5/27/2016

Fenerbahçe, yaptığı flaş transferler ve 70 milyon Euroluk transfer bütçesiyle sezon başında şampiyon ilan edilmişti. Taraftar da 38.000 kombine alarak takımının yanında yer alacağını göstermişti. 
Beşiktaş' ın stadının inşa halinde olması ve tüm maçlarını deplasmanda oynaması, Galatasaray' ın maddi problemleri, Fenerbahçe' nin şampiyonluk iddiasını daha da güçlendirmişti. Ama sezon sonuna geldiğinde Beşiktaş' a kaybedilen şampiyonluk ve Galatasaray' a kaybedilen Türkiye Kupası var. Beşiktaş bu şampiyonlukla ciddi anlamda maddi gelir elde ederken, büyük açık veren bütçesini de toparlama şansını elde etti. Galatasaray ise kazandığı Türkiye kupasıyla, UEFA' dan aldığı men cezasını 2 yıl değil 1 yıl olarak çekecek. Yani Fenerbahçe iki rakibine de büyük iyilikler yapmış oldu. Peki Fenerbahçe bu kadar büyük umutlarla girdiği sezonun sonunda neden hüsrana uğradı? Bu sonuçta büyük katkısı olan mimarlar var:
1) Aziz Yıldırım: Aslında bu sezon başarılı olunsa da başarının mimarları sıralamasında ilk sırada Aziz Yıldırım yer alacaktı. Kulüp üzerinde mutlak hakim olduğu için başka seçenek mümkün görünmüyor. Sürekli kavga eden, hiç bir kuruma ve takıma saygı göstermeyen, gergin Aziz Yıldırım Fenerbahçe' ye yarardan çok zarar vermeye başladı. Fenerbahçe ayrı 17 takım ayrı felsefesi sonucunda '' Müzmin 2.lik ''  takımın kaderi olmaya başladı. Takıma ve hocaya sürekli müdahale etmek istemesi, İsmail Kartal ve Vitor Pareira gibi '' Düşük profilli '' teknik direktörleri seçmesine neden oluyor. Basketbolda uyguladığı ve başarıyı getiren, iyi antrenör- kaliteli profesyoneller mantığını futbolda uygulamamakta ısrar ediyor. Kulübe katkıları inkar edilemez ama taraftarın desteğini kaybetmeye başladı. '' Yeter Aziz Yıldırım Yeter '' tezahüratlarını duymadan başkanlığı Ali Koç' a devretmesi daha iyi olacak. 

2) Vitor Pereira: Büyük bir kulübe geldiğinin farkında olmayan Vitor Pareira, kulübe ve oyunculara tepeden bakan davranışlarıyla kredisini kısa sürede tüketti. Van Persie krizi, oyuncularla yaşadığı sorunlar, kritik maçlarda oyundan atılması, takımın hücum potansiyelini ortaya çıkaramayışı, her maça çift ön libero ile çıkıp gol yememeyi birinci hedef haline getirmesi ve takıntıları sonucu başarısızlığın en önemli parçalarından oldu. Bu kısır futbol anlayışı taraftarı da tribünden kaçırdı.
  
3) Oyuncular: Robin Van Persie' nin ligde 16 gol atmasına rağmen uzun süren formsuzluğu ve güçsüzlüğü, Nani' nin aylar süren kötü ve umursamaz futbolu, Fernandao' nun kaprisleri ve aldığı kilolar, 8 milyon Euro bonservis ödenen Josef de Souza' nın etkisizliği, Alex' in yerini doldurması beklenen Diego Ribas' ın sahada kendi etrafında dönmekten başka bir şey yapmaması, Caner' in kadro dışı kalması, hiç bir futbolcunun takımın liderliğini almak istememesiyle futbolcular da bu sonuçlarda önemli pay sahibi oldular.
Taraftar: Bu sonucun ortaya çıkmasında taraftarın suçu neredeyse yok. Yine kombinelerini aldılar, maçlara gittiler, Fenerium' dan alışveriş yaptılar, Lig tv ye üye oldular, Yandex' le internete girdiler. Kısaca takıma ve kulübe destek olmak için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Ama sonuç onlar için de hüsran oldu. 
Categories:

2 yorum:

  1. Şike yapanın sonu bu Turgay abi :) herkes hakettiğini yaşayacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şike meselesine katılmasam da hata yapanların bedelini ödeyeceğini düşünüyorum.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!