4/15/2015

Akkuyu nükleer santralinin temeli atıldı. 22 milyar dolara mal olacak santralin 1. ve 2. üniteleri 2020 de, 3. ve 4. üniteleri 2022 de hizmete girecek.


Çernobil nükleer santralini de inşa etmiş olan, Rus devlet şirketi Rosatom, Türkiye' deki faaliyetlerini Akkuyu NGS adıyla kurulan şirket üzerinden gerçekleştirecek. İşte Akkuyu nükleer santrali ile ilgili bazı bilgiler: 
1) 15 yıl boyunca kilowatsaati 12,35 dolar sent fiyattan alım garantisi bulunuyor. 
2) Akkuyu' da ham madde olarak kullanılacak olan uranyum, anlaşma gereği Rusya' dan ithal edilecek. Yani enerjide dışa bağımlılık devam edecek.
3) Akkuyu' da kullanılacak VVER - 1.200 tipi reaktörler, dünyada daha önce hiç kullanılmadı ve ilk kez burada kullanılacak.
4) Santral, Türkiye' in enerji ihtiyacının % 6' sını karşılayacak kapasitede üretim yapacak. Türkiye genelinde enerjideki kayıp-kaçak oranı % 15. Verimli enerji kullanımıyla tasarruf % 25' kadar çıkabilir. Buna rağmen bu riskli yatırım gerçekleştiriliyor.
5) Nükleer atıkların dünyada bile çözümü bulunamadı. Akkuyu' nun atıkları, İstanbul ve Çanakkale boğazından geçerek deniz yoluyla Rusya' ya götürülecek.
6) Nükleer santralin soğutma suyu denizden alınacak. Saatte 1 milyon metreküp soğutma suyuna ihtiyaç duyulacak ve bu su tekrar denize gönderilecek. Balıkların üreme ve beslenme alanlarından biri olan Ovacık körfezinde deniz yaşamına ciddi zararlar vermesi bekleniyor.
7) Yapılacak santral, aktif bir fay hattı olan Ecemiş fay hattına 25 km mesafede.
8) Santralin tasarım ömrü 60 yıl. Bu süre sonunda sökülecek olan santralin söküm maliyeti yaklaşık 2 milyar dolar olacak.
Almanya Örneği
Almanya 2022' ye kadar, 17 adet olan nükleer santrallerinin tamamını kapatıyor. Türkiye' den % 40 daha az güneş alan Almanya, enerjisinin % 20 sini yenilenebilir kaynaklardan elde ediyor. 2050 yılına kadar hedefleri % 80 yenilebilir enerji. Türkiye' de ise, toplam enerji tüketiminde yenilenebilir enerjinin payı  % 10.

Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!