8/29/2017

İş adamı Hüsnü Özyeğin' in 72 yıllık yaşam öyküsünü anlatan biyografi kitabı '' Bir Dünya Kurmak'', Özyeğin' in sıfırdan nasıl zirveye çıktığını anlatıyor. Rıdvan Akar tarafından 9 yılda yazılan kitap, Hüsnü Özyeğin' in ders niteliğinde olan çalışma yöntemlerini de ayrıntılarıyla anlatıyor. 

Hayallerinin ve hedeflerinin peşinde yılmadan çok çalışmak, iyi eğitim almak, kendini geliştirmek, iyi ilişkiler kurmak ve eski dostlarıyla bağını koparmamak Özyeğin' in başarısındaki en önemli faktörler. Robert Kolej' den arkadaşı olan Mehmet Emin Karamehmet' in teklifiyle bankacılık sektörüne giren Özyeğin, 29 yaşında Pamukbank yönetim kurulu üyesi oluyor. 1977 yılında, 32 yaşında Pamukbank genel müdürü olduktan sonra, 1984 yılında yine Karamehmet' e ait olan Yapı Kredi Bankası genel müdürlüğüne geçiyor. Yapı Kredi Bankası' ndaki başarılarından sonra, patronu olan Karamehmet' ten hisse istiyor. Bu isteği kabul görmeyince 1987 yılında Finansbank' ı kuruyor. 2006 yılında, Yunanistan' ın en büyük bankası olan NBG' ye, Finansbank' ın % 46 hissesini 2 milyar 744 milyon dolar gibi rekor bir fiyata satıyor. Tabi ki bu geçişler çok kolay olmuyor. Çok yoğun çalışma, sıra dışı yöneticilik teknikleri, azim ve sıkıntılar. Özellikle kriz dönemlerini atlatmak için çekilen sıkıntılar, bu kadar büyük başarıları kazanmanın hiç de kolay olmadığını ortaya koyuyor. Finansbank' ı kurarken tüm mal varlığını satıp kiraya çıkması ve eksik kalan sermayeyi dostlarından alması ne kadar büyük bir riski göze aldığını gösteriyor. Anadolu' yu şehir şehir gezip müşterilerle görüşmesi, şube müdürlerini direkt arayıp sorunları ve istekleri olup olmadığını sorması, sürekli işin içerisinde aktif olması, mesai saatleri dışında ya da hafta sonunda kredileri onaylaması, ekip kurarken dikkat ettiği konular fark yaratan yönetim uygulamaları. 2007 yılında ise en keyifli ve değerli girişimim dediği Özyeğin Üniversitesi' ni kuruyor. Kitaptaki ilginç bir anektod da, Murat Vargı' nın Turkcell projesini önce Hüsnü Özyeğin' e getirmesi ve onun da bankacılığa odaklanmak için teklifi reddedip, Mehmet Emin Karamehmet' e yönlendirmesi. Baştan sona keyifle okunan oldukça güzel bir kitap.
Categories:

16 yorum:

  1. Biyografi kitaplarını çok severim. Bana hayallerime ulaşabileceğime dair cesaret verir. Listeye eklenebilir bir kitap gibi duruyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi biyografi kitaplar gerçek olduğu için daha ilham verici oluyor. Selamlar.

      Sil
  2. Bende okumalıyım mutlak:) sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Biyografi türünü birkaç kez denemiştim ama çok sıkıyor beni. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Hüsnü Özyeğin'in hayat hikayesinin bir kısmını "Bazen Olmaz" başarısızlık hikayeleri kitabında okumuştum. Birçok ünlü isim arasında ilgimi çekmişti. Seviyorum ben biyografi türünü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de biyografi türünü seviyorum. Teorik bilgi yerine gerçekleşenleri anlatıyor. Selamlar.

      Sil
  5. ya sen bunu yazmamış mıydın daha önce yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok. O yazı Garanti Bankası genel müdürünün yazdığı Benden Sonra Devam kitabıydı. İyi hafıza varmış sende de:) http://turgayaksoy.blogspot.com.tr/2016/11/kitap-onerisi-benden-sonra-devam.html

      Sil
  6. Etkileyici ve ilham verici bir yaşam gerçekten, okumak isteyeceğim bir kitap, paylaşımınız için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Gerçekten ilham verici bir kitap. Selamlar.

      Sil
  7. Bu tarz kitaplari seviyorum.

    YanıtlaSil
  8. Gerçek hayat hikayelerini seviyorum.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!