7/24/2023

Etten duvar örmek, futbolda çok iyi savunma yapan takımları tanımlamak için kullanılır. Ya da bir alanı, kişiyi korumak için insandan oluşturulan koruma çemberi de bu şekilde tanımlanır. Yani burada temel amaç korumadır. 

Seçemediğimiz çevremiz olan aile ve akrabalarımızın dışında başka çevrelere de ihtiyacımız vardır. Oturduğumuz mahalleden, çalıştığımız işyerinden, katıldığımız sosyal, sportif ya da siyasal gruplardan oluştururuz bu çevreleri. Zaman içerisinde katılmış olduğumuz grupların bir parçası haline geliriz. Yavaş yavaş etrafımızı dışarısıyla bağlantıyı azaltacak '' Etten duvar'' ile çevirmeye başlarız. Grupların genel görüşü bizim görüşümüzün yerini almaya başlar. Farklı görüşlere kapalı, karşı taraftaki insanlara karşı katı ve tahammülsüz olmaya başlarız. Grupların amacı zaten grup üyelerini konsolide etmek, biz ve onlar olgusunu yerleştirmektir. Sporda, siyasette, çeşitli dernek oluşumlarında çok belirgin bir şekilde görürüz bunu. Bizim her yaptığımız doğru ve güzel, karşı tarafın her yaptığı yanlış ve kötü olarak görülmeye başlar. Bazılarımız farkında olmadan bu etten duvara hapsolurken, bazılarımız ise bilerek ve isteyerek bunu tercih ederiz. Eğitim seviyesinin yüksek ya da düşük olması da bu davranış biçimini değiştirmez. Bir yere ait olma ve yüksek ideallerin bir parçası olma güdüsü insanın doğasında vardır. Bir yere ait olmak iyidir ama bu aynı zamanda başka hiç bir yere ait olamamaya doğru götürebilir bizi. 

Kapı

Bu duvarların arasında hapsolmaktan kurtulabilmemiz için kapılara ihtiyacımız var. İstediğimiz zaman açıp başka insanları davet edebileceğimiz ve aynı zamanda çıkıp başka dünyaları görebileceğimiz, nefes alabileceğimiz kapılara. Böylece başka hayatların, başka fikirlerin olduğunu görebilir, başka insanları daha kolay anlayabiliriz. Bu da iletişimin kolaylaşmasını sağlarken çatışmaların ve kavgaların azalmasına yardımcı olur. 

Categories:

14 yorum:

  1. güzel düşünce imiş :)

    YanıtlaSil
  2. Mesafelere daima ihtiyaç vardır. O zaman kapıya bile gerek duyulmayabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesafeleri iyi ayarlayabilirsek pek çok şeyi hallederiz.

      Sil
  3. Hayatımızın her noktasında kapıya ihtiyaç duyarız. 👍😊

    YanıtlaSil
  4. Hayatı, etten duvar örmeden yaşamalı... Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Okuyunca çok mantıklı geldi, genelde o duvarın dışında yaşamayı tercih ediyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel duvarlara ihtiyaç duymadan yaşayabilmek:)

      Sil
  6. Çok doğru bir bakış açısı 👏👏👏

    YanıtlaSil
  7. Duvarlardansa kapıların olması güzel bir şey bence de. En azından çıkıp gitme seçeneğimiz olur. Duvarlara hapsolmak kötü bir şey.. :)

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!