12/17/2015

Prof. Dr. Aziz Sancar,  Nobel Kimya Ödülü' nü, kanser tedavisine önemli bir katkısı olması beklenen ''DNA onarımı'' konusunda yaptığı çalışmasıyla aldı. Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi olan Aziz Sancar, Mardin' de doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Amerika' ya gitti. Yaptığı başarılı çalışmalar onu Nobel Ödülüne kadar götürdü.

Prof. Dr. Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü' nü kazanınca ülkemizde tüm gözler üzerine çevrildi. Futbolcu ya da şarkıcı olmadığı için haliyle kamuoyunda tanınmıyordu. Tanıdığımız bilim adamlarını da bilimsel çalışmalarıyla değil yaptığı garip açıklamaları sayesinde tanıyorduk. Buna en yakın örnek olan Prof. Dr. Celal Şengör, uzmanı olduğu deprem konusuyla değil, dışkı yedirmenin işkence olmadığı şeklindeki görüşüyle kamuoyunda yer almıştı. 
Aziz Sancar Nobel Ödülü' nü kazandıktan sonra yaptığı açıklamaları ve davranışlarıyla hayli kafa karışıklığına yol açtı. Orhan Pamuk gibi, bu topraklarda 30 bin Kürt 1 milyon Ermeni öldürüldü kıvamında bir açıklama yapıp rengini belli etseydi herkes rahat edecekti.  Çünkü ülkemizde önemli olan, ödülün hangi başarı sonucunda alındığı değildi, ödülü kimin aldığıydı.
Kim Bu Aziz Sancar
Mardin' de doğduğu için HDP' ye yakın olduğu düşünüldü ve HDP' lilerde heyecan yarattı. Ancak ailesi HDP ile ilgilerinin olmadığını açıkladı. Hatta BBC muhabirinin, Arap mısınız yoksa kısmen mi Türk'sünüz sorusuna, sadece Türküm yanıtını verdi. Atatürk ve Cumhuriyet hakkındaki düşünceleri Atatürkçüleri sevindirdi. Nobel Ödülü' nün madalya ve sertifikasını, Anıtkabir' de sergilenmesi için Genelkurmay' a teslim etti. Tam rengi belli oldu derken Anıtkabir ziyaretinde dua edince Atatürkçülerin tepkisini çekti. Üstüne bir de Cumhurbaşkanı' nın Sarayda verdiği davete katıldı. Yoksa AKP' li mi sorusu sorulmaya başlandı. Oysa Aziz Sancar' ın hiç biriyle ilgisi yoktu. O insanlığa hizmet eden bir bilim insanıydı. Kanser gibi ölümcül bir hastalığın tedavisine katkı sağlamıştı. Atatürk' ün ve Cumhuriyet' in değerinin farkındaydı. Küçük hesaplarla ve kavgalarla ilgilenmiyordu. İçimizden çıkan bir insanla gurur duyacağımıza, onu kendimize benzetmeye uğraşıyoruz maalesef.
Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!