10/11/2014

  Fair play ne anlama gelir? Türkiye mili olimpiyat komitesinin sitesinde tanımı şu şekilde yapılıyor: ''Fair Play; dürüst oyun, dürüst davranış olarak ifade edilmekle birlikte gerçek anlamı etik üstü davranıştır. Etik davranış, kuralları her konuda dürüstlükle ve saygıyla uygulamak demektir. Fair Play ise tüm bunların üstünde kişisel çıkarları ve hırsları bastırarak yaşamda üstün insan ruhunu ortaya koymaktır''http://www.fairplayturkiye.com/haber_detay.aspx?id=8 .  


Türk futbolunun en kariyerli teknik direktörü olan ve Türkiye futbol direktörü olarak futbolumuzu yeniden yapılandıracak olan Fatih Terim' in acaba fair play tanımında yer alan ''kişisel çıkarları ve hırsları bastırarak yaşamda üstün insan ruhunu ortaya koymak'' maddesiyle bir ilgisi bulunuyor mu? Yoksa ne pahasına olursa olsun diyerek sadece kazanmakla mı ilgileniyor? Geçmişteki örneklere bakalım:
1) 2005 yılında, adı bahis skandalına karışan ve 10 ay futboldan men cezası alan Gökdeniz Karadeniz' i cezası bitince milli takıma aldı. Çünkü Gökdeniz iyi bir futbolcuydu ve kazanılması gereken maçlar vardı.
2) 2008 yılındaki İsviçre milli maçından sonra çıkan kavganın baş aktörü olduğu halde yaptığı açıklamada '' suçlular cezalarını çekti ben suçsuzum'' dedi.
3) 2012 yılında, Felipe Melo' nun Riera' yı soyunma odasında dövmesinde sonra Melo' ya ceza vermedi ve oynatmaya devam etti. Çünkü takım şampiyonluğa gidiyordu ve Melo çok önemli bir oyuncuydu. Şampiyonluğu tehlikeye atamazdı.
4) 2012 yılında GS teknik direktörüyken, hakemin maçta çalmadığı bir faule kızarak sahaya girdi ve hakemin üzerine yürüyüp küfür etti.
5) 2013 yılında, Gökhan Töre milli takımdan 2 futbolcuya silah çekti. Bu olaydan 1 yıl sonra milli takımda oynadı. Gökhan' nı milli takıma çağıran yine Fatih Terim' di. İzlanda maçı kaybedilmişti ve Çek Cumhuriyeti maçı kazanılmalıydı.
Bu beş olaya bakıldığında Türkiye futbol direktörü Fatih Terim' in sadece kazanmaya odaklı olduğu, fair play, etik değerler vb konularla hiç ilgilenmediği görülür. Türk futbolunu yeniden yapılandırması için onu göreve getirenlerin de aynı kafada olduğu, sadece kazanmayı önemsedikleri görülüyor.
Categories:
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!