1/04/2016

Yeni yıl tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlandı. Yeni yılın yeni umutlar getirmesi beklentisiyle, insanların bir araya gelip eğlendiği ve biri birlerine hediye aldığı kutlamalar, bir yandan da tepki çekti.

Tepki çekmesinin nedeni, yeni yıl kutlamalarının Hristiyan geleneği olduğunun düşünülmesi. Siyasi iklimin de etkisiyle tepkiler daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Çeşitli illerde sokak ortasında Noel Baba' yı Müslüman yapma skeçleri yapılırken, popüler tv dizisi Poyraz Karayel' de yeni yıl kutlamaları açıkça eleştirildi.    

Yılbaşı mı Noel mi ?

Noel, Hristiyanların çoğunluğu tarafından, 25 Aralık' ta  Hz İsa' nın doğumu dolayısıyla kutlanılan bir Hristiyan bayramıdır. Noel Baba ve Noel ağacı gibi iki belirgin figürü vardır. Noel ağacı, Pagan geleneklerine dayanan bir ritüeldir. Noel Baba, Noel arefesini Noel' e bağlayan gece evlere gizlice girerek çocuklara hediye bıraktığına inanılan kişidir. Noel Baba' nın hediye getirme geleneği İskandinav mitolojisindeki Tanrı Odin ve onun atı Sleipnir' e dayanır. İlk Noel Baba figürü karikatürist Thomas Nast tarafından 1863 yılında çizilen Aziz Nicholas figürüdür.

Günümüzdeki popüler Noel Baba figürü ise 1931 yılında, kola içeceğinin kışın da tüketilmesini sağlamak için, Haddon Sundblum' a, Coca Cola firması tarafından çizdirilen figürdür. 

Aslında 31 Aralık gecesi yapılan kutlamanın Noel ile bir ilgisi yok. Noel Baba ve çam ağacı gibi figürler kullanılsa da burada yapılan Hristiyanlar' ın Noel kutlaması değildir. Yoğun, stresli hayat ve iş koşuşturmacası içinde bir gün de olsa mola almak, eş dostla bir araya gelmek, keyifli vakit geçirmektir. Dünyaya sadece ideoloji çerçevesinden bakmadan bir gün sonra eski hayata geri dönmektir. 
Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!