10/20/2017

Hayatımız boyunca doğrularımız olduğu kadar yanlışlarımız da oluyor. Dolayısıyla eleştirilecek yönlerimiz de. Ama eleştirilmeyi hiç birimiz sevmiyoruz. Eleştiriye uğradığımızda da kızıyoruz. Yapılan eleştirilerin art niyetli olduğunu düşünüyoruz. Egomuz ve kendimizi koruma içgüdümüz yüzünden, savunma mekanizmalarımızı devreye sokup, kendimizi müdafaa etmeye çalışıyoruz.
Eleştirilerin dozu arttığında, bunun altında ezilip güven kaybı yaşamaya başlıyoruz. Yapılan eleştirilerin hepsi doğru olmayabilir. Hatta art niyetli eleştiriler de olabilir. Fark etmez.  Burada önemli olan, bu eleştirileri dışarıdan gelmeden kendi içimizde yapmak. Bunun yolu da Özeleştiriden geçiyor.
Neden Özeleştiri Yapamıyoruz?
Çünkü biz mükemmeliz!!! Hata yapma olasılığımız yok ve hep başkalarının kusurları yüzünden bazı yanlışlar yapıyoruz. Ayrıca eksikliğimizi, kendimize bile söylersek egomuzu yaralarız. O yüzden hataları başka yerde arayıp kendimizi korumamız gerekiyor.  
Neden Özeleştiri Yapmalıyız?
Daha doğru davranıp, kendimizi geliştirebilmek için. İşimizde, ilişkilerimizde, evimizde yani her yerde. İleride oluşabilecek sorunları önceden tespit edip müdahale edebilmek, hatalarımızdan dönebilmek için. Özeleştiri yaparken kendimize gereğinden fazla haksızlık edip dozunu kaçırmamalıyız. Sürekli kendimizi sorgulayıp psikolojimizi bozmaya gerek yok. Objektif ve gerçekçi olmalıyız. Hiç birimiz mükemmel değiliz. Ama daha iyisini yapabiliriz.
2 Örnek
Özeleştiri ile ilgili spor camiasından iki örnek verebiliriz. Milli takım eski teknik direktörü Fatih Terim, Malta maçı sonrası sonrası yapılan eleştirilere, ''Ben ders almam ders veririm'' şeklinde yanıt vermişti. Milli basketbolcu Sinan Güler ise, Avrupa şampiyonasında düzenlenen basın toplantısında, kötü oyunu ile ilgili olarak, '' Kişisel performansımla takımı aşağı çekiyorum'' demişti. Hangisi kendisini geliştirebilir ve fayda sağlayabilir sizce?
Categories:

18 yorum:

  1. Öz eleştiri yapmak kendimizi geliştirmenin en önemli yoludur. İnsan yanlış olan bir şeyi bile bile tekrar etmek istemez. Öz eleştiri yaparak bu yanlışımızı görüp değiştirebilme olanağımız mevcuttur. Konunun önemi büyük ve verdiğiniz örnek de çok yerinde olmuş. Elinize sağlık.
    http://ugurunhazinesi.blogspot.com.tr/?m=1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Özeleştiri önemli bir konu.

      Sil
  2. Kapalı bir toplumuz. Eleştiriye tahammülümüz yok kendimizi ise eleştirecek olgunluğa erişemiyoruz bir türlü. Eleştirilere itibarı zedeleme olarak baktığımız müddetçe ileriye gitme şansımız azalıyor gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi niyetli eleştirilerden ders çıkartmak ve buna göre davranmak, itibarın artmasına fayda sağlayacaktır aslında. Selamlar.

      Sil
  3. Kimse mükemmel değil , hepimiz hata yaparız.Önemli olan bunu anlayıp tekrar etmemek. Eleştiri dozunda olursa kabul edilebilir ama haksız ,acımasız,gereksiz eleştiri olmamalı.Eleştiri yapacak olan ,biraz empati yapmaya çalışmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eleştirirken ölçüye dikkat etmek gerekir. Yoksa faydadan çok zarar getirebilir. Selamlar.

      Sil
  4. Özeleştiri yapabilmek zaten erdem. Yapılan yerinde eleştirilerin yararında habersizken fırsat kaçırmış oluyoruz....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Bu tür özeleştirileri yapıp kendimizi geliştirerek erdemli oluyoruz.

      Sil
  5. Özeleştiri yapabildiğimiz zaman yeni hataların önünü kapamış, kendimizi geliştirme yolunda bir adım atmış oluyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun farkına varabilsek daha çok özeleştiri yapabileceğiz.

      Sil
  6. İç görü sahibi olmak gerek önce. Eleştiriler dozunda ve sürekli olmazsa ancak değerlendirme ihtiyacı duymalıyız. Bunun için eleştiren kişinin önceden bizde bıraktığı intiba, değerlendirmemizde yararlı olacaktır düşünceme göre. Ne eleştiriler kırıcı, ne de cevaplar (verdiğiniz örnekteki gibi) ukalaca olmamalı. İnsan kendisini tanır ve düzeltemediği yanlışlarını bilirse, muhatapa, onu eleştirme ihtiyacı hissettiren olay ya da mevzuyu da az çok tahmin eder. Asla mükemmel değiliz. Olmak zorunda da değiliz. Düşündürücü bir yazıydı.Çok yerine katılıyorum. Elinize sağlık Turgay Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ece Hanım. Dışarıdan gelen eleştirileri kimin yaptığı önemli dediğiniz gibi. Ama kendi işimizi kendimiz görmeliyiz eleştiri konusunda.

      Sil
  7. Öz eleştiri yapmaya alçak gönüllü kişiler daha yatkındır. Ama hayata ben merkezli bakanlar her zaman suçlayacak birini bulurlar.

    YanıtlaSil
  8. Beşer şaşar. Tabi ki hatasını kabul eden insan kendini geliştirebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Gelişmenin ilk şartı hatayı kabul etmek.

      Sil
  9. heey örnekler ne güzeldiii :)

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!