2/15/2018

Pek çoğumuz kişisel gelişimimizi önemsiyoruz ve kendimizi geliştirmek istiyoruz. Piyasada da çok sayıda kişisel gelişim kitabı bulunuyor. Stephen R. Covey' in yazmış olduğu Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı isimli kitap, benzerlerinin çok önünde bir kitap. Kitapta bahsedilen 7 alışkanlığın geliştirilmesi sayesinde hem kişisel, hem mesleki, hem de ailevi sorunların çözümünde fayda sağlanacağı öngörülüyor. İçinde yaşadığımız kültürün getirdiği alışkanlıklardan ziyade, kendi amaçlarımız için ilkeler belirleyip, bu ilkeler çerçevesinde yaşamımızı düzenlememiz gerektiği belirtiliyor.

Kitapça çok sayıda örnek hikaye yer alıyor. Özellikle Viktor Frankl' ın Nazi kampında başından geçenler ve metroda gürültü yapan çocuklar hikayesi dikkat çekici. İlk baskısı 1989 yılında yapılan kitap, 52 dile çevrilmiş ve 25 milyondan fazla satılmış. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı şöyle:
1) Proaktif Ol: Ne yaparsak yapalım işe olumlu tarafından bakmalı ve çözüm üretmeye çalışmalıyız. Bu sayede etki alanımız da genişleyecektir. Hata yapıldığında da hatayı kabul etmeli, düzeltmeli ve hatadan ders alınmalıdır.
2) Sonunu Düşünerek İşe Başla: Varmak istediğimiz sonuçlar davranışlarımızı etkilemektedir. Davranışlarımızı da kendi merkezimizden gördüğümüz şekilde belirlediğimiz algılarımız belirler. Dolayısıyla merkezimizi doğru belirlemeli ve ilkeler doğrultusunda elde etmek istediklerimize ulaşmaya çalışmalıyız.
3) Önemli İşlere Öncelik Ver: Hayatımızın her alanında önemli olan zaman yönetiminde kritik konulardan biri. Önemli işleri öne almak, önemsiz işleri ertelemek ya da delege etmek verimliliğimizi arttırırken zaman kayıplarının da önüne geçiyor.
4) Kazan/ Kazan Diye Düşün: Herkes bizim rakibimiz değildir ve sadece bizim kazanmamız mümkün değil. İnsanlarla işbirliği yaparak ve onları çözüm ortağı olarak görerek her iki tarafında kazanmasını sağlayabiliriz.
5) Önce Anlamaya Çalış Sonra Anlaşılmaya: Anlamak için önce saygıyla dinlemek gerekir. Sonra da empati yapmak gerekiyor. 
6) Sinerji Yarat: 1+1, 2 den fazlasıdır. Farklılıklara değer verip, güçlü yönleri öne çıkartıp, zayıf yanları telafi ederek birlikten kuvvet ortaya çıkarmak gerekir. 
7) Baltayı Bile: İnsan sürekli kendisini yenilemelidir. Bu da 4 boyutta gerçekleşmelidir. Fiziksel, ruhsal, zihinsel, sosyal/ duygusal.
Categories:

29 yorum:

  1. Güzel tüyolar var anlaşılan. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Kitabı yarısına kadar okuyup yoğunluktan bırakmak zorunda kalmıştım. Gerçekten alanında başarılı ve dikkate alınabilecek kitaplardan. Bu tarzda her kitabı okumayı sevmiyorum ama yazar beni okumaya ikna etti. Özetinizle de hatırlamış oldum. Tamamlarım muhakkak. Yorumunuz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de başarılı bir kitap. Başucu kitabı olabilecek bir kitap. Teşekkürler.

      Sil
  3. Kişisel gelişim kitapları okumaktan hiç hoşlanmıyorum ama merak ettim şimdi.

    YanıtlaSil
  4. Şu Kazan- Kazan prensibini son 2 yıldır birilerine anlatmaya çalışmaktan göbeğim çatladı ve hala anlatamadım iyi mi. Işığımı söndürdüler yahu hep banacılıklarıyla. :/ Zati eskisi kadar yazamama sebebim de aha da böyle şeylerle fazlasıyla uğraşmak durumunda kalmamdan ya. Hrrrr!

    Ama belki de sonunda yeni yazı yazmış olabilirim sanki?! Hatta yazmakla da kalmayıp, yayınlamış da olabilir miyim ki aceba... ;)

    Güzel paylaşım bu arada, kalemine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimleri görüyorum. Anlamazlar sen bakma onlara. Hemen bakayım yazına:)

      Sil
  5. Baltayı bile. İnsanı sürekli kendini yenilemelidir. Çok güzel. Kulağa hoş geliyor. Ya onu yapabilmek? İşte bütün mesele bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan kendisini yenilemediğinde balta gibi köreliyor.

      Sil
  6. En sevdiğim kitaptır kişisel gelişim kitapları .
    Tavsiye için teşekkürler
    Robin Sharmanın kitaplarını da tavsiye ederim .
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Robin Sharma' yı hiç okumamıştım. Ben de ona
      bakayım.

      Sil
  7. Aslında sadece etkili insanda değil de hepimizde olması gereken alışkanlıklar gibi geldi bana. Etrafımızda böyle insanlar çok olsa keşke, bu durum tüm toplumu olumlu etkiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız çok olumlu etkiler hem de. Bu alışkanlıklara sahip insanların fazla olması çok iyi olur.

      Sil
  8. okumuştum bu kitabı, gerçekten sadece iş yaşamında değil gündelik hayatımızda da fark yaratacak bir bakış açısı veriyor, paylaştığınız için teşekkürler, keyifli okumalar

    YanıtlaSil
  9. Kişisel gelisim üzerine cok güzel tüyolar verilmis :) bir cogunuda yaptigimi farkettim.

    Elinize saglik :)

    YanıtlaSil
  10. Okumadım ama çok güzel kitapmış. Birçok kişi tavsiye etti okumamı :)

    YanıtlaSil
  11. covey okudum bunu. çok severim bu tür kitapları. "hayatı yeniden keşfedin" de iyiymiş bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap da çok başarılı. Dediğin kitabı bilmiyordum bir bakayım.

      Sil
  12. Kişisel gelişim için çok güzel bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık. Kolaylıklar dilerim. https://www.tozluayna.com

    YanıtlaSil
  13. Kişisel gelişim kitaplarını okumayı çok severim.Önerdiğiniz kitabı da alacağım mutlaka.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  14. Etkili ! öneriler.Az ama öz.
    Kitap önerisi için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. Hoş geldiniz. Ben de sizi takibe aldım.

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!