8/28/2018

Uzuncaburç Antik Kenti, Mersin' in Silifke ilçesinin 30 km kuzeyinde yer alan Uzuncaburç beldesinde yer alıyor. Tarihi Olba Krallığı' nın ibadet yeri olan Uzuncaburç, M.S. 72 yılında Olba' dan ayrılarak Diocaesarea(Tanrı- İmparator Kenti) adıyla özerk ve kendi adına para basabilen bir siteye dönüşmüş.  M.Ö 3. yüzyıldan, M.S. 1. yüzyıla kadar 400 yıl bölgenin dini ve idari merkezi olmuş. Tarihi kent yaklaşık 12 dönümlük bir arazi üzerine kurularak sur ve koruma burçlarıyla çevrilmiş. Buradaki yapıların pek çoğu Roma döneminden kalmış. Bizans döneminin ardından Anadolu Türkleri şehrin sembolü olan yüksek burcun ismini vererek şehre Uzuncaburç demişler.
Daha Çok Değer Verilmeli
Bu tür tarihi yerlerin ortaya çıkartılması ve bakımlı hale getirilmesi çok önemli. Bunun gibi tarihi alanlarda kapıda bilet kesen görevliler mutlaka oluyor. Ama tarihi eserlerin önünde onları tanıtan bilgilendirme notları ya da el broşürleri yok maalesef. Biz dolaşırken bir adam yanımıza yaklaştı ve bize antik kentle ilgili bilgi vermeye başladı. Biz de onu görevli sandık ve memnun olduk. Ama adam oranın görevlisi değilmiş. Orada üzüm ve baharat satan bir satıcıymış. Yıllardır orada olduğu için bazı bilgiler edinmiş ve gezen insanlara bilgi verdikten sonra da tezgahına davet edip bir şeyler satmaya çalışıyor. Ayrıca tarihi yapılar korunaksız. Tarihi yapıların üzerine çıkıp fotoğraf çekiyorlar. Yol tabelalarının da yetersiz olduğunu söylemek gerekiyor. 2.500 yıllık tarihi olan bir yere daha çok değer verilmeli.
Zeus Tapınağı
Büyük İskender' in komutanlarından olan ve Suriye Krallığı' nın kurucusu Selefkos Nikator tarafından yaptırılmış.( M.Ö. 296- 280). Tapınak 5. yüzyılda kiliseye çevrilmiş.

Zeus Tapınağı

 Tören Kapısı
M.S. 1. yüzyılda yapılan kapıdan 7 metre yüksekliğinde 1 metre çapında 5 adet sütun ayakta kalmış.

 Antik Çeşme
Limonlu Çayı kaynağındaki Aksuvat' tan 36 kmlik su yoluyla bu çeşmeye su getiriliyormuş. Çeşmenin yapım tarihi M.S. 2. yüzyılın sonları.

Üzüm Hevenkli Sanduka
Kapağı kayıp olan sandık mezarın üzerindeki desenlerden, bu mezarda yatan kişinin soylu ve yüksek rütbeli bir Romalı olduğu tahmin ediliyor.

Zafer Kapısı 

 Şans Tapınağı
1. yüyılda yapılmış. 6 metre yüksekliğindeki yapıdan günümüze 5 granit sütun ulaşabilmiş.

 Tanrı Odası

 Sütunlu Cadde



 Tiyatro
Roma İmparatorları Marcus Aurelius(161-180) ile Lucius Verus'un (161-169) birlikte yönetimleri döneminde yapılmış.

 Tiyatro

Helenistik Kule
23 metre yüksekliğindeki kule, M.Ö. 3. yüzyılda yapılmış. Yöneticilerin yaşadığı bir mekan olduğu kadar şehir hazinesinin korunduğu güvenli bir yer olarak da kullanılıyormuş. Şehre ismini veren kule.
Categories:

12 yorum:

  1. great historical place to visit. Thanks for sharing.

    YanıtlaSil
  2. Elalem bir dikili taşı çevirip, saklayıp, allar pullar. Bizim ülkemizde ise her yerden fışkırdığı için olsa gerek kimse dönüp bakmıyor , korumuyor. Koskocaman da bir yermiş. Teşekkürler gezi için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Bir türlü kıymet veremedik böyle yerlere. Teşekkürler.

      Sil
  3. Bizde tarihi eser bilinci diye bir şey yok ki. Öyle yetişmiyoruz. Gelecekte bunlar da kalmayabilir.

    YanıtlaSil
  4. Adını ilk kez duyuyorum. Bu benim suçum değil tabii ki.
    Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'nın adı değişti, kendi hiç değişmedi..
    Assos ile Efes karışımı diye düşündüm. Üzüm hevenkli sanduka çok güzel.
    Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanıtmaya çalışıyorlar. Efes gibi popüler olmasını istiyorlar. Ama daha çok gayret etmeleri gerekiyor. Teşekkürler.

      Sil
  5. Daha önce duymadığım için nasıl kızdım kendime. Biz ne zaman tarihi eserlerimize sahip çıkmayı öğreneceğiz. Yaşadığımız topraklar medeniyetlerin beşiği ve biz Avrupaya gittiğimizde ne kadar kilise, basilika, taş varsa fotoğraf çekiyoruz ilgiyle. Bize bu güzel tarihi yeri tanıttığınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Çok fazla sayıda tarihi yer var ama değerinin farkında değiliz bu yerlerin.

      Sil
  6. Merhaba ,
    Blog keşif etkinliğinden geliyorum.Sizi takibe aldım , bende bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz Pınar Hanım. Ben de takibe geliyorum.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!