9/20/2016

Herkesi eleştiriyoruz. Beklentilerimizi yerine getirmedikleri için kızıyoruz onlara. Bize haksızlık yaptıklarını düşünüyoruz. Araması gerekirdi, haber vermesi gerekirdi, böyle davranmaması gerekirdi vb. liste uzar gider. Sonra gelsin stres ve üzüntü.
İnsanlardan beklediğimiz gibi davranmalarını bekliyoruz. Ama yapmıyorlar. Peki insanları değiştirebilir miyiz? Bu mümkün mü? Biz istediğimiz için değişirler mi? İnsan sadece kendisi isterse değişebilir. İnsanlar kötü özelliklerini bile kendi kişiliklerinin bir ifadesi olarak görüyorlar. Kinci olmasıyla bile övünen insanlar var. Oysa ki mahcup olmaları gerekiyor kinci oldukları için.  Beni kabul eden böyle kabul etsin sözü çok yaygındır. Bir düşüneyim, acaba bu insanlar iyi bir şey mi söylüyor demiyorlar.  Bu arada farkına varmamız ve kabullenmemiz gereken bir durum var. Eğer seninle ilgili olarak yapması gerekenleri yapmıyorsa, belki de istemediği için yapmıyordur. Aramıyorsa, belki de aramak istemiyordur. Bir de böyle düşün. Peki ne yapmalı o halde? Geriye tek seçenek kalıyor; kendimizi değiştirmek. Sokrates' in dediği gibi: '' Bir şeyleri değiştirmek isteyen insan, önce kendisinden başlamalıdır.'' Kolay değil tabi. İnsanın kendisiyle mücadele etmesi gerekir. Beklentilerimizi değiştirebiliriz, alışkanlıklarımızı, insanlara ve arkadaşlarımıza bakışımızı değiştirebiliriz.  Sadece biraz cesaret gerekiyor. 
Categories:

40 yorum:

  1. ah ah çok doğruuuuu çoook :)

    YanıtlaSil
  2. belki de değiştireceğimiz tek kişi sadece kendimizidir...

    YanıtlaSil
  3. gerçekten öyle ne demişler İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına insan önce kendinden başlamalı kendimize olan güvenimizi bazen yitirmesek belki biraz daha iyi olurdu ama işte en zoru da kendimizi değiştire bilmek güzel bir anlatım olmuş emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kendimizi değiştirebilmemiz bizi güçlü kılar. Tabi başarmak da kolay değil.

      Sil
  4. We should expect other people to change to suit our needs. We must understnd that everyone is different...but at the same time we shouldn't always change to suit other people's needs, sometimes we need to stand out for ourselves. I think it is always best to choose our friends carefully, that way we are surrounded by people we can trust...when there is respect between two people, than differences don't matter much.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Everyone is different. İt is true. So respect is very important for live together. Thank you.

      Sil
  5. kesinlikle katılıyorum..
    nefis bir yazı olmuş..
    bence de kendinden başlamalı işe..
    ve bazen karşımızdakini aşırı derecede değişrtimeye çalışmamalıyız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Başkasını değiştirmeye uğraşacağımıza kendimize bakmalıyız bence.

      Sil
  6. Bir davranış sedece tek bir etkene bağlı değil. O davranışı yönlendiren geleneğinden genetiğine, çevresel faktörden bambaşka koşulara çok şey var. O yüzden birilerince beklenilddiği halde diğerince yapılmayanlar tek nedenden doğan şeyler değil. Bir de ne bilsin hem ne beklenildiğini mesela sizin iş arkadaşınız da o bekleneni yapsın. Biraz önyargılı olmak tek açıdan bakmak galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar başkaları için bir şeyler yaptıklarında onlardan beklenti içine giriyorlar. Hakkaniyetli davranmak, kendisi için yapılan iyi şeyleri görmezden gelmemek gibi konular dediğiniz gibi genetik, gelenek ve yetiştirilme tazına da bağlı. Destek olduğunuz bir insanın bunu zamanı gelince yok sayması üzücü olsa gerek.

      Sil
  7. Kimse yoğurdum bozuk demez sözünden yola çıkarak haklısınız diyorum. Hepimizde savaş baltaları var günümüzün hepimize kazandırdığı en büyük kötülük hepimiz birbirimizin değişmesini beklediği içinde bir arpa yol alınamıyor Güzel yazı emeklerinize sağlık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Herkes biri birinden değişmesini bekliyor. Selamlar.

      Sil
  8. Ama mutlaka da baskalarina uyacagiz diye kendimiz olmaktan vazgeçmemeli. Dozu iyi ayarlamak lazim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki vazgeçmemeliyiz kendimizden. Beklentileri değiştirmeliyiz daha çok.

      Sil
  9. Başkaları değişmez.Biz,söylenmeyi bırakıp kendimizi revize etmeliyiz :) Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Bizim işimiz kendimizle. Selamlar.

      Sil
  10. İnsan olmayı ne zaman öğrenirsek kendimizi buluruz

    YanıtlaSil
  11. Kendini bilen ve olumlu yönde değiştirebilen insanların sıkıntıları daha az oluyor tahminime göre.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de daha az olur. Gelişip kendini yenilemek iyi bir şey.

      Sil
  12. Aslında hayat bir şekilde değiştiriyor insanı. Değişemeyen de eminim zorluğunu yaşıyordur. Çok doğru bir yazı olmuş erenler ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında değişmemek, gelişmemek oluyor bir yandan da. Çünkü hayat da insanlar da değişiyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. değişmesi gereken herşey değişmeli bence...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum. Her şey dahil buna:)

      Sil
  14. Stres...

    Üzüntü...

    Hayat...

    Ben de beklerim bloguma, sevgiler! :) ;)

    YanıtlaSil
  15. Kendini eleştirmek, değiştirmek için çabalamak, eksik yönlerini dürüstçe itiraf edebilmek cesaret istiyor. Belkide kişi bunu başaramayacağı düşüncesiyle yeltenmiyor değişime. Ve en kolayını seçiyor. Başkasını değiştirmeye çalışma -ki mümkün değil- olmayınca da onun suçu diye kestirip atma. Zora temayül etmek dileğiyle, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel özetlediniz. Kendinle baş edemeyince başkasını suçla. Teşekkürler yorum için sevgiler.

      Sil
  16. Değişmesi gerekenler değişmiyor, değişmeleri gerektiğini bile düşünmüyorlar. Ben çok yoruldum artık hepsinden.

    YanıtlaSil
  17. Ama kendini değiştirmek çok geniş ve ciddi bir karar. Yanlışlarım varsa tamam, her zaman ama örnekteki gibi başkalarında gördüğüm eksik veya genele uymayan durumlarsa bu durumda ancak onları olduğu gibi kabul ederim. Her durumda değişmeye kalkarsam benden eser kalmaz geriye, hak ve samimiyet bence birincil kim bunu ihlal ettiyse ilk adım onun. İnsanız yarın da ben ilk adım atan olurum belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında benim söylemek istediğim insanın her davranış sonucu değişmeye çalışıp savrulması değil. İlk adımları atmamakta direnenlere karşı beklentilerimizi gözden geçirmek ve kendimizi üzmemek için bazı davranışlarımızı değiştirmek. Selamlar.

      Sil
  18. Aslında suçlusu bir nevi kimya. Beynimizde dolanan; bazen azalıp, bazen de çoğalarak sorun çıkaran çeşitli kimyasallar. Yanılıyor muyum yoksa?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz. Ama o kimyasalları harekete geçiren duygular var.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!