11/24/2022

Kör nokta, sürüş esnasında aracın yan ve dikiz aynalarından görülmeyen yerleri ifade eder. Şerit değiştiren bir araç, bazı noktalarda diğer araçların aynaları tarafından görülmeyebilir. Bu noktalara kör nokta denir. Araçlarda olduğu gibi insanlarda da kör noktalar bulunmaktadır. Var olan ama bizim görmediğimiz noktalar yani eksik yanlarımız.

Kör Noktalarımız

Her insanın eksik, hatalı davranışları ya da zayıf noktaları olabilir. Bunların kör noktaya dönüşmesi kendi davranışlarımızın sonucunda olur. Önyargılarımız, egolarımız, takıntılarımız, kendimize karşı objektif olmayışımız, düzeltmemiz ve geliştirmemiz gereken alanları bize karşı görünmez kılıyor. Yani onları mevcut bakış açımızla göremez hale geliyoruz. Biz görmüyoruz belki ama onlar orada duruyorlar. Kör nokta alanlarımızın geniş olması bizi daha bencil, eleştiriye kapalı, iletişimi kötü ve savunmacı yapıyor. Bunun sonucunda daha baskıcı ve otoriter hale geliyoruz. Araçlardaki kör noktalar trafik kazalarına yol açarken, insanlarda bulunan kör noktalar ise iletişim kazalarına ve çatışmalara yol açıyor.

Johari Penceresi

Amerikalı psikologlar  Joseph Luft ve Harry Ingram tarafından ortaya konulan Johari Penceresi, iletişim ve ilişki becerilerimizde hangi yönümüzün daha baskın olduğunu ortaya koyuyor.  

Buna göre bizim hakkımızda:
Hem bizim hem de başkalarının bildiği bilgi Aleni Bilgi,
Bizim bildiğimiz ama başkalarının bilmediği bilgi Özel Bilgi,
Bizim ve başkalarının bilmediği bilgi Bilinmeyen,
Bizim bilmediğimiz ama başkalarının bildiği bilgi Kör Nokta
olarak tanımlanıyor.

Görebilmek

Araçlarda kör noktaları görebilmek için ilave ayna ve kamera sistemleri kullanılır. Yani ilave destekler alınır. Kendi kör noktalarımızı göremediğimiz için biz de dışarıdan destek almalıyız. Öncelikle kör noktalarımızın olduğunu kabullenmemiz gerekiyor. Bununla birlikte bize kör noktalarımızı açıklıkla ve güvenilir bir şekilde söyleyebilecek arkadaş, dost, rehber vb. insanlara ihtiyacımız var. Bu insanlar bizim aynalarımız. Onların yaptıkları geri bildirimlere karşı kendimizi savunmaya geçmememiz gerekiyor. Bize geri bildirimde bulunan insanları ikna etmeye çalışmak yerine, onların söylediklerinin kendi içimizde muhakemesini yapmamız gerekiyor. Zaman içerisinde kör noktalarımızın aydınlanmaya başlayacaktır.

Categories:

14 yorum:

  1. Blind spots are more dangerous in cars.

    YanıtlaSil
  2. johari penceresini duymamıştım daha önce güzel bir yazı hazırlamışsınız

    YanıtlaSil
  3. Geçenlerde bu tablo ile karşılaşmıştım. Yeniden önüme çıkmasına sevindim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Johari penceresi çok güzelmiş, bunu hiç bilmiyordum.

    YanıtlaSil
  5. Bir eğitime katılmıştım yakın çevrenizdekilere kendi hakkımızda soruları göndermemiz gerekiyordu. Gelen cevaplara çok şaşırmıştım. Kör noktalarımı fark etmiştim. Neyse ki kötü değillerdi ya da yüzüme söylemediler:)))

    YanıtlaSil
  6. Bayıldığım konular. Ne kadar da doğru! Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!