10/19/2019

Hayatı nasıl görürüz? Kimimiz görmek istediğimiz gibi görürüz. Kimimiz karakter yapımıza bağlı olarak olduğundan kötü ya da iyi görürüz. Kimimiz de bildiğimiz, anlayabildiğimiz kadar görürüz. Yani aslında gördüğümüz, gördüğümüz gibi değildir. Bunu da ne zaman anlarız? Öğrendiğimizde, tecrübe kazandığımızda, ön yargılarımızdan kurtulduğumuzda ya da gerçeği görmek istediğimizde.

Picasso' nun Las Meninas tablosu
Muhan Hoca
Pek çok köklü okulda efsane hocalar vardır. Muhan Hoca da ODTÜ' nün efsane hocalarından. İşletme bölümünde sıra dışı öğretim teknikleriyle öğrencilerine ders verir. Bir gün derste tepegöze Picasso' nun Las Meninas tablosunu yansıtır. Picasso' nun sürrealist resimlerini yorumlamak kolay değildir. Öğrenciler de resmi yorumlamakta zorlanırlar. Daha sonra Muhan Hoca Diego Valasquez' in Las Meninanas tablosunu tepegöze yansıtır. 
Diego Valasquez' in Las Meninas yani Nedimler isimli tablosu

Bu resimde tüm ayrıntılar belirgindir. Sarı saçlı kız, kapıda duran babası, yerde yatan köpek. Hepsi net bir şekilde görülmektedir. İki resim arka arkaya konulunca Picasso' nun resminin Diego Valasquez' in Las Meninas tablosuna ithafen yapıldığı ortaya çıkar. İki resim de aynıdır ama biri flu diğeri nettir. 
Öğreti
Muhan Hoca öğrencilerine döner ve şöyle der: Hayatta hiç bir şey Vasquez' in resmi kadar belirgin ve net değildir. İş hayatı, gerçekleri size Picasso' nun resmindeki gibi şekil değiştirmiş olarak gösterir. Picasso' nun resmine bakıp, Valazquez' in resmini görebilenleriniz başarılı olacak. Diğerleri kübik şekillere bakıp yanlış anlamlar çıkarmaktan gerçekleri hiç göremeyecek. (Hikaye için Kapheros' a teşekkürler.)
Göze Gözlük
Gözlerimiz net göremiyorsa gözlük takarız. Hayatı net görebilmek için de gözümüzdeki perdeleri yani ön yargıları kaldırmak, öğrenip kendimizi geliştirmek, hayatla yüzleşmek gerekiyor. Hele iş hayatında gözlük, gece görüş kamerası, radar gibi ne kadar donanım varsa lazım olur. 
Categories:

19 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir paylaşım. Sanat deyip geçmemek lazım. Resimlerde ne mesajlar var... Hayata bakış açısının da ön yargı vs. etkenlerle değişebileceğini çok güzel anlatmışsınız. Fikir ayrılıkları da bakış açılarının farklılığından ileri gelmiyor mu zaten?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Bakış açısı meselesi pek çok şey. Teşekkürler.

      Sil
  2. ha haaa herkesin kafası karışık ve dünyayı ilk resim gibi görüyo işte ha haaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karışık kafalar karışık yorumlar yapıyor:)

      Sil
  3. Hikâyeye bayıldım. Ve çok haklısın, gözlerimizi açmak için ne varsa kullanmamız, tek açıdan bakmayıp her taraftan incelememiz gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu yapabilirsek pek çok şeyi de halletmiş olacağız.

      Sil
  4. İnternette sıkıntı çıktı tam yorumumu gönder dediğimde ve gitti mi emin olamıyorum :(( Hocaların böyle dersler vermesini sevdiğimden ve önyargılarımdan kurtulma isteğimden bahsetmiştim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldi:) Böyle hocalar bakış açımızı değiştirirler ve bize çok katkı sağlarlar.

      Sil
  5. Bakış açısı muhteşem.Keşke her zaman görünenin ardındakileri böyle bize gösteren bir aygıt olsa ama o yollardan geçmeli ve görmesini bilmeliyiz. Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Görmeyi öğrenmek uzun süreç. Aygıt olsa daha iyi mi ne:)

      Sil
  6. Yüzyılın ihtiyacı... Güzel bir hikayeyle hatırlatılmış. Sağolasınız.

    YanıtlaSil
  7. Herşey bakış açımıza göre değişiyor çok doğru.

    YanıtlaSil
  8. Voav çok etkilendim👍👍👍 ve bloğunu sevdim ilgi çekici yazıların var :) başarıların devamını dilerim :)))

    YanıtlaSil
  9. Voav çok etkilendim👍👍👍 ve bloğunu sevdim ilgi çekici yazıların var :) başarıların devamını dilerim :)))

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!