11/10/2016

Son zamanlarda çokça duyduğumuz bir söz olan Carpe Diem, Latin edebiyatının ünlü ozanı Horatius' un bir dizesinde geçer. Anı yaşa ve zamanın tadını çıkar anlamında kullanılır. Horatius M.Ö 70- M.Ö 19 yılları arasında yaşamış. O yıllarda bile anı yaşamama konusu varmış.
Çocukların anı yaşadıkları ve bu yüzden mutlu oldukları söylenir. Biz büyükler ne yapıyoruz? Geçmişin sorunlarını ve keşkelerini, geleceğin kaygılarını düşünerek anı ıskalıyoruz. Oysa anın keyfini çıkartsak, sorunlarımızdan biraz arınsak kendimizi daha iyi hissedeceğiz. Belki de sorunlarla baş edebilmek için güç toplayacağız. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kişilerin, günlerinin yarısından çoğunu, zihinleri başka bir yerde geçirdikleri tespit edilmiş. Deniz kenarında oturup, denizi görmüyor, dalgaların sesini duymuyoruz. O an müdahale edemeyeceğimiz dertleri düşünüyoruz. İşimizi yaparken de aklımız başka yerlerde. Zaten düşündüğümüz problemimiz var, bir de işimizi iyi yapmayarak bir problemimiz daha oluyor.
Bir de sürekli fotoğraf ve video çekerek, içinde bulundukları anı yaşamaktansa, sosyal medya aracılığıyla yaymayı misyon edinenler var. Daha sonra resim ve videolara bakıp geçmişte yaşadıkları anları izleyenler. Onlara da şunu demek gerekir: Güzel anları telefonuna değil, ruhuna kaydet. 
Categories:

40 yorum:

  1. Bunları bilsek te anı yakalama konusunda sıkıntılarımız var. Dertlerin, sıkıntıların içinden sıyrılamıyoruz bir türlü... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor olduğu doğru ama bunu yapabilmek bize iyi gelecek. Öğrenebilmeliyiz. Selamlar.

      Sil
  2. Ne kadar haklısınız. İnsanın hayat felsefesi olmalı bu. Yaşadığımız andan daha değerlisi yok..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle. Hayat bir de elimizden akıp giderken yaşadığımız anın kıymetini bilmiyoruz.

      Sil
  3. Bu konu teori ile pratiğin çatışması gibi gelir hep bana :)))

    "Karıncalar Carpe Dirm Şarkısı Söylemez" adlı çalışmam ile başka birkaç çalışmamda da bahsetmiştim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazınızı okudum. Güzel bir yazı. Teori ile pratik hep çatışır zaten. Pratik galip gelirse biz de galip gelmiş oluruz:) Selamlar.

      Sil
  4. Çok önemli bir yazı.Teşekkürler hem annem için desteğinizden hem de bu güzel yazı için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Acil şifalar dilerim tekrar.

      Sil
  5. çocuklar fatura, ev işi, çalışma hayatı gibi durumlar arasında sıkışıp kalmıyorlar onların işi daha kolay bize göre :)

    YanıtlaSil
  6. An'lar değerlidir. Ertelemeyip vaktinde yaşamalı.
    Son paragrafınız daha en baştan aklımdaydı. An'ları gözlerine, ruhuna değil de telefonuna yaşatanların sayısı devasa boyutta maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet moda oldu bu hareket. Çok fazla kişi böyle yapıyor.

      Sil
  7. An’ı yaşamayı öğrenebilirsek bir çok şey kendiliğinden yoluna girecektir zaten. Güzel bir noktaya değinmişsiniz.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, iadei ziyarete geldim, takipteyim çok güzel paylaşımlar
    Sık sık yorumlarda görüşmek dileğiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Teşekkürlerler. Görüşmek üzere.

      Sil
  9. Lise çağlarımın duvarlarını süsleyen yazı, Carpe Dıem... An'ı yaşayamadıkça hiçbir yerde olamayacağımızı unutuyoruz çoğu zaman...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir yerde olamamak çok güzel bir tabir olmuş.

      Sil
  10. Carpe Diem hayatıma uygulamaya çalıştığım en önemli sözlerden. kendi kullanımlarım dışında onunla karşılaşmak hep doğru yolda olduğumu gösteriyor bana. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  11. Çoğu insanın muhabbetlerine konu olan bir konu, kaleminize sağlık. Anı yaşayan insanlar yaşamlarında bunu uygulayabilmek için kendi kendilerini eğitmişlerdir, kendi üstünde çalışmışlardır diye düşünüyorum. Kolay olsa hepimiz yapardık. Hepimiz anı yaşamıyı çok isteriz. "Dün geçti, yarın gelmedi." derler ya bazen dün geçmiyor, yarın bugünden geliyor ve an uçup gidiyor. İnsanın kendi için vereceği en güzel emeklerden biri kendini bu konuda eğitmek. Çünkü; başarırsan hayat her şeyiyle daha güzel olur. Sevgiyle kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben de bu işin öğrenilebileceğini düşünüyorum. Bunun için çaba göstermeye değer. Selamlar.

      Sil
  12. Ellerinize sağlık. Yine güzel ve anlamlı bir paylaşım olmuş. İçinde bulunduğumuz anları fark ederek yaşamak dileği ile diyorum bende :)

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Dileklerinize ben de gönülden katılıyorum. Selamlar.

      Sil
  13. "Bir noktadan sonra geri dönüş yok. Ve her saniye o noktadayız." diyor Franz Kafka. O ana dönüş olmadığını bile bile yine de erteliyoruz hayatı, yarın yaparım, yazın yaparım, seneye yaparım diye... 'Ya yapamazsam, ya yapacak zamanım olmazsa' diye düşünmeyi bile erteliyoruz. Paradoks gibi bir şey bu... Çok doğru bir noktaya değinmişsiniz. Kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Aslında hayatı erteliyoruz. Selamlar.

      Sil
  14. Kaleminize sağlık ne güzel anlatmışşınız ...

    YanıtlaSil
  15. Ani yasamak benim neslim tarafindan daha cok siradisi seyler yapip isten gucten feragat edip istediginiz seyleri yapmak gibi algilaniyor. Bir kompozisyon sinavimin konusuydu lisede herkes bu eksendr yazmisti. Hic birimiz bahsettigimiz o kafayi isteyse iste tutma, yolda giderken gokyuzunu fark edebilmek olarak algilamamistik. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde de öyle algılanıyor. Ama dediğin gibi nerdeysen orda ol demek aslında.

      Sil
  16. Bir keresinde İstanbulda vapura bindiğimde orta yaşlı bir adam karşımda oturuyordu. Vapur hareket ettiğinde gözlerini kapatarak denizin kokusunu içine çektiğini gördüm defalarca. Denize gökyüzüne bakarken yüzünde huzurlu bir ifade vardı. Gözlerinin içi gülüyordu resmen. Sonra kendi kendime hemen hemen her gün bindiğim vapurda bu adamın görüp de benim göremediğim ne var diye düşünmeye başladım. Ve sonrasında ne kadar denesem de o adamın hissettiklerini hissedemedim. Çünkü vapura adım attığımda aklımda sürekli başka şeyler olurdu. Okul, yurt, aile, arkadaşlar. Baksam da gözlerim denizi görmezdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir örnek. Adam ruhen ve bedenen oradaymış.

      Sil
  17. Etrafımızdfaki bunca yenilik anı yaşamayalım diye var ama. Canlı yayınlar meşhur oldu şimdi de. Anı yaşamayıp başkalarına yaşatmaya çalışıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz artık canlı yayın bile yapıyoruz:)

      Sil
  18. Geçen hafta gittiğim Yedigöller'de gülümseyerek izledim. Turlar duruyor insanlara on beş dakikaları olduğu söyleniyor. Herkes hurraaa göl kenarına başlıyor selfiler pozlar. Akşam feysbuka koyulacak fotoğraf dışında ne elde ediliyor diye düşündüm.

    Durup, anı içimize çektiğimizde hayat hiç de o kadat kısa değil aslında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle durup anı içimize çekmeliyiz. Fotoğraf da çekilir ama abartıp anı kaçırmamak gerek. Selamlar.

      Sil
  19. Carpe Diem felsefesi ile Ölü Ozanlar Derneği'nde tanışmıştım, burada da okumak çok iyi oldu, efendim :)

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel anlatım olmuş birde çok çabuk tüketmesek daha iyi olucak paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!