6/12/2017

Yalan söylemek, her ne kadar kabul görmeyen bir davranış olsa da hayatın bir gerçeği. İnsanlar zor durumda kaldıklarında ya da fayda sağlamak istedikleri bazı durumlarda yalana başvururlar. Bir de kendimize söylediğimiz yalanlar vardır. Aslında kendimize yalan söylemek ve bu yalana inanmak bir çeşit savunma mekanizması.
Kendimizi rahatlatmak ve acı çekmemek için bulduğumuz bir yöntem. Geçici olarak fayda sağlasa da kendimizi doğru olmayan bir şeye ikna etmek bize yarardan çok zarar getirir. Yanlış bir şey yapıyorsak bunu düzeltme imkanını ortadan kaldırır. Çünkü yanlışı düzeltmek için önce yapılanın yanlış olduğunu kabul etmek gerekir. Kendimize yalan söylemek, aynı zamanda başarılı olmanın önündeki engellerden de biridir. Paul Coelho' nun dediği gibi, '' Eğer başarılı olmak istiyorsan bir kurala uymak zorundasın: Asla kendine yalan söyleme''.
Gerçek İlizyonu
Sürekli aynı yalanı söylemek veya duymak, bir süre sonra o yalana inanmamızı sağlıyor. Bu duruma gerçek ilizyonu deniyor. Israrla söylenen yalanlarla karşılaşırız. Siyasetçilerin propagandalarında ya da bazı televizyon programlarında ısrarla doğru olmayan şeylerin söylendiğini görürüz. Biz de şaşırırız. Doğru olmadığı halde nasıl söylemeye devam ederler deriz. Bu davranışın sebebi, bir süre sonra insanların bir kısmının buna inanacağını bilmeleri. Onların gerçekle işi yok. İnsanları bir şekilde ikna edip amaçlarına ulaşmak için böyle davranırlar.
Mitomani
Çok daha ileri bir aşama olan Mitomani, kişilerin kendi söyledikleri yalana inanma hastalığıdır. Bu durum artık bir hastalık haline gelmiştir. Bu tür insanlar hatalarını örtmek için sürekli yalana başvurular ve söyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlarlar. Yalan söylemek onlar için olağan bir davranış haline gelmiştir.
Categories:

12 yorum:

  1. Yılandan korkmam yalandan korktuğum kadar derdi babam.Keşke ne kendimize ne de başkasına yalan söylemesek de hep dürüst kalabilsek.Bir yalan ardından bin bir yalan getirebileceği için oldukça tehlikeli.

    YanıtlaSil
  2. Ben kendime yalan söylemeyi bile beceremem sanırım. Ayrıca mimiklerinden ve hareketlerinden bir insanın yalan söyleyip söylemediği anlaşılabilir. Bir savunma mekanizması olan yalan insan ruhunu hiç ve vicdanını hiç rahat bırakmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı insanlar hiç rahatsız olmadan yalan söyleyebiliyorlar. Maalesef vicdanları da hiç rahatsız olmuyor.

      Sil
  3. En fazla yalanı kendine söyler, insan. Kendini rahatlatmak için.

    YanıtlaSil
  4. Aslında bazı durumlar için gerçekten işe yarar bir savunma sistemi gibi gözüktü gözüme. Ama yine de bana etik gelmiyor ya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçici olarak fayda sağlasa da uzun vadede problem oluyor.

      Sil
  5. Yalan söyleye söyleye, kendi yalanlarına inanan insanlar gördüm:( Çok yazık:( Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Çok sayıda insan böyle maalesef.

      Sil
  6. I think that the most dangerous thing about telling a lie is that a person who tells it starts to believe it himself. We should always try to avoid telling a lie.

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!