9/21/2024

Dostun eskisi makbuldur derler. Ne de olsa geçen uzun yıllarda pek çok anı birikmiştir. İyi gün, kötü gün, ortak sevinç ve üzüntüler. Dostluklar layıkıyla eskimişse eski dost tabi ki çok kıymetli bir hazine. 


Sabahattin Ali diyor ki: '' İsteseler canımı vereceğim çoğu insanı hayatımdan çıkardım. Çünkü yokluklarına üzülmek, yaptıklarına üzülmekten daha kolay.'' İsteyerek ya da istemeyerek eski dostlar hayatımızdan neden çıkar? Bunun pek çok nedeni var:

Yeni Hayat

Bazı insanlar zaman içerisinde kendilerine yeni bir dünya kurmak isterler. Yeterince mutlu olmadıkları eski dünyalarından uzaklaşmak isterler. Yeni çevre ve yeni ilişkilerin olduğu bu dünyayı kurarken eski defolarını, eski zaaflarını hatırlamak istemezler. Dolayısıyla peç çok detaya hakim olup bunları hatırlatacak kimselerden, özellikle eski dostlarından uzak durmak isteyebilirler. 

Dengi Dengine

Dostluklar genelde biri birine denk eğitim, gelir seviyesi, kültürel yakınlık, benzer dünya görüşü vb. durumlara bağlı olarak gelişebiliyor. Gelir ve sosyal statü gibi ayrımların çok göze görünmediği çocukluk, gençlik dönemi, asker arkadaşlığı ve üniversite dostlukları tarafların farklı eğitim ve gelir seviyesine ulaşılmasıyla eski gücünü kaybeder. Geçmişte güzel anılar biriktirilmiş olsa da dostlukların uzun sürebilmesi için anı biriktirmeye devam edilmesi gerekir. Bu da ortak paylaşımların devam etmesiyle olur. Bir araya geldikçe sürekli eski hatıraları konuşmak mümkün olamayacağına göre yeni hikayeler yazılmasına ihtiyaç vardır. 

Saygı Azalması

Dostlukların sona ermesinin en önemli nedenlerinden biri de dostların zaman geçtikçe biri birlerine eskisi gibi saygılı davranmamasıdır. Uzun zamandır tanıdığımız ve samimi olduğumuz insanlara saygılı davranmaya gerek yokmuş gibi bir algı oluşur. Yeni tanışılan insanlara gösterilen saygı ve özen eski dostlardan esirgenebilir. Bu da kırıcı bir davranış olarak ilişkilerin bozulmasına neden olabilir. 

Yorulan Dostluklar

Yıllar her şeyi yıprattığı gibi dostlukları da yıpratır. Dostların en önemli özelliklerinden biri birlerini idare etmesi ve bazı hataları görmezden gelmesidir. Geçmişte önemsenmeyen ya da görmezden gelinen şeyler, kapanmayan hesaplara dönüşüp ileriki yıllarda çatışmaların kaynağı olabilir. Görünür büyük bir nedeni olmamakla beraber biriken ufak sorunlar dostların uzaklaşmasına sebep olur. Uzun yıllar içerisinde, boş bardağın dolup taşması gibi biriken problemler dostluk bardağını taşırır. Dolayısıyla tepkiler de daha kontrolsüz ve uzun süreli olabilir. 

Ceyhun Yılmaz' ın radyo sloganına uyarlarsak: Eskiyen dost olur mu? Olmaz olur mu? Ama olmaz olsun. 

Categories:

14 yorum:

  1. çocukluk veya lise arkadaşlıklarından kalıcı olanlar en iyi dostlar oluyor herhaldesi :)

    YanıtlaSil
  2. Yıllardır devam eden dostlukların yanı sıra gerçekten de benim için çok önemli olduğunu düşündüğüm insanlarla uzaklaştık. Saydığınız nedenler çok etkili. Ortak ilgi alanları olmaması da çok etkiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak ilgi alanı dostlukları besleyen ve yaşatan unsurlardan.

      Sil
  3. Güzel bir yazıydı; Sabahattin Ali'nin deyişinden yola çıkarak Ceyhun Yılmaz'ın radyo sloganıyla noktalayarak düşündürmek iyi geliyor insana.
    Bazen de çeşitli nedenlerle zaman içinde eskitilmiş, yıpranmış dostluklar olabiliyor. Belki de karşılıklı hoşgörü ile yeniden başlamak mümkün olabilecekse de egolar engelleyebiliyor bu girişimi.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Makbule Hanım. Eski dostlarla tekrar dost olabilmek dediğiniz gibi pek mümkün olamıyor.

      Sil
  4. Yeni hikayelere yazmaya ihtiyaç var gerçekten.

    YanıtlaSil
  5. Ortak düşünceler olmayınca dostluk kurulamıyor. İnsanlar karşılarındakini olduğu gibi sevemiyorlar çünkü. Halbuki her insan bir hazine olabilir bizim için. Tecrübelerinden, duygularından, düşüncelerinden beslenebiliriz. Ama tipine, kılığına kıyafetine bakıp dost edinmeye çalışan insanlar bile görmekteyim ben.

    Sadece aynı ortamı paylaşmak zorunda oluyoruz. Eşimden başka hiçbir dostumun olmadığını düşünüyorum şuan. Arkadaşlıklar, aile ilişkileri hep yüzeysel ve çıkara yönelik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar değişiyor zaman içerisinde ama herkes bu değişimleri kabullenemediği için kopmalar yaşanıyor.

      Sil
  6. Geride bırakılmak istenen dostun sakız gibi yapışmayanı iyidir. Kimisi görüşmek istenmediğinin çok farkında ama seni takıntı, saplantı hâline getirebiliyor. Bu da can sıkıcı hâle geliyor.

    YanıtlaSil
  7. Çok yerinde tespitler Turgay Bey. Günümüzde insanlar kendilerine kalmak yalnız olmak isteği ağır basıyor. Çünkü dostluk bir takım değerlerin sürdürülebilirliği ile mümkün. Sevgi, saygı, vefa, özveri gibi değerler artık insanımıza zor geliyor.

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!