7/05/2018

Depeche Mode' nin ''Walking in my shoes'' isimli güzel bir şarkısı var. O şarkıda şöyle diyor Depeche Mode: ''Herhangi bir kanıya varmadan önce, benim ayakkabılarımla yürümeyi dene''. Başkaları hakkında kolayca hüküm verdiğimiz bir gerçek. Nasıl badireler atlattıklarını bilmeden ve bunu önemsemeden aklımıza geleni söyleyebiliyoruz. Kendi ayakkabılarımızla yürürken onların adımlarını yargılıyoruz.  
Bize yapıldığında çok kızdığımız bir davranış aslında bu. Yine de başkalarına böyle davranmaktan kendimizi alıkoyamıyoruz. Peki neden böyle yapıyoruz? Belki de bize iyi geliyordur başkalarını böyle yargılamak. Başkalarının eksikliklerini, hatalı olduğunu düşündüğümüz davranışlarını ön plana çıkartarak kendi eksikliklerimizin üstünü örtmeye çalışıyoruzdur muhtemelen. Ego tatmini de yapıyoruz aynı zamanda.
Herkesin Doğrusu En Doğru
Bizim doğrumuzun en doğru olduğunu da düşünüyoruz. Oysaki herkesin doğrusu en doğru. Yani herkesin kendisine göre bir bildiği var. Dalai Lama' nın güzel bir sözü var: '' İnsanlar mutluluğu bulmak için farklı yolları tercih edebilirler. Sizin yolunuzdan gitmemeleri, kayboldukları anlamına gelmez''. Fikrimizi soranlara onları yargılamadan fikrimizi söyleyebiliriz. Doğru bildiğimiz şeyleri anlatabiliriz isterlerse. Başka insanları anlamaya çalışmak, empati yapmak çaba gerektirir. Çoğu insan bunu yapmıyor zaten. Bunu yapamıyorsak bile en azından o insanlara saygı göstermeliyiz. İnsanları rahat bırakmak belki de en iyisi.
Categories:

8 yorum:

  1. Anlamlı bir sözmüş.İnsanlar sadece kendi yaşadıklarını bilirler ,herkes kendisi gibi düşünüyor,davranıyor sanırlar.Empati bu açıdan çok önemli kendimizi başkalarının yerine koyabilmeyi onları anlamaya çalışmayı önemsemeliyiz.Empatiyide ancak yine kendi anladığımız ölçüyle mi yapıyoruz, bunu bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Empati yapabilmek önemli. İlişkilerimizi de geliştirir. Ama dediğiniz gibi doğru empati yapılırsa.

      Sil
  2. Belli bir çabanın neticesi olaraka empatik olmayı sıradanlaştırabiliriz bence de :)

    YanıtlaSil
  3. çok doğruuuuuu :) depeche mode'un daaa "violator" albümüüü müthişşşşş :)

    YanıtlaSil
  4. Ne güzelsarkidir cok dogru sözler ama ne yazik ki insanoglu yargilamaktan vazgecemiyor.

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!