Pek çok konuda fikir alış verişinde bulunuruz. Fikirlerimizin bazıları doğru bazıları ise yanlış olabilir. Karşı tarafın fikirleri ve görüşleri bizimkilere göre daha mantıklı ise bunu kabul edip '' tamam '' deriz. Ama bazı insanlar karşı tarafın görüşü doğru olsa da '' tamam'' diyemezler.
Onlara göre fikir alış verişi sanki bir savaştır ve başkasının fikrini kabul edip tamam derlerse bu savaşı kaybetmiş olacaklardır. Dolayısıyla karşı tarafın söylediklerinin doğru olup olmadığıyla ilgilenmezler.
Mağara Alegorisi
Ünlü filozof Platon' un Devlet adlı kitabında geçen mağara alegorisi bu durumu anlatmaktadır. Alegoriye göre bazı insanlar karanlık bir mağara içerisinde zincire bağlı olarak durmaktadırlar. Doğumlarından itibaren mağaradalar ve dış dünya hakkında bilgileri yoktur. Sırtları mağaranın girişine dönüktür ve kafalarını da sağa sola çevirememektedirler. Mağaranın girişinden yansıyan gölgeleri gerçeklik sanmaktadırlar. Bir gün bu insanlardan biri zincirlerinden kurtulur ve dışarı çıkar. Gerçek hayatı görür ve duvardaki gölgelerin gerçek olmadığını anlar. Mağaraya geri dönüp arkadaşlarına bunu anlatır ama onlardan tepki görür. Onlar mağaranın dışında gerçekliği kabul etmezler.
Hep Tamam Diyenler
Bir de her zaman tamam deyip kendi bildiklerini okuyanlar var. Tamam dediklerinde ikna olduklarını, söylenenleri yapacaklarını sanırsınız. Onların tamam deme amacı karşı tarafı susturmaktır aslında. Böylelerine tamam dedikten sonra belki de yemin ettirmek gerekiyor.
Psikolojik Tamam
Bazı zamanlarda da karşı tarafın psikolojik durumuna bakarak ve konuyu uzatmamak için tamam demek gerekir. Daha sakin bir zamanda konu tekrar gündeme getirilerek sağlıklı bir değerlendirme yapılabilir. Bu sayede hem yanlış kararlar alınmasının önüne geçilebilir hem de temelsiz kırgınlıklar önlenebilir.
Merhabalar.
YanıtlaSil"Tamam" sözcüğü kapsadığı alan ve anlam itibarıyla ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Onu da siz yapmışsınız zaten. Tebrik ederim. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
Ben en çok psikolojik tamamı kullanırım. Kırgınlıkların önlenmesi ve yanlış kararlar alınmaması için iyi bir tamam yöntemidir.
Selam ve saygılarımla.
Çok teşekkür ederim yorumunuz için.
SilNe güzel anlatmışsınız yine,keşke herkes okusa bu yazıyı ve payına düşeni alsa..
YanıtlaSilTeşekkürler.
Silzamanla psikolojik tamamcılardan oldum:)
YanıtlaSilŞartlar insanı oraya doğru götürüyor:)
SilI think, so I think, so I think. Who says ok without doing that, is a hurried and superficial man.
YanıtlaSilWe can' t trust them.
SilAslında hep tamam deyip bildiğini okuyanlar en doğrusunu yapıyor bence, çünkü hem dediğiniz gibi karşılıklı sular ısınmıyor, hem de aslında herkesin aklı kendine güzel göründüğü için, zaten kişi kendi deneyimi sonucunda bir şeye ikna olabiliyor, başkasının öğüdü sonucu değil. O nedenle en iyisi tamam de geç, bildiğini oku, yanlış yaptıysan da birdahakine yapmamayı öğren :)
YanıtlaSilBu da bir yöntem:)
Siltamam deyip bildiğini yapmak ve psikolojik tamam, bunlar iyi :)
YanıtlaSilTeşekkürler.
SilAnlamsız tartışmaların önüne geçmek için tamam derim ben de.
YanıtlaSilBazen öyle gerekiyor.
SilBenim oglum Ada da hep tamam der ama kendi bildiğini okur hatta dinlemeden tamam dedigini düşünüyorum 😅
YanıtlaSilNasıl olsa bildiğini okuyacağı için dinlemiyor bile demek ki:)
Sil