1/13/2022

Zaman yerinde durmuyor. Bazen hızlı, bazen yavaş hep ileriye doğru akıyor. Ama bazen zamanda geri gitmek yani geçmişe yolculuk yapmak isteriz. Gündelik hayattan yorulduğumuzda ya da bunaldığımızda günümüzden uzaklaşmak isteriz. Geçmişe yolculuk zor günlerimizde bizi biraz olsun rahatlatır.


Geçmişe Sığınmak

Geçmişe gitmek gündelik hayattan kaçıştır aslında. Eski mahallemize gitmek, eski arkadaşlarla buluşmak ya da eski eşyaları karıştırmak geçmişe sığınma yöntemleridir. Akraba ziyaretleri de geçmişe gitmemize yardımcı olur. Akrabalarımızın gözünde hiç büyümediğimiz için ve onlar bize hep büyük geldikleri için onları gördükçe geçmişe gitmiş oluruz. 

Geçmişin Arkasına Saklanmak

Diğer geçmişe gitme şekli de günümüzde başarılı olamadığımızda ya da beklentilerimizi karşılayamadığımızda olur. Geçmişin arkasına saklanmak da diyebiliriz buna. Geçmiş farklı olsaydı, bugün ya da yarın daha farklı olurdu diye düşünürüz ve anlatırız. Bazen bu görüş doğru olsa da hayat böyle bir şey. Herkesin hayatında bu gibi durumlar yaşanmıştır. Önemli olan bu durumu abartıp her şeyin bahanesi haline getirmemektir. 

Nostalji Hastalığı

Nostalji hastalığı, geçmişe çok fazla özlem duyma, geçmişi sorunsuz görme ve gelecekten umudu kesme durumudur. Geçmiş yaşadıklarımız değil dileklerimiz haline gelmeye başlar. Geçmişe gidip geri dönememe hali de denilebilir. İleri aşaması psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir.

Geçmiş Döngüsü

Geçmişe yolculuk yapmak arada güzel olsa da ölçüyü kaçırmamak gerekiyor. Günümüze değer katacak uğraşılar, anın kıymetini bilmek ve belki de halimize şükretmek geçmiş döngümüzün hızını azaltacaktır. 

Categories:

26 yorum:

  1. Bende sanıyorum sık sık geçmişe sığınma hastalığı baş gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı dönemlerde hepimizde olan bir durum aslında.

      Sil
  2. Yakın geçmişi hatırlamayı seviyorum da, uzak geçmiş zaten bana dramatik geliyor hatırlamak istemiyorum. Ortaokul lise yılları mesela..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzak geçmiş çoğumuzun hayatı öğrendiği, hatalar yaptığı dönem. Hep iyi hatıralar olmayabilir.

      Sil
  3. "Geriye bakma düşersin, önüne bak" derlerdi büyüklerimiz, bence de dinlemeli..

    YanıtlaSil
  4. Arada bazı şeyleri hatırlamak, geçmişte yapılan hatalarla yüzleşmek için bence iyi. Ancak oralarda çok fazla takılındığında sanırım bir rahatsızlık başgösteriyor. Güzel bir yazıydı, elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bu tarafta hayat devam ediyor oralarda fazla takılıp kalmamalı:)

      Sil
  5. hımm, belki mutsuz anlarımızda geçmişi hatırlıyor olabiliriz, geçmişle uğraşmak pek hoş değil bencesi :) geçmiş deyince aklıma sadece 5-15 yaş arası geliyor. orda kalmak isterdim tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi geçmişle çok uğraşmamak lazım:)

      Sil
  6. Merhabalar.
    Geçmişe sığınmamak ve geçmişin arkasına saklanmamak kaydıyla, geçmişe duyulan özlemi gidermek amacıyla, geçmişe nostaljik yolculuklar yapmak her zaman iyidir. Ancak sizin de dediğiniz gibi ölçüyü kaçırmamak şartıyla.

    Çok keyifli ve okurken zevk aldığım güzel bir paylaşımdı. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi ölçülü olmak koşuluyla bir gezip gelmek iyidir:) Teşekkürler.

      Sil
  7. Sanırım yaş ilerledikçe veya bugünde sorunlarımızı halledemediğimizde uğrayıveriyoruz. Hani demişlerle yaşlılar anılarıyla, gençler hayalleriyle yaşar." diye sizin de belirttiğiniz gibi geçmişe takılıp kalmamalı. Her şeyi dozunda bırakmalı. Turgay Bey yine güzel bir konuya değinmişsiniz. Kaleminiz var olsun. Sağlık ve esenlikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Hanife Hanım. Arada uğramak iyidir ama takılıp kalmamak daha iyi.

      Sil
  8. Bazı zamanlarda herkesin iç dünyasındaki durumlar...

    YanıtlaSil
  9. Geçmişe gidebilip orada kalmayı çok istiyorum bazen

    YanıtlaSil
  10. Arada ölçüyü kaçırıyorum galiba

    YanıtlaSil
  11. Şöyle bir 20 sene öncesine gitsem babamla görüşürdüm :(

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!