10/22/2014

Basketbol çok dinamik bir spor. Oyunu sürekli kontrolünüz altında tutmanız gerekiyor. Kısa süreli gevşemeler bile maçı kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle koçun sürekli oyunun içerisinde olması gerekir. Tıpkı iş hayatında olduğu gibi sürekli belli bir seviyenin üzerinde performans ortaya koymak gerekiyor. İyi bir basketbol koçu ile iyi bir yönetici arasında bazı benzerlikler bulunmaktadır. 

1) Hızlı karar vermek: Basketbolda işlerin ters gittiği durumlarda ve momentumun kaybedilmeye başlandığı  anlara hızlı karar verip oyuna müdahale etmek gerekir. Yönetici de problem olan zamanlarda hızlı ve doğru müdahaleleri yapmalıdır.
2) Takım yaratmak: Hem koç hem de yönetici, başarının takım oyunundan geçtiğini bilmelidir. Bireyselliğin ön planda olmadığı, herkesin ekibin başarısı için mücadele ettiği, biri birine yardım eden ve takımın bir parçası olduğu yapıyı kurmak gerekir.  
3) Doğru kişiyi seçmek: Basketbolda, sahada doğru beşin yer alması ve bu beşin de doğru oyunculardan oluşması gerekir. Aynı şekilde yönetici de doğru pozisyon için doğru insanları seçmelidir.
4) Doğru iletişim kurmak: Hem basketbolda hem de iş hayatında iletişim çok önemlidir. Oyuncularla ve çalışanlarla doğru iletişimi kurup onların performansını yukarıda tutmak gerekir.
5) İş harici alanlarda da kendini yetiştirmek: Hem koç hem de yönetici insanla çalıştığı için insana dair konularda da kendisini geliştirmelidir. Psikoloji, felsefe, insan ilişkileri gibi konularda okumalı ve kendilerini geliştirmelidirler.
6) Yaptığı işe hakim olmak: İyi bir koç da iyi bir yönetici de yaptığı işi çok iyi bilmek zorundadır. Değişen kurallara, yönetmeliklere ve işinin gerektirdiği bilgilere sahip olmalıdırlar. 
7) Benchmarking( kıyaslama) yapmak: Değişen antrenman teknikleri ve gelişen oyun sistemlerini takip etmek ve rakipleri iyi analiz etmek koç için çok önemlidir. Yönetici de güncel yönetim tekniklerini, piyasanın ve rakiplerin yeniliklerini takip ve analiz etmelidir. Bu analizler sonucu fayda sağlayacak olan konuları koç kendi takımına yönetici de kendi işletmesine uyarlamalıdır.
8) Mental olarak güçlü olmak: İşlerin kötü gittiği dönemlerde soğukkanlı olmak ve sakin kalmak doğru karar verebilmek için çok önemlidir. Maç kötü giderken koçun panik halinde olması takımı da paniğe sevk edecektir. İş yerinde işler iyi gitmediğinde soğukkanlı olmamak yanlış hamleler yapılmasına yol açabilir.
Categories:

2 yorum:

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!