11/04/2023

Ünlü hekim ve filozof İbni Sina' nın neredeyse bin yıl önce söylediği güzel bir söz var: ''Kimse görmek istemeyen biri kadar kör değildir.'' Bu sözün söylendikten bin yıl sonra bile geçerliliğini koruması, insanın pek değişmediğini de gösteriyor aynı zamanda.


Görmek istemeyen gözler kadar bu gözlere görünmeye çalışmak da büyük problem. Görmek istemeyen insanlar ailemiz ve akrabalarımız olabildiği gibi, arkadaşlarımız, iş arkadaşlarımız ve yöneticilerimiz de olabiliyor. Siz 10 birim iş yaparsınız görmek istemezler, başkası 1 birim yapar onu görebilmek için neredeyse çaba harcarlar. Tabi ki herkesten, her yaptığımız iyi şeyi görmesini beklememeliyiz. Ama görülmek isteği pek çoğumuzda bulunan bir istek. Özellikle görmesini istediğimiz kişiler tarafından görülmediğimizde bu sinir bozucu bir durum olabilir. 

Neden Görülmüyoruz

Bunun pek çok sebebi olabilir. Örneğini enerjisel boyutta bir sıkıntımız olabilir bu da yaptıklarımızın görülmesini engelliyor diyebiliriz ama buraya girersek çıkamayız:) Görmek istemeyenlerin kişisel husumetleri, önyargıları, kıskançlıkları, rekabet duyguları vb. pek çok sebebi olabilir. Kimi patron ve yöneticilerin yönetim tarzı bu şekilde olabiliyor. İyi iş çıkartan çalışanı görmezden gelme sebebi çalışanın rehavete girmemesi, motivasyonunu kaybetmemesi, prim ve yüksek zam beklentisi  içerisine girmemesi olabiliyor. Kimisi de para alıyor zaten görevi bu diye düşünüyor. 

Görülmezsek Ne Olur

İş hayatında görülmek önemli. İşte çalışmaya devam edebilmek, prim ya da terfi alabilmek için yaptıklarınız ilgili kişiler tarafından görülüp doğru değerlendirilmesi gerekiyor. Özel hayatta duygular daha ön planda olduğu için bu durum insanlar üzüyor. Sinirlenip açıklama yapma ihtiyacı hissettiriyor. Hem iş hayatında hem de özel hayatta görülmemek bir süre sonra değersizlik hisse oluşmasına neden olabilir.

Gaslighting

Gaslighting, psikolojik bir manipülasyon ve mobbing yöntemidir. Karşıdaki kişinin kendisini sorgulamasını sağlayarak, yalan, inkar ve çelişki yoluyla psikolojisini bozmayı amaçlamaktadır. Görmezden gelme de Gaslighting yönteminin kullandığı enstrümanlardan biridir. Yani bazı insanlar o insanların psikolojisi bozulsun diye kasıtlı olarak görmezden gelirler.

Görünmek İçin Ne Yapmalı

Özellikle iş hayatında görünür olmakta yarar var. Genelde kimse bizi o kadar işinin arasında özel olarak takip edip iyi yaptıklarımızı görmek için çaba harcamaz. Kötü yaptıklarımızı bulmak için çaba harcayanlar olabilir o ayrı. Bu da iş hayatının ''Vaka-i adiye'' lerinden. Yani iş hayatının istemesek de gerçeklerinden. İyi iletişim, doğru zamanda doğru yerde olma, algılarımızı açık tutma, şirket içi networkü geniş ve dinamik tutma daha iyi görülmememizi sağlayabilir. Özel hayatımızda ise iş hayatına göre nispeten aksiyon almak bizim elimizde. Beklenti derecemizi düşürerek, yani görülme talebimizi azaltarak hatta umursamayarak bu işin üstesinden gelebiliriz. Yoksa görmeyen ya da görmek istemeyen gözlere gözlük dağıtacak halimiz yok. Onlar sağ biz selamet diyerek selamete erebilmek tabi ki mümkün. 

Categories:

10 yorum:

  1. I agree with you. We cannot make others see us if they don't want.
    If somebody doesn't want to see something or someone, there is no forcing them....and perhaps they don't have to see it or us. We don't need to be seen by everyone.
    In our personal life, it's our responsibility to form meaningful friendship and learn how to see others and ourselves.
    In our business life, we should aim to be professional. If we are not seen in our workplace, we can try to find another. Sometimes it is not possible, so we simply have to do our best.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you for your comment Ivana. We must do the best in our business life and say it loudly.

      Sil
  2. Günümüz gerçeklerine uygun, insan tanımaya ve değerlendirmeye yönelik güzel bir yazı. Emeğinize sağlık.
    Ne yazık toplumlar çağa ayak uydurmaya, değişmeye, gelişmeye çalışırken bazı öz değerlerini de kaybediyor. Belki de bazı davranış kalıplarının değişmesi daha kolay geliyor. Takdir duygusu- motive etme- çalışanla çalışmayanı, başarılı ile başarısızı ayırt edebilme, uygun ölçütlerle değerlendirebilme, farkı fark ettirebilme her kurumda, ailede, okulda, iş yerlerinde en üstten en alt düzeye kadar öylesine önemli ki...
    Bazen birkaç satırla, bir teşekkür ya da takdir belgesiyle, bir tebessümle, farklı bir görevle, grup önünde kısa bir konuşmayla gördüğünü, farkında olduğunu belirtmek çok da zor değil.
    Ancak övgü de, yergi de yerinde, zamanında, dozunda olmalı inancındayım. İnsanız, tabii ki uygun geri bildirimlere ihtiyacımız var.
    Toplumun iyi örneklere öyle çok ihtiyacı var ki.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Herkes görülmek istiyor ama görmek isteyen yok. Takdiri hak edene göstermek gerekir.

      Sil
  3. Çok doğru gerçekten de. Bazen çok yakınımızdaki insanlar işlerine gelmediği için de körü oynayabiliyor. Ben blog yazmaya başladığımda bunu yaşadım yakın çevremde.

    YanıtlaSil
  4. görülmemek korkunç sinir bi şey olmalı :)

    YanıtlaSil
  5. Yazıya ve özellikle söze katılıyorum ama eklemek istediğim birşey var. Genelde hep yöneticimizden takdir bekleriz, onun tarafından görülmek isteriz. Yöneticimiz de bunu kendi yöneticisinden bekliyor gibi bir algı oluşur zamanla. Ancak yöneten kişinin de geri bildirim alması önemli yani yöneticimiz iyi birşey yaptığında bizde onu takdir etmeliyiz. Ya da birşeyleri yapmayıp, göremediğinde uyarmalıyız. Her zaman bekleyen tarafta olmamak lazım. Harekette bereket vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli bir noktaya dikkat çekmişsiniz. Görme iki yönlü olmalı.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!