9/23/2014

        İş hayatımızda motivasyonumuzu kaybettiğimiz ya da performansımızın düştüğü dönemler olur. Bu dönemleri çok çabuk atlatıp tekrar eski seviyemize dönmemiz gerekir. Çünkü iş hayatı uzun süreli performans düşüklüklerini kabul etmez. Performansımızı sürekli yukarıda tutmak için motivasyona ihtiyacımız olur. Motivasyon için başkalarına ihtiyaç duymamak için kendi motivasyonumuzu sağlamamız gerekir. Başkalarının bizi motive etmesini beklemenin çeşitli sakıncaları vardır: 
1) Sürekli olarak başka birinin yardımını beklemek 
2) Bu yardımın gelmemesi durumunda performans düşüklüğünün devam etmesi
3) Performans düşüklüğü sürecinin uzun sürmesinin çalıştığımız pozisyona hatta iş hayatımıza olumsuz sonuçlar getirmesi
       Peki kendimizi nasıl motive edebiliriz. Bunun çeşitli yolları var:


1) Kendinize ulaşılabilir hedefler koyun:  Bu hedef iş yerinde yükselmekle ilgili de olabilir, ev, araba almak gibi başka hedefler de olabilir. Ulaşılamaz hedefler koyarsanız ve ulaşamazsanız hayal kırıklığına uğrarsınız.
2) Pozitif olun: Negatif olursanız olayların olumsuz yönlerini görür ve daha çabuk motivasyon kaybedersiniz. Olumsuz olaylara takılıp kalmayın.
3) Başarılı insanların saygı gördüğünü unutmayın: Herkes saygı görmek ister. Bunun yollarından biri de başarılı olmak. Bunun için de çalışmak ve sürekli motive olmak gerekir. Kimse sizi sürekli motive edemez.
4) Kendinizi ödüllendirin: İyi yaptığınız şeylerden sonra kendinize ödül verin. Bu güzel bir yemek de olabilir bir kıyafet de bir tatil de. 
5) Geçmiş başarılarınızı hatırlayın: Geçmişte başardığınız şeyler günümüzde de gelecekte de başarılı olabileceğinizin kanıtıdır. 
6) Başarılı insanların hayatlarını okuyun: Başarılı kişilerin mücadelelerine ve nasıl başarılı olduklarına bakın. 
7) Arkadaşlarınızı gözden geçirin: Özellikle iş yerinde sürekli olumsuz davranan ve şikayetlenen kişilerden uzak durun. Onların motivasyonunuzu bozmasına izin vermeyin.
8) Elinizdekilerin kıymetini bilin:  Sahip olduğunuz hayatın ve işin kıymetini bilin. İşsiz olabilirdiniz ya da daha kötü bir hayatınız olabilirdi. Halinize şükretmeyi unutmayın.

       
Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!