10/18/2021

İnsanların ve eşyaların zamana karşı mücadelesinde kazanan hep zaman oluyor. İnsanlar yaşlanıyor, eşyalarsa eskiyor. Ama bazı insanlar sadece yaşlanmıyor aynı zamanda eskiyor.

İnsan Eskir mi?

Eğer insan yaşı ilerledikçe hayattan bağını koparıyorsa, üretmeye ve etrafına faydalı olmaya çalışmıyorsa, geçmişle hesaplaşmasını bitiremiyorsa, geçmişini iyisiyle kötüsüyle kabullenemiyorsa, tecrübelerini ve bilgilerini ihtiyaç halinde aktarmıyorsa, sürekli huysuzluk yapıp, her şeyi ve herkesi eleştirip mızmızlık ediyorsa tabi ki eskir. 

Genç Eskiler

Bir de orta yaşa gelince erken yaşlananlar var. Onlara da ''genç eskiler'' diyebiliriz. Genelde yerinde sayan ve hayal ettikleri hayata ulaşamamış kişilerdir bunlar. Bu durum için pek çok bahane üretirler. Çevresindeki nispeten daha başarılı insanlara kendince eleştiriler getirip onların o hayatı hak etmediklerini, torpilli olduklarını, şanslı olduklarını, vb. anlatır dururlar. Şans hiç bir şey yapmadan bekleyenlerin yanında olur mu? Romalı filozof Seneca' nın dediği gibi '' Şans, fırsatla hazırlığın buluşmasıdır.'' Acaba şans geçmişte karşılarına çıktığında hazır mıydılar? 

Ne Yapılabilir?

Öncelikle, eski tabirle bir meşgale bulmalı yani hobi edinilmeli. Bir şeyler üretecek imkanlar yaratılmalı. Hayatı işten ibaret olanların, işin yanına bir şey ekleyememeleri, iş hayatı sona erdiğinde karşılarına çıkıyor. İşten sonra koca bir boşluk oluşuyor. Özellikle ''genç eskiler'' sosyal çevrelerini genişletip yeni etkinliklere katım sağlayabilirler. Aksi takdirde ağrılar, evham, kendini fazla dinleme, hastalıklar, başka insanların yanlış davranışlarına odaklanma gibi konular gündeme geliyor.

Categories:

14 yorum:

  1. Güzel bir paylaşım olmuş. Ben de zaman zaman eski sınıfına dahil oluyorum sanırım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Hepimiz bazen dahil oluyoruz. Önemli olan orada kalmamak.

      Sil
  2. Güçlü kaleminizden çıkan okta atışı tespitler.

    YanıtlaSil
  3. amanin korkarıım bunlardan olmaktan, olmayalıım :)

    YanıtlaSil
  4. Meşgalesi olmayan insan yaşlanıyor bence ☺️

    YanıtlaSil
  5. Yanıtlar
    1. Yes times are very tough.

      Sil
    2. Hobisi ,meşgalesi olmayan insanlar hep negatif düşünür ve çabuk yaşlanır. Yaş aldıkça öyle olmaktan korkuyorum:)

      Sil
    3. Hemen bir hobi edinmeli o halde:)

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!