12/27/2014

Çoğu insan, yönetici olmak istiyor. Yöneticinin çalışanlara talimatlar vermesi, yöneticiye sağlanan imkanlar ve yetkiler dışarıdan bakınca çok cazip görünüyor. Ancak yönetici olmanın avantajları olduğu gibi zorlukları da var. Yönetici adaylarının, dışarıdan görünmeyen bu zorluklara da hazırlıklı olmaları gerekir.
1) Sorumluluk alanının genişliği: Çalışanlar kendi yaptıkları işten sorumludurlar. Yönetici ise herkesin yaptığı işten sorumludur. O yüzden çalışanların mesaisi iş bitiminde sonra ererken, yöneticinin mesaisi hiç bitmez.


2) Sürekli kendini geliştirme : Yönetici, sürekli kendisini geliştirmek zorundadır. Değişen ve gelişen koşullara ayak uydurabilmek için sürekli güncel kalmalıdır. Yani öğrenciliği hiç bitmez.


3) Göz Önünde Olma: Herkesin gözü yöneticinin üstündedir. Yöneticilik koltuğu bir tanedir ama taliplisi çoktur. Ayrıca koltuğunuza talip olanlar da sizin başarılı olmanızı istemezler. İşlerle uğraşırken bu konularla da uğraşmanız gerekir. Bu yüzden, bir nevi kaygan zemin üzerinde yapılır yöneticilik.


4) Stres: İş yerlerinde en stresli insanlar yöneticilerdir.Ulaşılması gereken hedefler, çalışanları bu hedeflere yönlendirme, kendisini ve çalışanları sürekli motive olarak tutmak oldukça yorucudur. Ayrıca doğru karar verme zorunluluğu da cabası.


5) Rol model olma zorunluluğu: Yöneticinin çalışanlara rol model olması ve onlara öncülük yapması gerekir. Hep çalışkan olmalı, giyimine ve davranışlarına dikkat etmeli, kurallara önce kendisi uymalı.


6) Takdir edilmeme: Yöneticiler için en sıkıntılı durumlardan biridir. Ortada bir başarı varsa bu tüm ekibe mal edilir. Eğer başarısızlık varsa sorumlu olarak yönetici görülür. Ayrıca, rutin ve fiziksel işleri yapan astların, '' Bütün işi biz yapıyoruz o ne yapıyor ki '' şeklindeki sızlanmaları hep olacaktır.
Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!