4/02/2015

Her yöneticinin kendine has yönetim tarzı vardır. Bazı yöneticiler otoriter yönetim tarzını benimserken, bazıları da insancıl ya da demokratik yönetim tarzını benimserler.

Uygulanan yönetim tarzının belirlenmesinde genelde 2 etken vardır:
1) Yöneticilerin, kendi kişiliklerinin uyguladıkları yönetim tarzına uyması,
2) Yöneticilerin, uyguladıkları yönetim tarzının daha iyi sonuçlar getireceğine inanmaları
Genelde toptancı bir yönetim tarzı uygulanır, yani herkese aynı şekilde davranılır. Ama bazı zamanlarda, kişiye özel yönetim göstermek gerekir. Çünkü farklı kişilik ve karakterdeki çalışanlar farklı reaksiyon gösterebilirler. Bazı çalışanlarda insancıl yönetim tarzı daha iyi sonuç verirken, bazılarında ise rehavet ve kaytarmaya yol açabilir. Aynı şekilde, otoriter yönetim tarzı, bazı çalışanların daha verimli olmasını sağlarken, bazı çalışanları da stres ve baskı altına alarak performans kaybına yol açabilir.
     Kişiye özel yönetim şekline örnek olarak, NBA tarihinin en önemli koçlarından olan Phill Jackson' un, gelmiş geçmiş en iyi basketbolculardan olan Michael Jordan' a karşı, kötü oynadığı zaman uyguladığı yaklaşım şeklini gösterebiliriz. Jackson, Michael Jordan kötü oynadığında ona bağırıp çağırmazmış ve sadece, '' Michael, kötü oynuyorsun '' dermiş. Bu, Jordan için yeterliymiş. Toptancı bir yaklaşımla diğer pek çok oyuncuya yaptığı gibi bağırıp çağırsa, hem amacına ulaşamaz hem de çok daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olurdu.
   Kişiye özel yönetim şekli, bir yönetim zaafiyeti olmadığı gibi performansı arttıran ve doğru motivasyonu sağlayan bir yönetim şeklidir. Ama kişiye özel yönetim şekli doğru uygulanmalıdır. Çalışanlar arasında ayrımcılık yaratıp, adalet duygusunun sarsılmasına neden olacak yaklaşımlardan kaçınmak gerekir.
Categories:

2 yorum:

  1. herkesin anlama & motive olma şekli farklı.
    özetle yöneticiler ÖZENLE seçilmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet özenle seçilmeli ve yöneticiler de bu konuya dikkat etmeli.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!