6/12/2021

İçimiz ukdelerle dolu. Yapamadıklarımız arkamızda bir dağ gibi duruyor. Koşullar uygun olmamış bir şekilde isteklerimizi, heveslerimizi gerçekleştirmemize. Şimdi ise bizden geçti diyoruz. Yapabilme imkanımız olduğu halde. 

Tabi ki hayatın hızına yetişip her istediğimizi gerçekleştirmemiz mümkün değil. Hayat böyle bir şey değil zaten. Ama hayatta tutunmak ve hayatın hakkını vermeye çalışmak gerekiyor. 

Tolstoy ve Bisiklet

Ünlü yazar Lev Tolstoy, 67 yaşındayken bisiklet sürmeyi öğreniyor. Onu harekete geçiren olay ise oğlunu kaybetmesi oluyor. Moskova Bisiklet Sevenler Derneği, Tolstoy' a, 7 yaşındaki oğlu Vanichka' nın ölümünden bir ay sonra bir bisiklet hediye ediyor. Tolstoy düşe kalka bisiklet sürmeyi öğreniyor o yaşta. Aynı zamanda hayata tutunuyor bu sayede. Tolstoy' un bisikleti kavramı da '' Hayatta hiç bir şey için geç değil''  olarak tanımlanacak bir metafora dönüşüyor zaman içerisinde. 

Kemal Sunal

Benzer durum Kemal Sunal için de geçerli. Birinci sınıfta bıraktığı üniversiteye 48 yaşında dönüyor ve 51 yaşında okulu bitiriyor. Daha sonra da yüksek lisans yapıyor. Benden geçti diye düşünse ya da başkalarının eleştirilerine kulak asacak olsa hayali olan üniversiteyi bitirememiş olacaktı. 

Yaşlanan Ruhlar

Ruhumuzun yaşlanmasıyla ilgili güzel bir Kızılderili atasözü var: '' Vücudun senden izin almaksızın yaşlanır. Ruhun ise sen izin vermedikçe yaşlanmaz. ''  Ruhumuzu genç tutmamız gerek.

Tolstoy' un bisikleti, Moskova' da, müzeye dönüştürülmüş olan evinde sergilenmektedir.

Categories:

12 yorum:

  1. Babamın da yetmiş yaşında ud dersine gelen öğrencileri vardı. Neden olmasın ki? İnsanı genç tutan şey yeni bir şeyler öğrenmesiymiş zaten.

    Geçen senelerde en uzun yaşayan insanlarla ilgili bir habere denk gelmiştim. 130 yaşına kadar yaşayan birisinden bahsederken doksan yaşında sigarayı bıraktığını söylüyordu. O zaman kendi kendime dedim ki adam doksan yaşında sigarayı bırakmış, yani ölücem zaten dememiş, iş işten geçti dememiş, bırakmış o sigarayı . Ölmeyi aklının ucuna ile getirmemiş belli ki. Hak etmiş o uzun yaşları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğin örnekler çok güzel. Örnek alınmalı bu insanlar.

      Sil
  2. Mükemmel örnekler vermişsiniz:) İstedikten sonra hiç bir şey için geç değil:)

    YanıtlaSil
  3. Bir uygulayabilsem aslında bu okuduklarimi amannn gec artik ya demesem de Italyanca öğrensem

    YanıtlaSil
  4. Bu tarz yazılar çok motive ediyor beni ya..Örnek olan kişilerden olabilsek ne güzel olurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar gibi olursak biz de örnek oluruz başkalarına:)

      Sil
  5. bisiklet ve kızılderili sözlerini not aldım saol yaa çok iyi geldi bu :)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel ve yerinde tespitleri olan bir yazı, teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!