1/31/2021

Psikolog Abraham Maslow' un güzel bir sözü var: '' Elinde çekiç olan her şeyi çivi olarak görür.'' Kendimizi bir takım çantası olarak düşünürsek, içerisinde ne kadar çok çeşitli malzeme olursa problemleri çözmemiz daha kolay olur. Sadece çekiç bulunursa her soruna çivi muamelesi yaparız. Çiviye denk geldiğimizde o sorunu çözeriz. Ama tornavidaya ihtiyacımız olan bir yerde çekiçle müdahale edersek orayı kırıp dökeriz. 

Tek aleti çekiç olanlar, belki de iyi niyetli olarak müdahale etmek isterler ama başarısız olurlar. Bu durum iş hayatında geçerli oluğu gibi gündelik hayatımızdaki ilişkilerde de geçerlidir. Sadece otoriter yönetim tarzını benimseyen bir yöneticinin ekibinin performansı kısıtlı kalmaya mahkumdur. Bu tarz yönetimden hoşlanmayan çalışanların performansı düşük kalacaktır. Yöneticilik, işi yönetmekle birlikte insan yönetmektir aynı zamanda. Empati, gözlem ve doğru müdahale gibi özellikler de gerektirir.
Alet Çeşitlendirme
Tek aletle sınırlı sayıda çözüm üretebiliyorsak, çantamızdaki aletleri çeşitlendirmek en mantıklısı. Yöneticinin işle ilgili teknik bilgisi tek başına yeterli olmaz yönetmek için. İnsan ilişkileri, organizasyon yeteneği, adaletli yönetim, problem çözme, stres yönetimi, doğru planlama vb alanlarda da kendisini geliştirmeli. Kitap okumak, sinema ve tiyatro izlemek, konsere gitmek gibi insanın sosyal ve kültürel yönünü geliştiren faaliyetlerde de bulunması gerekir. Bu tür alanlarda gelişim, alet çantasındaki aletlerin çeşitliliğini arttırır. Bu da daha iyi sonuçlar alınmasını sağlarken, herkes için hayatın daha kolay olmasını sağlar.    
Categories:

10 yorum:

  1. Zamanında, patron musun lider mi, diye bir yazı okumuştum, bu yazı aynı onu temsil ediyor... Gerçekten de, takım çantasının içindekilere vakıf olmak gerekiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takım çantası ne kadar kuvvetli olursa o kadar başarılı olunur.

      Sil
  2. The portrait of a versatile manager.

    YanıtlaSil
  3. Dolaysıyla, kendini geliştirmeyenler kısır bir döngü içine girer, çağa ayak uyduramazlar. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. hımms bi alet takımı almak lazım :)

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!