamdan konuşulduğunu hiç sanmıyorum. Ha konuşuluyosa da ben farkında değilim demek ki, o zmana bir mahsuru yok, konuşsunlar bakalım :))

    YanıtlaSil
  4. Beğenmediğin biriyle zaten ileşime girmezsin. Birini eleştireceksen bunu yüzüne yapmalısın. Diğeri ikiyüzlülüktür. Eleştirtiğim ve düzelme görmediğim birini hemen hayatımdan çıkarırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkese eleştiriyi kaldıramıyor. Karşı taraf haklı olsa bile.

      Sil
  5. Doğru ve yapıcı bir üslupla kişilerle ne sıkıntımız varsa anlatabiliriz.Eğer konu bizimle alakalı değilse kimsenin özel hayatıyla ilgili eleştiri yapma hakkına da sahip değiliz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes anlayışla karşılasa ve anlatabilsek keşke.

      Sil
  6. hiiiiç dayanamam duymasam daha iyi :)

    keyifli bir yazı olmuş !

    YanıtlaSil
  7. Bana da "Kadınlar Ne İster" filmini hatırlattınız Mel Gibson'ın ;)
    Mim daveti benden bu defa Satır Arası'nın 2.si için.Bir ara uğrayın ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlememiştim filmi. Mevzu evrensel demek ki:) Teşekkürler Mim için. İlk fırsatta yapacağım.

      Sil
  8. Yüksek Ökçeler çok yerinde bir örnek olmuş. Eleştiriye açık bir insan olmakla beraber düşününce sürekli olumsuz eleştiriye de maruz kalmak istemezdim. Ama elbette insanların yüzüme oynamasından ziyade düşüncelerini dobra bir şekilde ifade etmesini isterim. Birbirimizden hoşlanmıyorsak muhatap da olmayalım zaten. Güzel yazınız için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sürekli olumsuz eleştiriye maruz kalmak istemeyiz. Fazla gelir bize bu.

      Sil
  9. Ben bilmek isterim gibi geliyor. Yüzüne söyleyemeyeceğin eleştirileri de kişinin arkasından konuşmayı sevmiyorum. Yalan, riyakarlık gibi geliyor böylesi tavırlar. Ama şu nokta doğru elbet. Ne yazık eleştirileri kaldıramamak gibi bir huyumuz var :)

    Bu arada mimledim sizi. 2 kere. Cevaplarınızı merakla bekliyorum.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli yapılan eleştirileri kaldırmak zor. Arada sırada olsa neyse:) Teşekkür ederim Mim için. İlk fırsatta yapacağım.

      Sil
  10. Çok haklısın abi gıybet etmek için toplanan bir milletiz yüzünü söyleyemediğimizi arkasından iyi konuşanlardanız bunu ülkede 7 den 70 e herkes yapıyor :(

    YanıtlaSil
  11. Ben de bilmek isteyenlerdenim. Hatta yapıcı eleştirinin yararlı olduğunu düşünürüm. Belki de insan yaşlandıkça kendisine daha fazla toleranslı olduğu için başkalarına da olabiliyor. Ancak dedikoducu ve ortalık karıştırıcı insanlardan olabildiğince uzak kalmaya çalışırım.

    Güzel bir hafta sonu dilerim.
    Dostlukla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece yapıcı olunsa sorun yok ama yıkıcı eleştiriler ve haksız ithamlar da var. Bunlara sürekli katlanabilmek zor. Size de güzel bir hafta dilerim. Selamlar.

      Sil
  12. Arkamızdan konuşulanlar arkamızda kalsın gerçekten. Hep yıkıcı ve kırıcı olur genelde... Bilmemek daha iyidir :)

    YanıtlaSil
  13. I think it is wrong to talk badly about people behind their back, because that creates conflicts and lack of trust.

    YanıtlaSil
  14. Arkamızdan konuşulan her şeyi duymak yıpratıcı olcaktır. Ancak, bazen eleştiriye açık olabilmemiz lazım :)

    YanıtlaSil
  15. Gıybet tatlı, konuştukça şeytan bal sürüyor insanın ağzına. Hem yüzüne söylese bakalım aynı kelimeleri kullanabilecek mi? Bazıları için de şu var, amaç karşıdakinin hatasını söyleyip düzelmesini sağlamak değil, çünkü konuşacak malzeme kalmayacak, eğlence bitecek. O yüzden millet hata etsin, bunlar konuşsun. Hoş hata olmasa bile gıybete niyet eden konuşacak bir şey bulur. Yani neresinden baksanız çirkin bir şey. İnsan söz ve davranışlarının kaydedildiğini düşününce daha da ürperiyor. Allah diline hakim olanlardan eylesin ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Amaç zaten karşıdaki iyi olsun diye değil ki. Laf olsun.

      Sil
  16. Ruhdaki boşlukları arkadan konuşmalarla, diğer deyişle gıybetle doldurmak. Sanırım mesele bu. Çok güzel ifade etmişsiniz, kaleminize sağlık.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
  17. Hikaye çok uymus. Konusanlari engellemek mümkün degil bilmemek daha iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet engelleme şansımız yok. En iyisi duymamak:)

      Sil
  18. Benim buna benzer bir yazım var onu okuyun isterim. Özün sözün davranışın bir olduğunda özgür olursun diye Bir bakın derim. Yüze karşı konuşma çok az insan uygulamaya koymaktadır. Koyulsa,da 9 köyden kovulur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazınızı okudum elinize sağlık. Her zaman yüz yüze konuşmak zor. Karşı taraf her zaman razı olmaz bence. Selamlar.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!