1/23/2018

Ülkemizde komedi denince akla gelen ilk isim şüphesiz ki son 20 yıla damgasını vuran Cem Yılmaz' dır. Stand Up gösterileriyle haklı bir şöhrete kavuşan komedyen, aynı etkiyi filmlerinde gerçekleştiremedi. Cem Yılmaz filmlerine bir umutla gülmeye gidenler hayal kırıklığına uğruyor desek yeridir. Özellikle Hokkabaz, Pek Yakında ile Ali Baba ve 7 Cüceler filmlerine gidenlerin ''kahkaha'' beklentileri karşılanmadı. Küçük çaplı bir kızgınlığa da sebep oldu bu beklentinin karşılanmaması.
Gişe rakamlarına da yansıdı bu durum. Cem Yılmaz' ın en az gişe yapan filmleri oldu bu filmler. Son filmi Arif V 216 ise nispeten daha komik olduğu için gişe rakamlarında tatmin edici sayıya ulaştı. En çok gişe yapan filmleri olan GORA, AROG ve Arif V 216, seyircinin beklentisinin ne yönde olduğunu ortaya koyuyor.
Stand Up Sendromu
Cem Yılmaz' ın Stand Up gösterilerinin başarısı, Cem Yılmaz' ın hem şansı hem de şanssızlığı oluyor. Şansı, çünkü o gösterilerin başarısı sayesinde filmlerini izlemeye hazır bir kitle var. Filmlerin milyon üstü gişesi garanti. Bu filmler Cem Yılmaz filmi olmasalar belki de gişeleri yarıya düşecekti. Şansızlığı ise stand up gösterilerinin çok komik olması ve filmlerdeki komedi beklentisini arttırması. ''Geyiğin dibine vurduğu'' çok komik gösterilerden, mesaj kaygısı olan filmlere geçiş kolay olmuyor seyirci açısından. İşin trajikomik tarafı, Cem Yılmaz' ın Stand Up gösterilerinde dalga geçtiği ''güldürürken düşündürmek'' durumu filmlerinde yer alıyor. Mesaj kaygılı ve nostaljik filmler yapıyor Cem Yılmaz. Arif V 216 filminde, uzaydan gelen 216 karakteri bile geçmişe gidiyor. Küfür ve belden aşağı espriler de cabası. Filmi yapılması beklenen Erşan Kuneri karakterinde fazlasıyla belden aşağı espri göreceğimiz aşikar.
Hal böyle olunca, ''az güldürürken düşündüren'', kaliteli ve ciddi emek harcanmış filmler çıkıyor ortaya. Gülme beklentisiyle sinemaya gelen izleyiciler de homurdanarak çıkıyor filmlerden. Cem Yılmaz, filmlerinde, sahnedeki gösterilerinden farklı bir şey yapmaya çalışıyor ve böyle devam etmeye kararlı görünüyor. Cem Yılmaz sevenlerin de bu durumu kabul edip beklentisini ona göre ayarlaması gerekiyor. 
Categories:

20 yorum:

  1. Değerlendirmenizdeki bakış açısından bakmayı akıl edememiştim daha önce, sahnede seyirciyle yüz yüze olmak seyircinin tepkisini hemen yakalamak mümkün ve manevra yapmak kolay oluyor ancak sinema durumu öyle değil tabii ki. Her ne kadar ben esprilerini anlamakta zorluk çeksem de demekki hata bende. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esprileri anlamak ya da sevmek tarzla ilgili. Dediğiniz gibi sahnede reaksiyonu hemen alabiliyor.

      Sil
  2. Ben Pek Yakında ve Arif V 216'yı diğer filmlerine göre çok daha sevdim. Bu tarzda devam etmesini diliyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de tercihim bu tarzın devam etmesi. Daha keyifli.

      Sil
  3. ben filmlerini beğenmiyorum ama stand up gösterileri hoş:)

    YanıtlaSil
  4. Cem Yılmaz, kendini bu şekilde kabul ettirecek.

    YanıtlaSil
  5. pek severim ya cem yılmazı. en sevdiğim filmi de hokkabaz. sölediklerin de doğru. stand up başka film başka. bi de sanırım, cem yılmaz yakında tükenmişlik sendromuna girecek. yıllardır kolay değil yani :)

    YanıtlaSil
  6. Stand Up gösterileri filimlerinden çok daha iyi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komedi açısından arada çok büyük var tabi ki. Seyirci de ona kızıyor ya:)

      Sil
  7. filmlerini fazla beğenmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösteriler o kadar iyi ki filmler kötü kalıyor yanında:)

      Sil
  8. aslında filmlerde de güldürmese olmaz mı , şart mı yani , oysa ekrana yakışan bir yüzü olduğunu düşünüyorum , yabancı ortaklı bir filmde gayet iyiydi mesela , ama ille de güldürücem diye tutturunca olmuyor biraz sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmlerinde çok da güldürme kaygısı gütmüyor gibi. Oyunculuğu iyi aslında ama komedi denince insanın aklına Cem Yılmaz geldiği için güldürmesi bekleniyor. Kaotik bir durum:)

      Sil
  9. Arif V 216'yı izlemedim. AROG ve GORA güzeldi.

    YanıtlaSil
  10. Bence bir de şu var filmin basın gösterimi ve galasına katılan ünlüler muhteşemdi çok güldük demeçleri ile herkesi beklentiye sokuyor sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu tür organizasyonlarda seyircini ilgisini çekmeye çalışıyorlar.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!