Anemurium Antik Kenti, Mersin' in Anamur ilçesinin 6 km güneybatısında yer alıyor. Anemurium Latince rüzgarlı burun anlamına geliyor. Geniş bir alana yayılan kentin kuruluşu M.Ö. 4. yüzyıl olarak tahmin ediliyor. Kentte ortaya çıkarılan mozaikler ise Anamur müzesinde sergileniyor. Commagene Krallığı, İsauriallılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anemurium, Bizans İmparatorluğu döneminde yeniden inşa edilmiş. 7. yüzyıldaki Arap akınlarından sonra tamamen terk edilmiş. Kent, pek çok tarihi yerimizde olduğu gibi yabancılar tarafından ortaya çıkartılmış. Anemurium, İngiliz Francis Beaufort' un 19. yüzyılda yaptığı keşif sonucu tanıtılmış. 1960 yılında ise Toronto Üniversitesi' nden Elisabeth Alfoldi Rosenbaum tarafından kazılar başlatılmış. Daha sonraki kazı ve restorasyon çalışmaları Kanada British Colombia Üniveristesi' nden Prof. James Russel başkanlığında 1998 yılına kadar sürdürülmüş. 2016' da ise Mersin Büyükşehir Belediyesi' nin desteğiyle restorasyon projesi başlamış ve son halini almış. Giriş ücreti 5 TL ve müze kart da geçerli.
Büyük Hamam. M.S. 3. yy.
Odeion.
Konserler, resitaller ve resmi toplantıların yapıldığı yer 900 kişilik ve M.S. 2. yy da inşa edilmiş.
Halk hamamı. M.S. 5. y.y.
Antik Kent sahile kadar uzanıyor.
Su kemeri
Sivil Bazilika
Palaestra
Hamamın önünde bulunan, egzersiz ve bedensel etkinliğe ayrılmış alan
Hamamın önünde bulunan, egzersiz ve bedensel etkinliğe ayrılmış alan
Küçük Hamam
Nekropol alanı. 350 kadar mezar bulunuyor.
Nekropol
Tarihi yapılarda maalesef görmeye alışık olduğumuz manzaralardan
Seviyorsan git konuş. Tarihi yapılara neden zarar veriyorsun?
Tarihi yapılara zarar verenler benim de aşırı canımı sıkıyor. Çok sinir bozucu. Şu görüntüler hoşlarına mı gidiyor yani.. Bira şişesi, çekirdek kabuğu, sprey boyalar vb tarihi yapılara bırakılmış görünce tepem atıyor valla.. Eğer Mersin e gidersek belki biz de uğrarız, bir gitme durumumuz var. Güzel yazı olmuş ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilGerçekten can sıkıcı bir durum. Umarım gidebilirsiniz. Teşekkürler.
Silmersin hatay ve antep bu seneki rota hedefim. Ne kadar güzel yerleri yazmıssınız ancak bizde çok oldugundan sanırım bu kadar önemsiz görülmesi. Avrupadaki arkeolojik alanların özeni bizde kesinlikle yok ve kendi haline bırakılmış ve korumasız olarak yer alıyor.. Ne kadar üzücü...
YanıtlaSilmugeninlistesi.blogspot.com
Kıymet bilmediğimizden değer vermiyoruz böyle yerlere. İyi korumamız lazım tarihi yapıları.
SilÜlkemin güneyde Alanya' dan doğuya doğru olan kısmına gidemedim maalesef. Umarım sonbahara doğru giderim. Güzel bir tanıtım dökümanı olmuş. Tabii her zamanki gibi yine özensizlik ve önem vermeme had safhada... Doğal afetlerin yanında bir de insan afetiyle (!) başa çıkmaya çalışıyor bu tarihi yerler ne yazık ki.
YanıtlaSilTeşekkürler. Tarihi yerler doğayla olduğu kadar insanla da mücadele ediyor dediğiniz gibi.
SilAntik kentleri gezmekten çok keyif alıyorum. Ne güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık. :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Ben de seviyorum antik kentleri.
Silhiç duymadım ama unutmam artık giderim yolum düşünceee :)
YanıtlaSilDenizden bakınca da çok güzel görünüyor diyorlar. Tekneyle açılıp bakmak lazım:)
SilNe güzelmis. Umarim bir gün gidebilirim 😊
YanıtlaSilUmarım gidebilirsiniz:)
Sil