6/25/2020

Bir rüya sona erdi. 7 yıldır Fenerbahçe Basketbol Takımını çalıştıran Zeljko Obradovic takımdan ayrıldığını açıkladı. Pandemi süreci sonrasında başkan Ali Koç ve yöneticilerle görüşen Obradovic, ailesiyle durum değerlendirmesi yaptıktan sonra aldığı 1 yıl takım çalıştırmama kararını yönetime iletti. 
Benim Adım Zeljko Obradovic
Obradovic, farkını ilk basın toplantısında ortaya koymuştu. Futbol yazarı Senad Ok, Obradovic' e şu soruyu sormuştu: Sizi basketbolun Morinho' su olarak tanımlıyorlar, bundan haberiniz var mı? Senad Ok dünyayı futboldan ibaret olarak gördüğü için bu soruyu sorması onun için normaldi. Morinho' nun 3 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu varken , basketbolda bunun muadili olan Euroleague şampiyonluğunu Obradovic 8 kez kazanmıştı. Obra' ın cevabı kısa ve öz oldu: Benim adım Zeljko Obradovic ve bundan çok memnunum. 
Fenerbahçe Kariyeri
Obra' nın Fenerbahçe' ye gelmeden önce 4 farklı takımla kazandığı 8 Euroleague şampiyonluğu bulunuyordu. Avrupanın 1 numarasıydı. 9. şampiyonluğunu da Fenerbahçe ile kazadı. 7 yıllık Fenerbahçe kariyerinde 1 Euroleague, 4 Lig, 3 Türkiye Kupası ve 3 Cumhurbaşkanlığı kupası kazandı. Ayrıca 5 kez Final Four' da yer aldı. Burada 1 şampiyonluk, 2 adet 2.lik ve 2 adet de 4. lük kazandı. 
Maliyetli Başarı
Bu kadar büyük başarılar taraftarı ve kulübü çok mutlu etti. Futbolda 5 yıldır tek bir kupa kazanılamamışken, taraftarın kupa ve başarı açlığını basketbol şubesi ve Obradovic gideriyordu. Ülker Arena her maçta doluyordu. Ama bunun da bir bedeli vardı. Takımın bütçesi çok yüksekti. Yıllık 30 milyon € bütçenin 10 milyon € su sponsor gelirlerinden karşılanabiliyordu. Tribün ve diğer gelirler de yaklaşık 6 milyon €. Geri kalan tutar kulüpten karşılanıyordu. Euroleague şampiyonluk primi ise sadece 1 milyon € idi.  Kulübün erkek basketbol şubesinin açığı yıllık 15 milyon €' yu buluyordu. Özellikle kulübün ekonomik şartlarının bu kadar kötü olduğu bir ortamda bu bütçenin sürdürülebilmesi mümkün değildi. Bu nedenle kulüp, sözleşmesi sezon sonunda sona erecek olan koçla görüşmeleri ağırdan aldı. 
Neden Gitti 
Obradovic burada çok mutlu olduğunu defalarca dile getirmişti. O halde neden gitti? Başkan Ali Koç' un tabiriyle Obradovic' e anahtar teslim bir şube veriliyordu. Erkek basketbolun bütün organizasyonu koç ve 19 kişilik ekibi yapıyordu. Bazı iddialar göre Obra yeni yönetimden yeterince saygı görmüyordu. Bazı iddialara göre ise bu sezon alınan başarısız sonuçlar ve taraftarın tribünleri terk etmeye başlaması Obradovic' i üzmüştü. Tabi ki asıl önemlisi bütçenin azaltılması. Hep zirveye oynayan Obra daha küçük bütçeyle Final Four ya da şampiyonluk hedefinden geri kalacağını düşünmüş olabilir. Taraftar ve kamuoyu, kulübün sürekli kazanan şubesinin en önemli faktörü olan Obra' nın gitmesi nedeniyle yönetime tepki gösteriyor. Haklı olabilirler. Aynı tepkiyi Obradovic' e neden göstermiyorlar acaba? Madem bu kadar mutluydu, neden daha düşük bütçeyi kabul edip, bazı davranışları sineye çekmedi, başarılı olup taraftarı ve camiayı mutlu etme yolunu seçmedi? Aslında her iki taraf da, o kadar istemedi, diyebiliriz. Yine de her şeye rağmen yaşattıkları için Obradovic' e teşekkür etmek gerekiyor. Önemli bir lider ve karakterdi. 
Categories:

21 yorum:

  1. Kesinlikle ne sebeple giderse gitsin hepimiz teşekkür borçluyuz Obrodovic e

    YanıtlaSil
  2. sözleşme için çok geç kalındı. kasımdan beri taraftar en kötü maçlarda dahi 'obra'ya yeni sözleşme' diye tezahürat yapıyordu. son dakikaya bırakmaları çok saçma oldu. hem koça olan bütçeyi hem de takıma ayırdıkları bütçeyi düşürdüler. bütün bunların yanında pandeminin de çok etkisi olduğunu düşünüyorum, bi yıl takım çalıştırmayıp aileyle zaman geçirmek istiyormuş. sanırım ailesini de istanbul konusunda ikna edemedi. armamızın üstüne bi yıldız bırakıp gitti. türk basketbolu adına çok işler yaptı. örnek bi spor adamı, yeri kolay dolmayacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Obra' nın ne kadar önemli olduğunu önümüzdeki dönemde daha net anlayacağız. Tıpkı Alex gibi.

      Sil
  3. Obradovic, Fenerbahçe Ülker'i THY Euroleague'de bir markaya dönüştürdü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten önemli bir markaya dönüştürdü.

      Sil
  4. Lack of respect demolishes trust.

    YanıtlaSil
  5. Sonuçta kim olursa olsun illaki bir şeyler katmıştır.

    YanıtlaSil
  6. Büyük bir tecrübe geçti basketbolumuzdan

    YanıtlaSil
  7. Sporla çok fazla aram olmasa da yine de bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  8. Sene 2002. Pavlos Giannakupoulos ile düşen bütçe de maaş ve yeni sözleşme görüşmeleri .Obradovic'in elinde belki de kıta basketbol tarihinin en iyi kadrosu olan Kinder Bologna'yı yenerek Euroleague şampiyonu olan bir ekip var. Ama bütçesi 22 milyon dolar. Pavlos "Bütçem 6 milyon diyerek konuşmaya başlıyor.İstersen 5 Milyon maaş al bana 1 milyona takım kur diyor.Ardından Zoc olmaz maaşı siz belirleyin diyor ve tartışma uzuyor. Pavlos en sonunda "Arkamızı döneceğiz.Boş bir kağıda maaşını yazacağız ve ikimizin yazdığının orta yolunu bulacağız. Tamam mı Koç? diye bir teklif sunuyor. Zoc kabul ediyor. İki kağıt ortaya konuyor. Birinde rakam diğerinde Yani Zoc'un kağıdında YES yazıyor.Bütçe ile Obradovic'i ikna edememezlik yapamazsınız.
    Ama mevcut yöneticiler ile Obradovic'e saygı göstermezseniz eğer kararını da bu yönde almasına neden olursunuz. Hatırlatmak gerekir ki o yönetici grubu bir başka kulüp değeri Damir Mrsic'i de gönderme kararı almıştır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de beklediği saygıyı görememiştir. Yönetim de devam etmek istememiş olabilir. Obra' nın da düşük bir bütçeyle çalışacağını düşünmüyorum. Kulübün bu durumunda küçülmek istemiş olabilirler. 5 yıldır kupa alamıyor diye yönetime büyük baskı var. Oysa ki 3 yıl önce Euroleague şampiyonluğu gelmişti. Futbol başarılı olmadıkça başarılı görünmüyorsunuz camia tarafından.

      Sil
  9. Ülkemize gelmiş en iyi spor adamlarından biriydi. Bu saçma sapan yılın eksilerinden biri oldu gidişi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun röportajlarını okuduğunuzda da ne kadar büyük bir lider olduğu görülüyor.

      Sil
  10. olsun işte yaa yıllarca kalmış biraz da başka bir takımı başarılı yapsın seneye :)

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!