12/21/2017

Dünyanın çevresini teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro' nun '' Pupa Yelken'' isimli kitabı 35 yıl sonra yeniden basıldı. Sadun Boro kitaba konu olan bu seyahatini 10,5 metre boyundaki ''Kısmet'' isimli yelkenli teknesiyle gerçekleştiriyor. 1965- 1968 yılları arasında eşi Oda ile gerçekleştirdiği dünya turunda tuttuğu notlar, o dönemde bu geziye sponsor olan Hürriyet gazetesinde eş zamanlı olarak yayınlanıyor. Sponsorluk miktarı da aylık 500 Dolar olarak belirleniyor. 1969 yılında ise bu notlar kitap haline getiriliyor. 
22 Ağustos 1965 yılında Caddebostan iskelesinde başlayan, 2 yıl 10 ay süren ve 15 Haziran 1968 yılında İstanbul' da sona eren müthiş yolculukla ilgili anılar resimli olarak anlatılıyor. Sadun Boro ve Eşi Oda' ya bu seyahatlerinde Kanarya Adaları' ndan aldıkları kedileri '' Miço'' da eşlik ediyor. Barbados' a istenilen zamanda varılamaması, ucuz atlatılan bir korsan saldırısı, Mısır' ın Süveyş Kanalı' ndan geçiş izni vermemesi gibi pek çok macera kitapta yer alıyor. Aslında bu kitap, Sadun Boro' nun hayattaki en büyük hayali olan tekneyle dünya seyahatini gerçekleştirmek için nasıl azimle çabaladığını da gösteriyor. Sadece denizdeki çabaları değil, yolculuk hazırlıkları için de harcadığı emekleri de. Örneğin, ''Kısmet'' i yaptırmak için İstanbul' dan Tarsus' a gidip bir mensucat fabrikasında 2 yıl çalışıp para biriktiriyor. Kitabın son kısmında yolculuk esnasında çıkan gazete kupürleri yer alıyor. Bu kupürlerden seyahatin ne kadar ses getirdiği görülüyor. Hatta o günlerde bu gezi sayesinde Hürriyet gazetesinin tirajı 1 milyonu geçiyor.
Kitabın başkahramanlarından olan ve Sadun Boro' nun 46 yıl boyunca 150 bin deniz mili yolculuk yaptığı ''Kısmet'' teknesi Rahmi Koç müzesinde sergilenmektedir.
Categories:

14 yorum:

  1. Aa Sadun Bora'nın Dünya turundan bir bölüm vardı ders kitabımız da.Okyanusta uçan balıklara nasıl rastladıklarını anlatıyordu okuma parçasında...Nostalji oldu benim için. Kitabın yeniden basılmış olmasına sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel denk gelmiş. Kitabın yeniden basılması güzel oldu.

      Sil
  2. Yolculuk anıları güzel olur diye düşünüyorum. Kitap tanıtımı için teşekkürler. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. I love sailing. This boat looks lovely, it must have been fun to travel the world in it. I love reading books about travels. :)

      Sil
  4. Duymadığım bir bilgiydi teşekkürler.. Seyahat yazıları güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  5. Sailing!! must be amazing experience :)
    I am your new follower #212, hope you would follow me back on G+, GFC & Bloglovin. Please visit my blog.
    https://clickbystyle.blogspot.in/

    YanıtlaSil
  6. Çocukluğumda, Sadun Boro'nun dünyanın çevresini teknesiyle dolaştığını annem ne çok anlatırdı. Sayfanızda görünce dikkatimi çekti.Kitabı listeme aldım. Tanıtım için çok teşekkürler Turgay Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Esin Hanım. Keyifli okumalar.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!