9/29/2016

Konfüçyüs yıllar önce '' Sevdiğin işi yaparsan, ömrün boyunca çalışmazsın '' demiş. Güzel bir söz. Ama işin az olduğu, iş arayanların çok olduğu günümüz iş ortamında sevdiğimiz işte çalışabilmek pek kolay değil.
İş bulabilmek için uzun uğraşlar veriyoruz. Sonunda bir işe girebilmeyi başarınca başlıyoruz iş yerimizdeki eksiklikleri, yanlışlıkları, haksızlıkları anlatmaya. Sonra da gelsin ben işimi sevmiyorum, insan sevdiği işte çalışmalı vs hikayeleri. İş yeri çalışmak içindir, sevmek için değil ki. Herkes, öne çıkmak, başarılı olmak, terfi edebilmek ya da işten atılmamak için büyük bir mücadele içerisine giriyor. Hal böyle olunca sevmeyi düşünmeye pek haliniz kalmıyor. Öncelik çalışmaya devam edebilmek oluyor. Ayrıca şirketler de yaşayabilmek ve kar edebilmek için uğraşıyor. Bunun için çalışanlardan en iyi performansı almak istiyorlar. Bu da çalışanlara, yüksek performans beklentisi, verimlilik baskısı ve stres olarak dönüyor.  Peki mutsuz mutsuz çalışmaya devam mı edeceğiz? Ya da sevdiğimiz işi bulana kadar evde mi oturacağız? Sevdiğimiz işi yapabilmek büyük bir nimet ve şans tabi ki. Ama bu pek mümkün görünmediğine göre iş hayatından beklentimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. İşimizi sevmeliyiz beklentisini bırakıp, işimiz sayesinde elde ettiklerimizi düşünebiliriz. Örneğin, ailemizi geçindirme imkanı bulmamız, satın aldığımız ev, araba, kıyafet, tatile çıkma imkanı, işimiz sayesinde kazandığımız statü gibi. Bu sayede enerjimizi gerçekleşmeyen işimizi sevme beklentisine harcamak yerine, işimizi daha iyi yapmaya harcayabiliriz. 
Categories:

20 yorum:

  1. Çok önemli bir paylaşım, teşekkürler Turgay bey.

    YanıtlaSil
  2. Başlık çok yerinde. İş konusunda olabilecek en akılcı yaklaşım.

    Eğer daha ilkokuldan başlayarak yeteneklerimiz doğrultusunda eğitim görseydik, bu başlıkların doğruluğu daha az kişilerce kabul görürdü. Ama biimi şartlarımızda tamamen doğru yaklaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet bizim koşullarımızda durum maalesef böyle.

      Sil
  3. Bazen farkında olmadan kendimizin moralini bozuyoruz, iş konusunda hayıflanmak da böyle bir şey. Kazandıklarımızı düşünüp mutlu olmak, şükretmek ama bir taraftan da hobi ya da kişisel gelişim adına hep yapmak istediklerimize odaklanmak. Kimbilir hiç umulmadık zamanda gönlümüzdeki iş kapımıza grlir, hazır oluruz kendimize eklediklerimizde kar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsunuz. Bir yandan mevcut durumdan mutluluk çıkarmak bir yandan da geleceğe dair umudumuzu korumak. Teşekkürler.

      Sil
  4. İnsanların mutsuz olmasına neden olan en büyük sebeplerden biri,iş seçimi.En iyi çözüm de, ailelerin bilinçlenerek çocuklarına bu konuda destek vermesi.Yoksa asıl nedenin eğitim sistemi ve maddi yetersizliklerden kaynaklandığı ortada.Ve biz yetişkinlerin, seçimlerimiz veya mecburiyetlerimizle hayatımızı şekillendirdiğimiz yaşlara dönme şansımız olmadığına göre, geriye bir tek iyi yanlarından bakıp kabullenmek düşüyor.Ve dediğiniz gibi, geleceğe dair umutlarımıza daha bir sıkı sarılmak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi yanları görüp geleceğe dair umutla beklenti içerisinde olmak en mantıklısı. Çünkü dediğiniz gibi geriye dönük nedenlerden kaynaklanıyor mevcut mutsuzluk hali. Selamlar.

      Sil
  5. Mantıklı bir bakış açısı.Hayatımızı devam ettirmek için çalışıyoruz.Herkesin, zaten sevdiği işi yapabilmesi söz konusu değil.Bu nedenle elimizdekilerin; iyi yönlerini görmeye çalışmak gerekiyor. Paylaşım için teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sevdiğimiz değil bulduğumuz işi yaptığımız için bununla yaşayabilmeliyiz. Selamlar.

      Sil
  6. Çok mantıklı geldi söyledikleriniz bana da. Hele hele ülkemizde sanmıyorum ki çok insan olsun, işimi her haliyle çok seviyorum diyebilen. Özel sektör zaten vahşi kapitalist düzen. Yaşayabilmek için, para kazanabilmek için çalışıyoruz. Bir miktar da olsa mutluysak bulunduğumuz ortamdan, bonusu oluyor bize.Ne mutlu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiğimiz işi yapabilmek gibi bir seçeneğimiz pek olmadığına göre bunu dert edip kendimizi mutsuz etmeye gerek yok. Biraz olursa dediğiniz gibi bonus olur. Selamlar.

      Sil
  7. bizim ülkede sevdiği işte çalışan az yahu herkes şikayetçi :) sen ne güzel konular buluyon bu arada he :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet zor bir şey sevdiğin işi bulmak.

      Sil
  8. feyste;

    blogger derneği
    blog atlası
    blog/yayın paylaşımı
    bloglu yorum
    hüzün sarısı ile blog paylaşımları

    bu gruplara istek göndercen, üye olmuş olcan, sonra da blog yazılarını bu gruplarda da paylaşcan :)

    YanıtlaSil
  9. I agree with what you wrote. We should be grateful if we have a job because that job helps us to provide for our families. Lots of people work jobs they don't like, but there is a benefit to everything....without a job, what can we do? I think we can enjoy our hobbies even when he have a job. Our job doesn't have to be perfect or ideal...sometimes it is not possible to work on a job that we hoped we will work on but we must take what we have and make the best of it.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You are right. We can't do anything without a job. So job is very important. We must focus only our work. Thank you.

      Sil
  10. Ben de sana katılıyorum. Bu arada işini sevmeyenler grubunda ben de varım, değiştirmek için çalışmalar yapıyorum. Hatta yeniden üni. Okumayı bile planladım. Maaşı tatmin etmiyor. Aynı vasıflar da başka yerde daha çok maaş alabilirdim ve işim çok yorucu. Yine de bir işim var ve geçinmemi sağlıyor. Her ne kadar memnun olmasam da mutsuz da değilim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumu güzel özetlemişsiniz. Bir yandan çalışıp, bir yandan da daha iyi imkanları araştırmak, bu süreçte de kendini yıpratmadan elinden geleni yapmak en doğrusu.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!