10/29/2020

Hata yapmayan insan var mıdır? Cevabı çok basit. Hata yapmayan insan yoktur. Önemli olan aynı hatayı tekrar etmemek ve yapılan hatalardan ders çıkartmaktır. Her ne kadar hiç hata yapmayanlar, hiç bir şey yapmayanlardır dense de bu bile başlı başına bir hatadır. Konfor alanını terk etmeyen bu insanlar kendilerine ve çevrelerine yaptıkları katkıyı sorgulamalıdırlar.

Hatayı Kabul Etmek

En büyük problemlerden biri bu. Çoğu insan hata yaptığını kabul etmez. Kabul etmediği için yanlış olan davranışını değiştirmez. Peki insanlar neden hata yaptıklarını kabul etmezler? Bazı insanların egosu buna izin vermez. Eksik olduğunu düşünmek istemez. Bunu zafiyet olarak algılar. Bazı insanlar da hata yaptıklarının farkında olmazlar. Daha doğrusu hatanın başkalarında olduğunu düşünürler. Toplumdaki başarı algısı, başarılı olana değer verme, başarısız olanı dışlama ve değersizleştirme yaklaşımı da insanların başarısızlığı ve hatayı kabul etmesini engelliyor.  

Hata Yapma Hakkı

Genelde kendi yaptığımız hataların affedilmesini beklerken, başkalarının yaptıkları hatalara tahammül edemiyoruz. Hata yapma hakkını sadece kendimize tanıyoruz. İnsanlara hata yapma hakkı tanımadığımızda, onların hatalarıyla yüzleşme ve gelişme imkanlarını ellerinden almış oluyoruz. Hata yapma hakkı tanımadığımız insanlar, daha iyisini aramak yerine vasatı sürdürmek zorunda kalacaklardır. Ayrıca yapılan hataya gösterilen tepkinin büyüklüğü, yapılan hataların gizlenmesine ve daha büyük sonuçların oluşmasına sebep olur.

Hatalardan Ders Çıkartmak

Albert Einstein' in güzel bir sözü var: ''Hata yapmayan insan yoktur. Kişinin insanlıktaki derecesi, hatalarını kabul edip düzeltmek için gösterdiği gayret ve titizlikle ölçülmelidir''. Aslında hatalar gelişim fırsatlarıdır aynı zamanda. Hatalarımızdan ders çıkartırsak gelişmeye ve ilerlemeye başlarız. Ders çıkartılan hatalar insanın olgunlaşmasına yardımcı olur. Bunun bir ileri aşaması da başkalarının hatalarında ders çıkartmaktır. 

Hata mı Tercih mi?

Bir kez  yaparsan hata, tekrar edersen tercih olarak tanımlanır. Israrla aynı hatayı yapmak, bu davranışı bilerek yapmak ya da yapılan hatadan ders almamak demektir. 

20 yorum:

  1. Yazmak için güzel bir konu. Söylenebilecek her şeyi söylemişsin. Birisi size hata yaptığında empati kurun demişti biri. Sorun kendinize "ben olsam ona bunu yapar mıydım" diye. Eğer cevap hayır ise; verdiğiniz değer kadar değer görmüyorsunuz demektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Güzel bir ölçme şekli. Bu terazi çoğu zaman denk gelmeyebilir.

      Sil
  2. ne güzel bir yazı buuuu :)

    YanıtlaSil
  3. Often, a mistake is noticed after committing it. Rarely before.

    YanıtlaSil
  4. İnsan hata yapmaya meyillidir. "Hatasız kul olmaz" atasözümüz de bunu destekler nitelikte zaten ancak sizin de dediğiniz gibi önemli olan bu hatalardan ders almaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ders alabilirsek hatayı avantaja çevirebiliriz.

      Sil
  5. Hata yapana hiç anlayışımız yok.

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir yazı çıkmış yine elinizden. At gözlüğü takmak diye bir deyim var hani. O gözlüğü takanlar ''yanlış'' diye bir kavram tanımıyorlar bence. Sizin de dediğiniz gibi egoları izin vermiyor.
    Başkalarının yaptığı hataları ve sonuçlarını kendi başımıza gelmiş gibi algılamak iyi bir yöntemdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Başkalarının hatalarında öğrenmek en faydalı yöntem.

      Sil
  7. peki ya bile bile hata yapmak...

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel anlatılmış 😊

    YanıtlaSil
  9. Hatalarımız tecrübe sahibi yapar bizi. Tecrübe geçmişte yaptığımız hataların bileşkesidir:)

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!