7/19/2014

       İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi, ABD' li psikolog Abraham Maslow tarafından 1943 yılında ortaya atılmıştır. Bu teoriye göre insanlar, belirli kategorideki ihtiyaçlarını karşıladıklarında bir üst kategorideki ihtiyaçları karşılama arayışına giriyorlar. Bir alt kategorideki ihtiyacı tam olarak gideremeyen  insan, bir üst düzeydeki kategoriye geçemez. Maslow, gereksinimleri şu şekilde kategorize etmektedir:

  1. Fizyolojik gereksinimler (nefes, besin, su, cinsellik, uyku, denge, boşaltım)
  2. Güvenlik gereksinimi (vücut, iş, kaynak, etik, aile, sağlık, mülkiyet güvenliği)
  3. Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel yakınlık)
  4. Saygınlık gereksinimi (kendine saygı, güven, başarı, diğerlerinin saygısı, başkalarına saygı)
  5. Kendini gerçekleştirme gereksinimi (erdem, yaratıcılık, doğallık, problem çözme, ön yargısız olma, gerçeklerin kabulü)
       Bizde ise durum biraz farklılık gösteriyor. Bizde, her seviyedeki insan, 4. kategori olan, saygı görme ihtiyacına takılmış durumda. Herkeste bir saygı görme arzusu. Hatta, bekledikleri saygıyı göstermeyenlere de çok kızıyorlar.  Haddini bil ve sen benim kim olduğumu biliyor musun cümleleri de yaygın olarak kullanılmakta. Peki kendileri başkalarına saygı gösteriyorlar mı? Cevap hayır. Yani karşılıksız saygı beklentisi durumu var.
      Bir de saygıyı hak etme konusu var. Yani, ihtiyaç olduğunda sorumluluklarını yerine getirmek, konumunun gerektirdiklerini yapmak ( İş yerinde yönetici, ailede büyük olma vb.). Aile büyüğü büyük gibi davranıyor mu, yönetici gerektiğinde sorumluluk alıp çalışanlarını sahipleniyor mu? Cevapların hayır olması saygı beklentisini değiştirmiyor.
       Formül aslında basit. Saygı görmek istiyorsan saygı göster ve saygıyı hak edecek şekilde davran.




Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!