1/23/2015

Başarılı olmak kolay değil. Hedef belirlemek, bu  hedef doğrultusunda çok çalışmak, disiplinli olmak, kararlı olmak, kendini geliştirmek gibi pek çok etmen gerekiyor. Ama bunların haricinde önemli bir konu daha var ki, o da '' Kendini tanıma ''. 


Her insanın güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bazı özellikler doğuştan gelirken, bazı özellikler de sonradan geliştirilebilir. Kendini tanıyan insan güçlü ve zayıf yönlerini bilir ve bunlara göre hareket eder. Eksik yönlerini güçlendirmeye çalışır. Ama kendini tanımayan insanlar, eksik yönlerini dikkate almadan, sadece hırsları doğrultusunda hedefler belirlerler ve genellikle başarısız olurlar. Kendini tanıma, aslında insanların zayıf yönlerini görmesi ve kabullenmesi de demektir ki burada da ego sorunu ortaya çıkar. Çünkü insanlarda, genellikle, kendilerini olduklarından fazla görme eğilimi vardır. İnsanın egosunu da yenerek eksik yönünü kabul edebilmesi, eksik yönünü giderebilmesinin ilk adımıdır. Basit bir örnek vermek gerekirse, bazı insanların hafızları çok güçlüdür, bazılarının ise daha zayıftır. Hafızası zayıf insan, bunun farkında olup kabullenirse çözüm aramaya başlar. Mesela, daha çok not tutarak ve notlarını düzenli olarak gözden geçirerek bu dezavantajın etkilerini ortadan kaldırır. 
    Milattan önce 8. yüzyılda yapılan, Apollon Tapınağı'nın kapısında altın harflerle şu sözler yazıyordu:   '' Kendini bil '' 
Categories:

4 yorum:

  1. Kendini tanimak gerçekten çok önemli. Yapamayacagimiz bir ise kalkismayiz böylece veya kendimizi hazirlariz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimizi tanırsak neleri yapabileceğimizi de biliriz. Eksik yönlerimizi de geliştirebiliriz.

      Sil
  2. Bu güzel yazıyı okurken "Kendini bil" den sonrası devam edecek zannettim..:)) zira konu güzel. Toplumca insanımızın en büyük eksikliklerinden biri de bu!. egolarımızın şişirilmesine bayılıyoruz. diğer yandan bir o kadar da takıntılı ve kompleksli insanlarız! en ufak bir eleştiriye gelemiyoruz. Aynayı kendimize tutmak yerine başkalarının kusurlarını görmeye ise pek bir bayılıyoruz. Biz milletçe henüz gelişimimizi tamamlayamadık. iki ileri bir geri, hatta iki geri bir ileri 'gider gibi' halimiz hep bu yüzden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zirvede bıraktım yazıyı:) Bu problem eğitimlisinden eğitimsizine her gruptan insanda var. Kendimizi bilirsek gelişme şansımız da olur.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!