6/28/2017

Bir iş yerine girmek kadar o iş yerinden ayrılmak ya da çıkartılmak da iş hayatının doğasında vardır. Şirketler, beklenen kazancın sağlanamaması, zarar etme, ekonomik kriz çıkması, mali problemler, strateji değişikliği gibi sebeplerle maliyet azaltıcı yollara başvururlar.
Çalışan sayısını azaltma da bu yollardan biridir. Çünkü çalışan ücretleri önemli bir maliyet kalemidir. Her iş yerinin işe alım için çeşitli kriterleri bulunur. İşin özelliklerine göre, eğitim, tecrübe, yabancı dil bilgisi gibi kriterler işe alımda belirleyicidir. Aynı zamanda şirketlerin yazılı ve yazılı olmayan işten çıkartma kriterleri de bulunmaktadır. Hırsızlık, genel şirket kurallarını ihlal etme, hakaret vb gibi, disiplin politikasına aykırı davranışlar yüzünden her dönemde çalışanların işlerine son verilebilir.
Yazılı Olmayan Kriterler
Toplu işten çıkartmalarda tercih edilen çalışanlarla ilgili disiplin prosedüründe yazmayan bazı kriterler vardır. Normal koşullarda tolere edilebilecek ve işten çıkartmayı gerektirmeyecek davranışlar bu tür dönemlerdeki seçimlerde belirleyici olur. Yani geçmişte biriktirdiğiniz olumlu ya da olumsuz krediler burada karşımıza çıkar. Pek çok çalışan işten çıkartılmasına anlam veremez. Kendisinin neden tercih edildiğini anlamadığı için tepki gösterir. Tabi ki işverenler ve yöneticiler bu isimleri belirlerken rastgele davranmazlar. İşverenler ve yöneticiler, ''İşine yarayacak çalışanı'' çıkartmayı tercih etmeyecektir. İşte bazı kriterler:
1) Genel uyumu bozmak: Çalıştığı şirketle ilgili her şeyden şikayet eden kişiler vardır. Yemeği beğenmezler, iş temposunu beğenmezler, aldığı parayı beğenmezler. Diğer çalışanları da olumsuz etkilerler. Genelde aleni bir şekilde öne çıkmayıp kulis faaliyetlerinde bulunurlar. Bu kişiler yönetim tarafından bilinirler.
2) Disiplinli olmamak: Kalabalık grupların ortak bir hedefe dönük çalışabilmeleri için disiplin şarttır. Bazı insanlar gerek yapıları gereği, gerekse kendilerini fazla önemsediklerinden topluluğa uymak istemezler. Ekibin bir parçası olmaya direnip, kendi kurallarını kabul ettirmek isterler. Böylece kötü örnek teşkil ederler. 
3) Gelişime kapalı olmak: Günümüz iş hayatında sürekli gelişim ve ilerleme gereklidir. Bazı çalışanlar gelişmek istemezler. Eğitim ve seminerlere katılmamak için uğraşırlar.  Böylece yerlerinde sayarlar hatta gerilerler. 
4) Sürekli kaytarmak: Bazı çalışanlar iş yerine çalışmaya değil de çalışmamaya gelirler. Kaytarmak için en küçük fırsatı değerlendirirler. Bu durumun da yöneticileri tarafından fark edilmediğini düşünürler.
5) Hiyerarşiye saygı duymamak: Pek çok çalışan yöneticisini beğenmez ve onun yetersiz olduğunu düşünür. Bu nedenle de gerekli saygıyı göstermez. Zaman zaman otoriteyi sarsıcı davranışlarda bulunur. Böyle çalışanlar bu tür işten çıkartma durumlarında ön sıralarda yer alırlar.
6) Şirkete yeterli katkıyı sağlayamamak: Şirketlerin yaşayabilmeleri için kazanç sağlamaları gerekir. Bu kazancı sağlayacak yeterli performansa sahip olamamak işten çıkartılma sebepleri arasında yer alır.
Categories:

6 yorum:

  1. Kıskançlık da bir kriterdir aslında. Birinin yerine geçeyim derken kendi yerinden oluyor insan. Bana göre herşeyden önemli olan arkadaşlarıyla iyi geçinip, onlarla kaynaşmasıdır. Tabi bu arkadaşlarıyla vakit geçirme iş saatleri arasında olmamalıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışma arkadaşlarıyla iyi iletişim kurmak olumlu bir özellik. Ekip uyumu açısından yöneticilerin tercih ettiği bir durum.

      Sil
  2. yes, there are many reasons why one can be fired. No company will keep an employer it doesn't benefit from.

    YanıtlaSil
  3. Tespitler doğru. Şikayetçi insanları kim sever, özellikle böyle çalışma ortamında. Çünkü ister istemez sadece kendisinin değil, başkalarının da moralini bozarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür insanlar topluluğun ahengini bozuyor.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!