1/05/2015

Televizyon izlemeyi seviyoruz. Günlük hayatımızı neredeyse televizyondaki program ya da dizilere göre ayarlıyoruz. Hatta sevdiğimiz dizinin kahramanları gibi davranıp konuşuyoruz. Örneğin, Kurtlar Vadisi sayesinde Polat Alemdar gibi giyinen, onun gibi davranan bir sürü genç ortaya çıktı. Madem televizyon insanlar üzerinde bu kadar etkili bunu olumlu olarak kullanamaz mıyız? 


Dizi kahramanları yaptıkları iyi davranışlarla seyredenlere örnek olabilirler. Mesela Polat Alemdar araç kullanırken emniyet kemerini taksa ya da araç sürerken cep telefonu çaldığında, telefonu açmak yerine, aracını durdurup telefonla konuşsa. Bu sayede, dizi kahramanlarını örnek alan bazı insanlar, araç kullanırken telefonla konuşmamayı ve emniyet kemeri takmayı da örnek alabilirler. Bu da ölümlü ya da yaralanmalı kazaların önüne geçilmesine yardımcı olur. Dizilerde, sigara ve içkiyi kötü örnek oluyor diye buzlayanlar, iyi örnek olması için de emniyet kemeri ve cep telefonlu sahnelerini düzenleyebilirler. Kamu spotu yaparak halkı bilinçlendirmeye çalışmaktansa, bu yöntemle çok daha fazla insanın davranışının değişmesini sağlayabilirler. 
Categories:

2 yorum:

  1. Önerinize bakınca teoride bir yanlışlık görünmüyor ama pratikte büyük bir şeyi atlamışsınız. Böyle şeyler yapılsa halk üzerinde etkili olur mu, olmaz mı, olursa ne kadar olur bilemem ama bir televizyon dizisinin görünmeyen kısmında, yani arkadaki yapımcısı, yöneticisi, senaristi vs... Bu insanların para kazandığı tek şey "Diziyi nasıl izletebiliriz?" sorusunu cevaplamaları. Ve bir diziyi izletmenin önemli bir kısmının da içeriğe izleyicinin inanması hususu. Polat Alemdar üzerinden örnek verdiğini için onun üzerinden devam edeyim: Dizide her hafta birini öldüren, ayda bir vurulup diğer hafta tekrar sahalara dönen birini insanların izlemesi için gerçekten yaptığı şeylerin de olması lazım. Bunlar da gündelik hayattan şeyler. Bkz: Emniyet kemeri takmamak. Sigarayı zaten bıraktırdılar ama yolda kaç kişi emniyet kemeri takıyor, buna bakıldığı zaman diziyi insanlara yutturmanın tek yolu emniyet kemeri taktırmamak. Hatta aracın sürekli uyarı vermemesi için kemerin arkadan takılması veya sadece kemer tokasının kullanılması inandırıcılığı daha fazla artıracaktır. Bunu yaptılar mı bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim. Aslında söylediklerinizde doğruluk payı var. Kemeri arkadan taksa ya da kemer tokası kullansa daha da sempatik gelebilir izleyenlere :) Emniyet kemeri ve sürüş sırasında cep telefonu kullanılmaması da çok önemli olduğu için bir şekilde yaygınlaştırmak gerekiyor bu bilinci. Biliyorum işi çok ama Polat da bir el atsa bu konuya fena olmaz hani.:)

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!