10/24/2017

Tıp dünyasında yapılan çalışmalar sonucunda her geçen gün yeni bilgilere ulaşılıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bağırsağın önemi iyice ortaya çıkmaya başladı. 
Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul, Duygusal Beyin: Bağırsak kitabında, bağırsağın hayatımızda ne kadar önemli bir yeri olduğunu anlatıyor. Mantığı beynin, duyguları ise bağırsağın yönettiğini ve mutluluk hormonu denilen serotonin hormonunun % 85' inin bağırsakta üretildiğini öğreniyoruz. Ayrıca, kitapta beyin ve bağırsak arasındaki bağlantının sanıldığından çok daha güçlü olduğu ortaya koyuluyor.  Hatta yazar, bu ilişkiyi, Siyam ikizleri gibi, diyerek tanımlıyor. Depresyon, obezite gibi pek çok hastalığın bağırsak hastalığı olduğu belirtiliyor. Yanlış beslenmenin, gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımının bağırsak florasını bozduğunu, bu sayede meydana gelen olumsuzlukları da anlatıyor.   Kitap pek çok görselle süslenmiş. Teknik bilgilerin de yer aldığı kitabın akıcı bir dili var ve okuması kolay. Kitabın yazarı Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul, dünya çapında ödüller ve madalyalar almış. Nörolterapi, anti- aging, detoks, tamamlayıcı tıp- akupunktur, beden sağlığı ve sağlıklı yaşama dair pek çok kitabı bulunmakta.
Kitabın son bölümünde, Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul' a tedavi olan Zülfü Livaneli' nin görüşleri de yer alıyor. Kitaptan bazı başlıklar şöyle:
  • İkinci Beynimiz- Duygusal Beynimiz- Bağırsaklarımız
  • İnsan Sağlığı= Bağırsak Sağlığı
  • Sindirim Sisteminin Bölümleri
  • Bağırsak Florası
  • Beslenme Rehberi
  • Kolesterol Çeşitleri
  • Yaşam Tarzının Yönlendirilmesi
  • Bağırsakların Özel Sinir Sistemi
  • Genç ve Zinde Kalmak İçin Beslenmenin Önemi
  • Hastalıklardan Korunma Rehberi
  • Stresi Yenmek Aslında Çok Kolay
Categories:

15 yorum:

  1. Bu günlerde en çok merak ettiğim konulardan biri bağırsaklarımızın vücudumuza umduğumuzun çok üstünde etkileri. Serkan Karaismailoğlu'nun konuyla ilgili bir kitabını okuyorum. Bağırsak geçirgenliği rahatsızlığını çok sık duyuyorum, sanırım değişen yeme içme alışkanlıkları bunu tetikledi. Vücudumuzun her yanı sensör gibi çalışıyor ama kulak vermeden duyamıyoruz bir türlü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kulak vermemiz gerekiyor dediğiniz gibi. Bağırsaklarla ilgili kitaplar çoğaldı. Oldukça önemli bir konu.

      Sil
  2. Bu konuyla ilgili bir belgesel izlemiştim. ÇOK şaşırtıcı ve bilmemiz gereken şeyler vat.
    Kitabıda mutlaka okunmalı.
    Tavsiye için teşekkürler.
    Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler İnci Hanım. Önemli bir konu. Daha çok şey öğrenip uygulamak gerekiyor. Selamlar.

      Sil
  3. Bu kitabı duydum zaman zaman ama okumaya fırsatım olmadı. İçerik olarak tahmin etmeye çalışırdım sürekli; bağırsakların bağışıklıkta önemi ortaya çıkıp vücudun labaratuvarı olarak değerlendirilmeye başlanması önemli bir olguydu benim için. İlk fırsatta okumaya çalışacağım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli bilgiler içeriyor. Umarım beğenirsiniz.

      Sil
  4. Serotoninin bağırsakta üretiliyor olmasına çok şaşırdım. Teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
  5. bağısaklarımız gerçekten çok önemli bir yapıtaşıdır diyebiliriz aslında..ishal/kabız olup olmamanın formülü de burada saklı..sanmıyorsam kitapda bununla ilgili.. bu arada Livaneli'nin bağısaklarında problem mi varmış? :) merak ettim şimdi kitabı.. elinize sağlık.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İshal ve kabız vücudun tepkisi. Livaneli'nin ciddi problemi varmış. Halletmişler ama.

      Sil
  6. doğru..
    neyse, ben de beklerim bloguma! :)

    YanıtlaSil
  7. alla alla ne ilginç yaaa.

    YanıtlaSil
  8. Evet çok önemli bir konu Turgay Bey tüm tedaviler önce bağırsaklarla başlıyor çünkü bağırsak bozuk olunca ilaçtan bile fayda göremiyoruz, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!