Son dönemlerde sıkça duyduğumuz bir tabir, aynı gemide olmak. Genellikle zor zamanlarda, zorlukların aşılması için güç birliği yapılıp, ortak hareket edilmesini sağlamak için kullanılır. Birlikten kuvvet doğacağı hatırlanır. Siyasi hayatta ve iş hayatında ihtiyaç olduğunda bir araya gelinmesi için yapılan bir çağrıdır. Bu çağrı bazen karşılık bulsa da bazen de karşılık bulmaz.
Bu çağrı yapıldığında, çağrı yapılanların gözünün önünden bir film şeridi geçer. O filmde çağrı yapanların geçmişteki davranışları yer alır. Yani iyi durumda oldukları zamanlarındaki davranışları ve yaklaşımlarının muhasebesi yapılır. Bu muhasebenin sonucu artı çıkarsa çağrı karşılık bulur. Eksi çıkarsa çağrı karşılıksız kalır.
Siyasi Hayatta
Ülkenin bir gemi olduğunu var sayarsak, ülkeyi yönetenler bu geminin kaptanlarıdır. Sahip oldukları her türlü güç ve yetkiyle gemiyi istedikleri rotada götürebilirler. Ama bu gemide sadece kendileri yoktur. Kendilerinden farklı düşünenler de vardır ve bu gemi onların da vergileriyle yüzüyor. Onlar da geminin gittiği yöne doğru giderler mecburen. Zaten hiç bir ülkede herkes aynı görüşte olamaz. Dolayısıyla yönetenler de farklı görüşte olanları yok saymadan gemiyi kullanmalıdır. Gemi kayalıklara doğru giderken yapılan uyarıları, siz ne anlarsınız diyerek dikkate almazlarsa yani aynı gemide olduklarını unuturlarsa, zor zamanlarda da diğerleri aynı gemide olduklarını hatırlamazlar.
İş Hayatında
İş hayatı dalgalı bir deniz gibidir. İş hayatındaki geminin kaptanları da firma sahipleri ve üst düzey yöneticilerdir. Ama gemi tüm çalışanların katkısıyla yüzer. Denizin sakin olduğu zamanlarda gemiyi yönetmek daha kolaydır. Bu dönemlerde kazançlar da yüksek olur. Kazançların yüksek olduğu dönemlerde, çalışanların da gemide olduğu ve bu geminin beraber yüzdürüldüğü hatırlanıp, doğru paylaşımlar yapılırsa çalışanların firmaya bağlılıkları kuvvetlenir. Dalgalı günlerde bu kuvvetli bağ sayesinde geminin batması engellenir. Bu geminin kaptanı benim deyip iyi zamanda iyi olmazsanız, kazançları paylaşmazsanız aynı gemide olunduğu unutulur ve gemiden kaçışlar hızlanır. İyi zamanlarda ekilenlere göre zor günlerde hasat alınır.
Aynı gemide değiliz diye çok paylaşımlar oldu Twitter’da.
YanıtlaSilEvet çok paylaşıldı.
SilAynı gemide olmadığımızı defalarca vurgulayanlar, gemi su almaya başlayınca hatırladı aynı gemide olduğumuzu. Oysa gemiye almak istemeyen yine bugün gemi vurgusu yapanların ayrımcı söylemleriydi. Oysaki çok zor olmamalıydı farklı yaşamların ve görüşlerin olabileceğini görebilmek. Kimse senin inandığına senin kadar inanmak zorunda değil. Farklılıklar mozağimizdir. İnanmayan da en az inanan kadar vergi ödüyor. Çok zor değildi intikamın yerine sevgiyi esas kılıp herkesi kucaklamak. Şimdi gemi mi onca etkiye rağmen sizce ne tepki verilir?
YanıtlaSilAynı gemide değiliz tepkisini veriyorlar geçmişi düşündüklerinde. Herkes biri birine saygı göstermeli.
YanıtlaSilaman aman hiç kimseye güvenilmez yaaa kimseyle gemiye binilmez hihi :)
YanıtlaSilBinilmez valla:)
SilMerhaba, blogunuzda daha nice güzel yazılar görmek üzere!
YanıtlaSilSevgilerimle, B
Takibimdesiniz, yeni yazımı gördünüz mü? :) https://benirva.blogspot.com/2018/09/su-ksackhayatta-bu-kadar-guzel-dunyada.html
Hoş geldiniz. Teşekkürler. Bakıyorum yazınıza.
YanıtlaSil