5/23/2019

Çocuk gibi olmak diye bir tabir vardır. Genelde insanları eleştirmek için kullanılır. Olayların ciddiyetinin farkında olmadığı düşünülen insanlara söylenir. Peki çocuk gibi olmak kötü bir şey midir? Kişisel gelişim için önerilen pek çok davranış şekli çocukların uyguladıkları davranış şekilleridir.  Çocuk gibi olanlar ne yapar ya da çocuklar nasıl davranır?
1) Anı Yaşarlar: Çocuklar o an ne yapıyorlarsa ona konsantre olurlar. Oyun oynarken daha önce başlarına gelmiş bir olayı kafaya takıp oyunun keyfini kaçırmazlar büyükler gibi. Büyükler güzel bir ortamda bile kafaca orada olmayıp başka dertlere odaklanıp anın keyfini çıkartamazlar.
2) Enerji doludurlar: Yorulmak nedir bilmezler. Büyükler ise adım atmadan önce ne kadar yorgun olduklarını düşünür ve adım atmaya üşenirler. 
3) Öğrenmeye açıktırlar: Çocuklar sürekli yeni bir şey öğrenmek isterler. Hayatın sürekli değiştiği ve geliştiği ortadayken büyükler yeni şeyler öğrenmeye o kadar istekli değillerdir. Mevcut bilgileriyle hayatı geçirmek isterler. Bu da yerlerinde saymalarına ve geri kalmalarına yol açar. 
4) Denemekten vazgeçmezler: Çocuklar sürekli denerler. Denemekten vazgeçmezler ve yılmazlar. Bir yere tırmanırken başarmazlarsa başarana kadar denerler. Büyükler ise başarısız olunca hemen vaz geçerler ve neden başarısız olduklarıyla ilgili bahaneler üretirler. 
5) Hayal güçleri geniştir: Çocuklar çok güzel hayaller kurarlar. Hayal dünyaları çok geniştir. Büyükler ise küçücük bir dünyaya sıkışıp güvenli bir şekilde yaşamak isterler. 
6) Uykuları gelince kafalarını koyup uyurlar: Çok güzel bir özelliktir bu. Çocuklar pilleri bitince kafalarını koydukları gibi uykuya dalarlar. Büyükler ise yattığı yerden çözemeyecekleri problemleri düşünüp düşünüp yatakta döner dururlar. Güzel bir uyku uyuyamadıkları için sorunları çözecek gücü toplayamazlar.
7) Başkalarının dediğini önemsemezler: Çocuklar başkası ne der diye düşünmezler. Kafalarına koydukları şeye odaklanırlar ve onu gerçekleştirmek için her yolu denerler. Büyükler ise başkalarının ne dediğini düşünüp adım atmaktan kaçınırlar.
8) Kolayca mutlu olurlar: Mutsuz bir çocuğa küçük bir oyuncak verince ya da onunla oyun oynayınca her şeyi unutup mutlu olurlar. Büyüklerin mutluluğu ise koşulludur. Onlar hemen mutlu olamazlar. Onların ''ama'' ları çoktur. Mutluluğun keyfini çıkartacaklarını mutsuz olmak için bahaneler ararlar. Manga grubunun şarkısında söylediği gibi '' Yaşamak için bir neden ararken ölmek için bulursun '' felsefesiyle yaşayıp olumsuzluğa odaklanırlar.
9) Kin tutmazlar: Kin çok yorucu bir şeydir. Çocuklar kendilerini üzen kişilere kin tutmazlar. Eğer o kişiler gönüllerini de alırlarsa tamamen unuturlar. Ama büyükler yapılan yanlışı asla unutmazlar ve kin duygusunun üstlerinde taşıyıp yük ederler kendilerine. Manga grubunun şarkısında söylediği gibi ''Yaşamak için bir neden ararken ölmek için bulursun'' felsefesiyle yaşayıp olumsuzluğa odaklanırlar.
Categories:

38 yorum:

  1. Onun için herkes çocukluğuna inmek ister onun için herkes özlem duyar çocukluğa

    YanıtlaSil
  2. İçimizdeki çocukluğu yaşatalım. Kirlenmiş dünyada elimizde kalan temizliğimizdir.

    YanıtlaSil
  3. ne güzel işte içimizdeki çocuk hiç ölmesin diyelim o zaman....

    YanıtlaSil
  4. Oysa ki içindeki çocuğu yaşatabilen mutludur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu insanlara baktığımızda dediğiniz gibi olduğun görüyoruz.

      Sil
  5. Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız.. burda yer alan maddelerin çoğuna sahibim hala şükür. Diğerleri için de çalışmalarım hızla devam ediyor. Büyümek zorlu bir iş.

    YanıtlaSil
  6. Keşke hep çocuk kalabilsek. Çocuk gibi kalmak dileğiyle:)

    YanıtlaSil
  7. en saf halimiz her zaman yasasin, elinize saglik

    YanıtlaSil
  8. ayyyyyy işte bu beeeen yaaaa. çocuksu çocuk ruhlu çocuk gözlü :)

    YanıtlaSil
  9. Yetişkinliğe de bu özelliklerimizi taşıyabilsek keşke...

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel kaleme almışsınız. İçimizdeki çocuğu hiç bir zaman unutmayalım.
    Merhaba bloğunuzu yeni keşfettim ve artık takipteyim.
    Bana da uğrarsanız sevinirim...

    YanıtlaSil
  11. Sıraladığınız 9 madde "Keşke herkes çocuk gibi olsa" diye düşündürdü. Her biri masumane ve pozitif birer tavır. Ekranlarda kin kusan, nefret dili kullanan kibir abidelerinde zerresi olmayan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekrandakilerde bu maddelerin birazı bile olsa çok daha farklı olurlardı. Onlar büyüdü ve kirlendi dünya.

      Sil
  12. süper bir yazı olmuş TUrgay Bey elinize sağlık bayıldım, bence de mutlu ve huzurlu olmanın sırrı içimizdeki çocuğu canlı tutmak:)

    YanıtlaSil
  13. Çocuk gibi olmak güzeldir, ruhumuz hep canlı kalır. Maddelerin hepsini yapıyor olsak dünyada mutsuz insan kalmaz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sık sık içimizdeki çocuğa dönmeliyiz yani:)

      Sil
  14. Ne mutlu çocuk kalabilenlere o zaman.
    Bloğunuzu yeni keşfettim takibe aldım, bana da beklerim. :)

    YanıtlaSil
  15. I think it's good to preserve the innocence of a child in our heart.

    YanıtlaSil
  16. iyi geceeeleeer geçerken uğradıım :)

    YanıtlaSil
  17. ben pek büyümemişim o zaman :))

    YanıtlaSil
  18. 6. Madde hariç yapıyorum sanırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da çok önemli ama diğerlerini yapabiliyorsanız da çok iyisiniz:)

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!