5/17/2016

Fenerbahçe basketbol takımı koçu olan Zeljko Obradovic, kazandığı 8 Euroleague şampiyonluğu, 2 Saporta kupası, milli takımlarda 1 Dünya şampiyonluğu ve 1 de Avrupa şampiyonluğu ile Avrupa' nın en kariyerli koçu.

Bu başarıları farklı takımlarda ve farklı oyuncularla kazanması onun başarısında liderliğinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. İşte Obradovic' in pek çok yöneticiye de rehberlik edecek liderlik sırları: 
1) Adaletli Davranma: Oyuncularının kim olduklarıyla değil yaptıklarıyla ilgileniyor. Oyuncularına karşı ön yargılı değil. Bir oyuncusunu oynatma ya da oynatmama kararı alırken oyuncusunun kariyerine, milliyetine vb şeylere bakmayıp sadece çalışmasına ve performansına bakıyor. Bu da oyuncuların hak ederlerse formayı alabileceklerini bilmesini sağlıyor ve performanslarını arttırıyor.
2) Sorun Çözme: Oyuncular arasında bir sorun olduğunda onları bir araya getirip sorunu konuşarak çözüyor. Sorunu görmezden gelmiyor ve sorunun taraflarını bir araya getirerek iletişim kurmalarını sağlıyor. Böylece sorunun kökten çözülmesini sağlıyor.
3) Başarıyı Paylaşma: Obradovic elde ettiği tüm başarıları oyuncularına borçlu olduğunu söylüyor. Sahaya çıktığında taraftar kendi lehine tezahürat yaptığında bile oyuncularını göstererek onlar lehine tezahürat yapılmasını istiyor. 
4) Astlarıyla Görüş Alışverişi Yapma: Asistanlarının sürekli görüşlerine başvuruyor. Son noktada kararı kendisi veriyor ancak mutlaka yardımcılarının fikirlerini alıyor. Her şeyi ben bilirim demiyor. Yardımcılarının kendisiyle hem fikir olmalarını değil, kendi fikirlerini söylemelerini istiyor. Onların gelişimine de katkı sağlıyor. 13 yıl yardımcılığını yapan Dimitris Itoudis bu yıl Euroleague şampiyonluğunu kazandı. 
5) Adanmışlık: Obradovic basketbolu çok seviyor ve bunu her fırsatta dile getiriyor. Çok çalışıyor. Genelde sabah 09:00 da salona gelip akşam 23:00 a kadar çalışıyor. Oyuncular idman yapıp gidiyor, yardımcıları işini bitirince gidiyor ama o kalıp videolar izliyor ve takım analizleri yapıyor.  
6) Takım Oyunu: Başarının ekip işi olduğuna inanıyor. Her oyuncunun sistemin bir parçası olmasını ve tüm enerjisini takım için harcamasını istiyor. Kendisini öne çıkartmak isteyen oyuncuların bireysel çabalarına izin vermiyor.
7) Sürekli Kendini Geliştirme: Sürekli gelişime ve her gün yeni bir şey öğrenilebileceğine inanıyor. Oyuncularına da takım çalışması haricinde, bireysel çalışarak kendilerini geliştirmeleri için telkinde bulunuyor.
Categories:

6 yorum:

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!